Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Ruošdamiesi gražiausioms metų šventėms, daugelis šeimų jau dėlioja valgiaraščius: svarsto, ką atkartoti iš mylimų tradicijų, o kur suteikti stalui šiuolaikiško, netikėto prieskonio.
Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šiame laukime pastebimi ir labai aiškūs pirkėjų įpročiai – vienas ingredientas pastaraisiais metais nuosekliai išlieka šventinio meniu žvaigžde.
„Viena iš daugiausiai perkamų prekių šventiniu laikotarpiu yra būtent žuvis – net ir lojalių pirkėjų apklausa parodė, kad būtent be šio produkto daugelis neįsivaizduoja Kūčių ir Kalėdų stalo. Dažniausiai perkama silkė, tačiau pirkėjai vis drąsiau renkasi ir kitas rūšis ir nebijo eksperimentuoti, kad tradiciniam stalui suteiktų išskirtinių skonių bei nustebintų savo artimuosius“, – sako G. Kitovė.
Kai prie stalo susitinka skirtingos kartos, natūrali švenčių dalis – noras nustebinti, bet kartu nepamiršti paprastumo ir jaukumo. Žuvis ir žuvies patiekalai, nuo tradicinės silkių gausybės iki lengvų tuno salotų, leidžia derinti abu poreikius: pagarbą tradicijoms ir naujų potyrių ieškojimą.
Tunas – ieškantiems naujovių
Šventėms artėjant, advento laikotarpiu, daugelis laikosi pasninko, kuris kviečia rinktis paprastesnius, kuklesnius patiekalus. Tradiciškai šiuo metu atsisakoma dalies gyvulinės kilmės produktų, ieškoma prasmingų, paprastų ir sveikesnių alternatyvų.
„Žuvis – galimybė nebrangiai, greitai ir labai maistingai paįvairinti šį laikotarpį. Jos skonį galima derinti su daugybe skirtingų pagardų, o būtent tuno tekstūra šiek tiek net primena mėsą, todėl natūraliai patiks tiems, kurie ieško baltymingo užkandžio ar lengvo pagrindinio patiekalo be sudėtingos ruošos“, – teigia „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.
Nors neatsiejama lietuviško žiemos stalo dalimi laikoma silkė, tunas gali tapti puikiu valgiaraščio paįvairinimu. J. Tamoševičienė jį rekomenduoja dėl universalumo: pakeitus padažą ar garnyrą, skonis gali būti visiškai kitoks.
Tunas gali pagyvinti net ir mums puikiai pažįstamus patiekalus – pavyzdžiui, Ispanijoje mėgstamos tuno salotos, kurios yra lietuvių mylima baltoji mišrainė, tik paskaninta konservuotu tunu. O vos vienas kitas naujas priedas į kitą lygį pakylės ir daugelio pamėgtas sluoksniuotas tuno salotas.
Pagerintos kultinės sluoksniuotos tuno salotos
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 3 skardinių tuno, 4-5 marinuotų agurkų, 4 morkų, 1 stiklainiuko marinuotų pievagrybių, 5 kietai virtų kiaušinių, 150 g fermentinio sūrio, majonezo, kaparėlių, šviežių petražolių arba krapų, druskos, šviežiai maltų pipirų, agurkų papuošimui.
Gaminame:
Ispaniška „baltoji mišrainė“ su tunu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 2 skardinių tuno, 4 bulvių, 2 morkų, 2 kiaušinių, geros saujos žaliųjų alyvuogių, geros saujos juodųjų alyvuogių, 3-4 šaukštų majonezo arba 2 šaukštų alyvuogių aliejaus (jeigu tunas aliejuje – papildomai nereikia), druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Akimirksniu paruošiamos gaivios tuno ir ananasų salotos
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 2 skardinių tuno, 2 maišelių basmati ryžių, 300 g konservuotų kukurūzų, 8 griežinėlių konservuotų ananasų, nedidelio raudonojo svogūno, 3 šaukštų majonezo, šviežių petražolių papuošimui, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Tuno salotos su saulėgrąžomis ir ryžių makaronais
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 2 skardinių tuno, 150 g ryžių makaronų, 1 raudonosios paprikos, 4 marinuotų agurkų, 4 kiaušinių, 1 skardinės konservuotų kukurūzų, 1/2 raudonojo svogūno, 1/3 puodelio nuluptų saulėgrąžų sėklų, kelių salotų lapų salotinei iškloti, druskos, šviežiai grūstų pipirų, majonezo.
Gaminame:
Traškios salotos su tunu, kiaušiniais ir migdolais
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 2 skardinių tuno, 200 g salotų lapų, 4 agurkų, 6 kietai virtų kiaušinių, 1 raudonojo svogūno, 60 g migdolų dribsnių arba smulkintų migdolų, druskos, šviežiai maltų pipirų. Padažui: 2 šaukšto majonezo, šiek tiek tuno sulčių, 1 šaukšto baltojo vyno acto.
Gaminame:
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.