Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Turite seniai užšaldytos mėsos? Įvardintas svarbus mėsos laikymo terminas, kurį visi ignoruoja
Mėsos šaldymas leidžia gerokai pailginti jos galiojimo laiką, tačiau svarbu suprasti, kad tai nėra amžinas išsaugojimo būdas. Net ir laikant žemoje temperatūroje, laikui bėgant keičiasi produkto kokybė. Todėl būtina žinoti, kiek ilgai mėsą galima saugiai laikyti šaldiklyje.
Per ilgai šaldiklyje laikyta mėsa praranda skonį, tampa sausa ir kieta, o kai kuriais atvejais gali tapti ir nesaugi vartoti. Žema temperatūra tik sustabdo bakterijų dauginimąsi, bet jų visiškai nesunaikina. Dėl šios priežasties svarbu laikytis rekomenduojamų terminų.
Skirtingų rūšių mėsa šaldiklyje išsilaiko nevienodą laiką, o tai priklauso nuo riebalų kiekio ir paruošimo būdo. Žemiau pateikiami konkretūs laikymo terminai, pagrįsti mikrobiologiniais pokyčiais, vykstančiais ilgalaikio šaldymo metu.
Kiek laiko mėsą galima laikyti šaldiklyje?
Liesesnės mėsos rūšys, tokios kaip jautiena, aviena ar ožkiena, šaldiklyje gali būti laikomos iki 12 mėnesių. Dėl mažesnio riebalų kiekio jos lėčiau praranda skonines savybes ir geriau išlaiko struktūrą. Svarbu, kad mėsa būtų tinkamai supakuota.
Kiauliena šaldiklyje išsilaiko trumpiau ir turėtų būti suvartota per 6 mėnesius. Didesnis riebalų kiekis skatina greitesnį riebalų oksidavimą net ir esant žemai temperatūrai. Dėl to mėsa gali įgauti nemalonų, pasenusį skonį.
Paukštienos laikymo ypatumai
Paukštienos laikymo trukmė priklauso nuo to, ar ji šaldyta visa, ar dalimis. Visa višta ar kalakutas šaldiklyje gali būti laikomi iki 12 mėnesių. Tokiu atveju mėsa geriau apsaugota nuo išsausėjimo.
Supjaustyta paukštiena, pavyzdžiui, krūtinėlės, sparneliai ar blauzdelės, turėtų būti suvartota per 9 mėnesius. Didesnis paviršiaus plotas lemia greitesnį drėgmės praradimą. Dėl to svarbu naudoti sandarų įpakavimą.
Kodėl mėsos nereikėtų laikyti metų metus?
Net ir laikant mėsą minus 18 laipsnių temperatūroje vyksta lėti, bet negrįžtami procesai. Šaldymo metu susidarantys ledo kristalai pažeidžia raumenų skaidulas. Dėl to atitirpinta mėsa tampa sausa ir praranda sultingumą.
Laikui bėgant taip pat vyksta riebalų oksidacija, kuri keičia skonį ir kvapą. Net jei mėsa dar neatrodo sugedusi, jos maistinė vertė ir valgymo malonumas ženkliai sumažėja. Tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl svarbu laikytis terminų.
Kaip tinkamai šaldyti mėsą?
Norint kuo ilgiau išsaugoti mėsos kokybę, ją reikėtų šaldyti kuo greičiau po įsigijimo. Kuo ilgiau mėsa laikoma šaldytuve prieš užšaldymą, tuo prastesnė bus jos tekstūra vėliau. Greitis čia turi didelę reikšmę.
Mėsą rekomenduojama padalyti porcijomis ir supakuoti hermetiškai, naudojant vakuuminius maišelius ar specialius šaldymo indus. Taip pat būtina pažymėti šaldymo datą, kad būtų lengviau kontroliuoti laikymo laiką ir išvengti per ilgo saugojimo.
Produktai, kurie netinka šaldyti
Ne visi maisto produktai gerai toleruoja šaldymą, nes pasikeičia jų struktūra ir skonis. Žalumynai ir prieskoninės žolelės po atitirpinimo dažnai praranda didelę dalį naudingųjų medžiagų. Dėl to jie tampa mažiau vertingi.
Pieno produktai, kai kurie sūriai, taip pat patiekalai su majonezu ar grietine po atitirpinimo suyra ir praranda vientisą tekstūrą. Tas pats galioja virtoms makaronams, ryžiams ir bulvėms, kurios tampa per minkštos ir nepatrauklios vartoti.
Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“
privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.