Marinuoti agurkėliai yra itin skanūs, bet klastingi: gydytojai įspėja, kokią žalą jie gali padaryti organizmui

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Marinuoti agurkėliai yra itin skanūs, bet klastingi: gydytojai įspėja, kokią žalą jie gali padaryti organizmui

Marinuoti agurkėliai, rauginti kopūstai, konservuoti burokėliai – tai produktai, kurie daugeliui atrodo visiškai įprasti. Jie atsiduria ant šventinio stalo, tinka prie mėsos, sriubų ar tiesiog šalia duonos su sviestu. Net ir tie, kurie stengiasi valgyti sveikiau, dažnai į šaldytuve laiko stiklainį raugintų daržovių. 

Tačiau nors jie atrodo nekalti, daugelis net neįtaria, kokių pasekmių gali sukelti jų nuolatinis ar perteklinis vartojimas. Kai kurios rizikos susijusios su virškinimo sistema, kitos – su širdies ir kraujagyslių sveikata, trečios – su ilgalaikiais uždegiminiais procesais organizme.

Tai nereiškia, kad reikia jų visiškai atsisakyti. Bet verta žinoti, kokie pavojai slypi stiklainyje – ypač jei marinuoti produktai valgomi kasdien arba dažnai naudojami kaip užkandis vietoj šviežių daržovių.

Pernelyg didelis druskos kiekis

Pirmas dalykas, kurį reikėtų žinoti apie daugumą marinuotų ar raugintų produktų – tai jų druskingumas. Viename mažame marinuotame agurkėlyje gali būti tiek pat natrio, kiek visame dubenėlyje sriubos. 

Jei per dieną suvalgomi keli agurkėliai, dar šiek tiek sūrių produktų ar duonos, organizmas gauna kur kas daugiau natrio nei rekomenduojama. Perteklinė druska tiesiogiai veikia kraujospūdį. 

Padidėjęs kraujospūdis savo ruožtu apkrauna širdį, kenkia kraujagyslėms ir didina širdies ligų riziką. Be to, natrio perteklius skatina skysčių kaupimąsi organizme, todėl atsiranda tinimai, ypač kojose, pirštuose, veide. Ypač atsargūs turėtų būti žmonės, turintys polinkį į hipertenziją arba jau vartojantys vaistus nuo kraujospūdžio.

Acto ir rūgšties poveikis skrandžiui

Nors daugelis galvoja, kad rūgštūs produktai padeda virškinimui, tai tinka tik labai saikingais kiekiais. Didelis acto kiekis gali sudirginti skrandžio gleivinę, ypač jei skrandis ir taip jautrus ar jau yra diagnozuota gastrito forma. Reguliarus rūgščių vartojimas taip pat gali sukelti deginimo pojūtį skrandyje, refliuksą ar net paskatinti opų formavimąsi.

Ir nors raugintos daržovės, kai kuriems žmonėms yra lengviau virškinamos, dauguma konservuotų produktų vis tiek gaminami naudojant stiprius rūgštiklius. Jeigu po tokio užkandžio jaučiate sunkumą ar deginimą – tai signalas, kad organizmas sako gana.

Dantų emalio pažeidimai

Rūgštiniai produktai veikia ne tik skrandį, bet ir dantis. Nors atrodo, kad mažas agurkas ar pora gabalėlių marinuotų burokėlių negali pakenkti, rūgštis palaipsniui silpnina dantų emalį. Tai ypač aktualu tiems, kurie valgo tokius produktus dažnai, nevalgydami po to nieko neutralesnio.

Rūgštys išplauna mineralus iš dantų paviršiaus. Ilgainiui dantys tampa jautresni, pradeda skaudėti valgant karštą ar šaltą maistą, o emalio pažeidimai skatina karieso susidarymą.

Geriausia – po rūgštaus maisto palaukti bent 30 minučių prieš valant dantis, nes tiesioginis šepetėlio poveikis silpnai emaliui gali dar labiau pakenkti.

Paslėpti priedai ir konservantai

Jeigu marinuotus produktus ruošiate patys – situacija aiški. Tačiau parduotuvėse esantys stiklainiai dažnai slepia daugiau, nei parašyta etiketėje. Neretai įdedama dirbtinių saldiklių, skonio stipriklių, tirštiklių ar net konservantų, kurių poveikis organizmui nėra iki galo ištirtas.

Kai kurie šių priedų gali turėti poveikį kepenims, žarnyno mikrobiotai ar net hormoninei sistemai. Ypač jautriai reaguoja vaikai bei žmonės, turintys autoimuninių ar virškinimo sutrikimų.

Renkantis tokio tipo produktus verta perskaityti sudėtį, o jei sąrašas ilgesnis nei trys–keturi ingredientai – geriau padėti atgal į lentyną.

Kaip valgyti saugiai?

Visiškai atsisakyti marinuotų daržovių nereikia, nes tai gali būti skanus akcentas, bet tik tuomet, kai valgoma saikingai ir retkarčiais. Užtenka poros gabalėlių šalia pagrindinio patiekalo, o ne viso stiklainio per vakarienę.

Dar geriau – rinktis raugintas daržoves be acto, kurios natūraliai fermentuojamos. Jos palaiko žarnyno mikrobiotą, nes turi gerųjų bakterijų, ir nesukelia tokio didelio rūgštinio poveikio.

Ir, žinoma, svarbiausia yra stebėti, kaip jaučiatės po tokio maisto. Jeigu kyla pilvo pūtimas, rūgštingumas ar nuovargis – tai ženklas, kad laikas šiek tiek sumažinti jų kiekį.

Marinuoti produktai gali būti skanus priedas, bet jie tikrai neturėtų tapti kasdienybės pagrindu. Nes net tai, kas atrodo nekalta, gali tyliai veikti iš vidaus.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas