Jei dar nepradėjote galvoti apie kalėdinį pyragą, dabar jau metas tai padaryti. Aš paprastai tuo rūpinuosi dar spalį, nes mėgstu labai gerai išmirkyti džiovintus vaisius alkoholyje. Žinoma, tiek ilgai mirkyti nebūtina – pakanka ir kelių dienų.
Jei, kaip ir man, idėja valgyti milžinišką kalėdinį pyragą atrodo šiek tiek gąsdinanti arba jūsų šeimoje nėra daug smaližių, su kuriais galėtumėte juo pasidalyti, turiu puikią išeitį. Galite pasigaminti mažesnį, skardelėje kepamą kalėdinį pyragą, kurį vėliau supjaustysite į mini pyragaičius – taip išlaikysite visą gardų naminį skonį, bet porcijos bus daug patogesnės.
Praėjusiais metais pyragą daugiausia valgėme tik mudu su vyru, todėl vietoje įprasto didžiulio kalėdinio pyrago nusprendžiau iškepti skardelėje kepamą variantą. Taip pyragas nebuvo toks didelis, o mes galėjome mėgautis nedideliais kąsneliais, o ne didžiuliais riekės gabalais.
Žemiau rasite receptą – išbandykite šiais metais. Beje, iš šio pyrago supjaustyti gabalėliai tampa puikiomis naminėmis dovanomis!
Ingredientai
- 250 g razinų
- 250 g natūralių glazūruotų vyšnių, perpjautų perpus, nuplautų ir labai gerai nusausintų
- 100 g džiovintų spanguolių
- 100 g smulkintų džiovintų abrikosų
- 150 ml brendžio (plius papildomai pyrago „maitinimui“)
- 150 ml „Disaronno“ likerio (plius papildomai pyrago „maitinimui“)
- 250 g nesūdyto minkšto sviesto
- 250 g šviesaus muskavado cukraus
- 4 laisvai laikomų vištų kiaušiniai
- 1 valgomasis šaukštas melasos (juodojo cukraus sirupo)
- 250 g kvietinių miltų
- 2 arbatiniai šaukšteliai maltų mišrių prieskonių (pvz., cinamono, muskato, gvazdikėlių ir kt.)
- ½ stiklainio apelsinų marmelado
- Mazipanas
- Cukrinė masė (fondantas) dekoravimui
Gaminimo eiga
1. Džiovintų vaisių mirkymas
Visus džiovintus vaisius sudėkite į didelį dubenį, užpilkite brendžiu ir „Disaronno“ likeriu, gerai išmaišykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite mirkti trims dienoms (kuo ilgiau, tuo geriau), kasdien vaisius permaišydami.
2. Skardelės paruošimas
Gilią kepimo skardą (skardelę pyragui) išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
3. Tešlos paruošimas
Dideliame dubenyje sumaišykite sviestą, cukrų, kiaušinius ir melasą (sirupą). Viską gerai išplakite iki vientisos, purios masės. Tuomet suberkite miltus ir maltus mišrius prieskonius, dar kartą gerai išmaišykite, kol tešla taps lygi ir vientisa.
4. Vaisių įmaišymas
Lengvai apvoliokite išmirkytus džiovintus vaisius miltuose (taip jie kepdami mažiau skęs į pyrago dugną) ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą. Tešlą supilkite į paruoštą skardą ir išlyginkite paviršių.
5. Kepimas
Kepkite orkaitės viduryje apie 2 valandas, dažnai tikrindami. Pyragas turi būti tvirtas, gražios sodrios auksinės rudos spalvos. Į vidurį įkišus medinį iešmelį, jis turi ištrauktas būti sausas. Iškepusį pyragą palikite visiškai atvėsti skardoje.
6. Pyrago „maitinimas“ alkoholiu
Atvėsusį pyragą keliose vietose subadykite plonu mediniu iešmeliu ir apšlakstykite šiek tiek brendžiu ir „Disaronno“ likeriu (kiekis priklauso nuo jūsų skonio).
7. Papildomas brandinimas (nebūtina)
Jei turite laiko, galite kasdien po truputį „pamaitinti“ pyragą papildomu brendžiu ir likeriu. Šis žingsnis nėra būtinas, tačiau suteikia pyragui dar sodresnį skonį.
8. Dengimas marcipanu
Kai būsite patenkinti pyrago „stiprumu“, galite pradėti jį dengti marcipanu ir cukrine mase. Fondantinė cukrinė masė paprastai būna lengvai kočiojama ir formuojama.
Pyrago paviršių aptepkite apelsinų marmeladu – jis padės marcipanui geriau prilipti ir suteiks pyragui malonų, gaivų apelsinų skonį bei padės ilgiau išlaikyti drėgmę.
Marcipaną iškočiokite taip, kad jo pakaktų padengti visą pyrago paviršių ir šonus. Atsargiai užkelkite jį ant pyrago, pasinaudodami kočėlu. Kai marcipanas atsidurs reikiamoje vietoje, delnų judesiais švelniai glostykite pyrago paviršių sukamaisiais judesiais – taip marcipanas geriau priglus ir neliks oro burbuliukų.
9. Dengimas cukrine mase
Ant marcipanu padengto pyrago vėl užtepkite ploną sluoksnį marmelado ir tokiu pačiu būdu uždėkite iškočiotą fondantinę cukrinę masę. Išlyginkite paviršių, kad atrodytų tvarkingai ir lygiai.
10. Dekoravimas
Kai būsite patenkinti pyrago išvaizda, galite pradėti dekoruoti. Aš pasirinkau raudonas uogeles ir žalius lapelius (tarsi bugienio – „holly & berries“ – motyvas), pagamintus iš spalvoto fondanto. Dekoracijas formavau rankomis, tačiau, jei turite, galite naudoti ir specialias formeles.
Pateikimas ir dovanojimas
Iškeptą ir papuoštą pyragą supjaustykite nedideliais kvadratėliais – gausite mini pyragaičius, kurie nuo stalo dingsta akimirksniu. Jei norite juos dovanoti, supakuokite pyragaičius į nedidelius skaidrius maišelius. Tai nebrangi, bet labai nuoširdi ir šeimos narių itin vertinama kalėdinė dovana.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.