Šventinis laikotarpis – vienas intensyviausių metuose. Nuo tvarkymosi ir sandėliavimo iki pasiruošimo ir gaminimo – darbų sąrašas gali atrodyti begalinis, ypač jei ruošiatės priimti svečius. Nesvarbu, kaip švęsite jūs ir jūsų šeima, tikėtina, kad daugiausia laiko leisite virtuvėje.
Nors iki gruodžio dar gali būti likę šiek tiek laiko, pradėti ruoštis Kalėdoms niekada ne per anksti. Iš anksto sutvarkyta ir paruošta virtuvė ne tik palengvins pasiruošimą didžiajai dienai, bet ir leis daugiau laiko skirti šeimai ir draugams. Štai keli patarimai, kaip efektyviai paruošti virtuvę Kalėdų vakarienei.
Pašalinkite daiktų perteklių ir atlaisvinkite stalviršius
Jei yra metas, kai reikia kiekvieno laisvo virtuvės centimetro, tai neabejotinai yra Kalėdos. Nuo kalėdinių sausainių namelių gaminimo iki daržovių ar kalakuto kepimo – visa tai reikalauja tvarkingos, neužgriozdintos erdvės.
Ruošdamiesi Kalėdų vakarienei maksimaliai atlaisvinkite stalviršius. Išmeskite senus popierius, nebenaudojamus sąskaitas, paslėpkite vaisių dubenis, kavos aparatą ir kitus nereikalingus daiktus, kad turėtumėte daugiau vietos maistui ruošti.
Pagalvokite ir apie pačios virtuvės išdėstymą. Ar jis pakankamai patogus ir funkcionalus? Šventiniu laikotarpiu virtuvėje greičiausiai suksis daug žmonių, todėl pasirūpinkite, kad būtų patogu vaikščioti ir judėti.
Per ankšta virtuvė gali erzinti ir kelti įtampą, o juk nenorite, kad svečiai per Kalėdų vakarienę jaustųsi nepatogiai. Jei reikia, šiek tiek pakeiskite baldų ar daiktų išdėstymą. Pavyzdžiui, galite skirti atskirą vietą puodeliams, užkandžiams ir gėrimams, o kitą zoną – desertams ar karštiems patiekalams.
Atlaisvinkite vietą šaldytuve
Jei Kalėdų vakarienę rengsite namuose, be maisto, stalo serviravimo ir dovanų, šaldytuvas bus dar vienas labai svarbus pasiruošimo elementas. Prieš Kalėdas jis bus prikrautas produktų, o po švenčių – likusių patiekalų. Nenorėsite nervintis ieškodami vietos tarp sugrūstų indų ir pakuočių, todėl iš anksto pasirūpinkite tvarka.
Išvalykite lentynas ir stalčius, dezinfekuokite rankenėles, išplaukite skyrius. Išmeskite senus ar pasibaigusio galiojimo produktus, o dalį užšaldomų maisto likučių perkelkite į šaldiklį. Taip atsilaisvins nemažai vietos naujiems ingredientams.
Užsisenėjusiems nešvarumams nuvalyti galite naudoti karštą vandenį, o nemaloniems kvapams pašalinti – sodos tirpalą arba tiesiog įdėtą atvirą sodos indelį, kuris sugers kvapus.
Nuvalykite mikrobangų krosnelę
Nepamirškite ir mikrobangų krosnelės – ji per šventes gali tapti tikru pagalbininku. Kol orkaitė bus pilnai užimta kepiniais ir karštais patiekalais, mikrobangų krosnelė pravers maistui ir gėrimams pašildyti.
Iš anksto išvalykite krosnelės vidų – nuvalykite sieneles, patikrinkite, ar sukamoji lėkštė veikia sklandžiai. Taip pat įsitikinkite, kad nėra senų maisto likučių, kurie galėtų skleisti nemalonų kvapą ar svilti.
Patikrinkite atsargas ir papildykite spinteles
Maisto pritrūkimas per šventinę vakarienę – turbūt vienas nemaloniausių scenarijų. To galima lengvai išvengti iš anksto suplanuojant meniu ir pasirūpinant atsargomis.
Pirmiausia susiplanuokite patiekalus, kuriuos gaminsite, ir sudarykite visų reikalingų ingredientų sąrašą. Peržiūrėkite spinteles, stalčius ir sandėliuką, patikrinkite, ko trūksta: miltų, cukraus, prieskonių, aliejaus, konservų, makaronų ir pan. Trūkstamus produktus įsigykite dar prieš šventinį šurmulį.
Naudinga patarimo forma – sąrašą padalyti ir trūkstamus produktus pirkti palaipsniui, kas kelias dienas ar kas savaitę. Taip išvengsite didelių, varginančių apsipirkimų paskutinę akimirką ir geriau kontroliuosite išlaidas bei pasiruošimo eigą.
Taip pat pasidomėkite svečių alergijomis, netolerancijomis ar mitybos įpročiais (pvz., vegetariška, veganiška mityba, be glitimo ir pan.). Taip užtikrinsite, kad kiekvienas prie stalo jaustųsi įtrauktas ir galėtų skaniai pavalgyti.
Paruoškite orkaitę
Per šventes orkaitė dirbs visą pajėgumu – nuo kalėdinių sausainių iki gardaus kepsnio ar paukštienos. Ant sienelių ir dugno susikaupę pridegę maisto likučiai ne tik kelia higienos problemų, bet ir gali pabloginti gaminamo maisto skonį bei sklisti svilėsių kvapu.
Prieš šventes orkaitę rekomenduojama kruopščiai išvalyti. Iš pradžių nuvalykite paviršius drėgna šluoste. Jei yra įsisenėjusių riebalų dėmių ir pridegusių likučių, pabarstykite orkaitės dugną kepimo sodos, iš purkštuvo užpurkškite acto, palaukite, kol reakcija suveiks ir susidarys pasta. Po kurio laiko viską nuvalykite kempine arba šluoste. Tai paprastas ir veiksmingas būdas orkaitę atnaujinti be agresyvių chemikalų.
Gražiausias metų laikas dažnai būna ir vienas įtemptiausių, ypač jei Kalėdų vakarienę rengiate namuose ir laukiate daug svečių. Vis dėlto verta prisiminti, kad šventės pirmiausia yra apie bendrą laiką, artumą ir šilumą su šeima bei draugais.
Iš anksto sutvarkyta virtuvė, atlaisvinti stalviršiai, tvarkingas šaldytuvas, švari mikrobangų krosnelė ir pasiruošusi orkaitė padės sumažinti „šventinį stresą“ ir leis daugiau dėmesio skirti svarbiausiam – buvimui kartu su mylimais žmonėmis.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.