Šventinė silkė, kuri pavergs visą stalą: paprastas triukas suteikia neįtikėtiną skonį

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Šventinė silkė, kuri pavergs visą stalą: paprastas triukas suteikia neįtikėtiną skonį

Silkė žiemos metu tampa ne tik tradiciniu, bet ir ypač laukiamu patiekalu, kuris sukuria jaukumą ir šventinę nuotaiką. Daugelis ją ruošia pagal senus šeimos receptus, tačiau būtent šis variantas su subtiliu rūgštumu ir prieskonių šiluma leidžia iš naujo atrasti jos skonį. Jūs galite nustebinti artimuosius vos keliomis paprastomis gudrybėmis, kurios įprastą silkę paverčia tikru šventiniu akcentu.

Šio recepto paslaptis slypi marinate: čia susijungia aromatiniai prieskoniai, natūralios spanguolės ir švelniai karamelizuotas cukrus. Tokia derinio harmonija išgauna ypatingą skonį, kuris tinka tiek kasdienai, tiek iškilmingoms progoms. Jūs galite paruošti šį patiekalą iš anksto ir taip sutaupyti laiko, nes skoniai atsiskleidžia dar geriau, kai silkė pastovi keletą dienų.

Jeigu ieškote patiekalo, kuris būtų paprastas, bet įspūdingas, šis receptas taps vienu iš tų, kuriais tikrai norėsite dalytis. Jūs galite pritaikyti jį pagal savo skonį, rinktis kitokių citrusų ar žolelių, o pats ruošimo procesas nereikalauja nei ilgo laiko, nei sudėtingų įgūdžių.

Reikalingi ingredientai

Viską, ko reikia šiam receptui, jūs be vargo rasite bet kurioje parduotuvėje, todėl pasiruošimas tikrai nekels rūpesčių. Visi ingredientai tarpusavyje susijungia į netikėtai harmoningą skonį, kuriame atsiskleidžia ir švelnus marinato saldumas, ir lengvas rūgštumas, ir prieskonių aromatas. 

Svarbiausia – rinktis kokybišką, gerai išfiletuotą silkę, nes būtent ji nulemia, ar galutinis patiekalas bus tikrai išraiškingas ir maloniai subalansuotas.

Marinatui:

  • 50 ml acto
  • 100 ml cukraus
  • 150 ml vandens
  • 5 gvazdikėliai
  • 5 kvapieji pipirai
  • 1 lauro lapas

Papildomi ingredientai:

  • 1 didelis svogūnas
  • 1 morka
  • Sauja spanguolių
  • Kelios čiobrelio šakelės (idealu citrininis čiobrelis)
  • 1 silkė arba jau supjaustyta file, supjaustyta 1 cm gabalėliais

Marinatui paruošti puode sumaišykite actą, cukrų ir vandenį. Įberkite gvazdikėlius, kvapniuosius pipirus ir įdėkite lauro lapą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus visiškai ištirpsta. 

Tuomet nukelkite marinatą nuo viryklės ir dar karštame skystyje iš karto užpilkite labai plonais griežinėliais supjaustytą svogūną bei plonai sutarkuotas morkas. 

Nuplautas spanguoles suspauskite tarp delnų, kad išsiskirtų sultys, ir suberkite į puodą. Sudėkite čiobrelio šakeles, kad marinatas įgautų gaivų aromatą. Leiskite marinatui visiškai atvėsti, kad žuvis nepakeistų savo tekstūros.

Silkę paruošimas marinuoti

Atvėsusį marinatą supilkite į indą ir sudėkite vieno centimetro gabalėliais supjaustytą silkę. Įsitikinkite, kad gabalėliai apsemti tolygiai, kad visi skoniai pasiskirstytų vienodai. 

Indą uždenkite ir padėkite į šaltą vietą mažiausiai vienai arba dviem paroms. Per šį laiką silkė sugers spanguolių rūgštumą, morkų saldumą ir prieskonių aromatą. Jeigu neturite citrininio čiobrelio, galite įtarkuoti šiek tiek nuplautos citrinos žievelės. 

Tai suteiks šviežumo ir puikiai papildys spanguoles. Prieš patiekdami silkę marinatą nupilkite, o pačią žuvį lengvai nusausinkite ir išdėliokite į serviravimo lėkštę.

Temos: Receptai
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas