Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Mėsainis tapo mirties nuosprendžiu: erkės įkandimas pavertė mėsą mirtinu žmogaus priešu
Naujausi moksliniai tyrimai atskleidė pirmą pasaulyje mirtiną alerginės reakcijos atvejį, kurį sukėlė erkės įkandimas ir kuris ilgą laiką liko tarsi nematoma bomba žmogaus organizme. Kasmet diagnozuojama tūkstančiai erkių platinamų ligų, tačiau dažniausiai kalbama apie Laimo ligą ar erkinį encefalitą.
Vis dėlto kai kurie erkių įkandimai gali įjungti daug sudėtingesnius mechanizmus. Į žmogaus organizmą patekusi medžiaga gali sukelti itin retą alergiją, pasireiškiančią tik suvalgius raudonos mėsos. Tyrėjai patvirtino, kad toks atvejis gali baigtis mirtimi.
Pirmąkart užfiksuota, kad žmogaus mirtį sukėlė „alfa-gal“ sindromas. Tai alerginė reakcija į tam tikrą cukrų, kurį įkandimo metu perduoda konkreti erkės rūšis. Ši reakcija gali išlikti neveikli ilgą laiką, o vėliau sukelti pavėluotą, itin stiprią imunologinę audrą.
Agresyvi erkės rūšis ir reta alergija
Ypač pavojinga vadinamoji „lone star“ erkė. Ji pasižymi agresyviu elgesiu ir gebėjimu pernešti kelias infekcijas, tačiau pati grėsmingiausia jos savybė yra alerginės reakcijos į raudoną mėsą sukėlimas.
Alergiją išprovokuoja molekulė „alfa-gal“, esanti jautienoje, avienoje ir kiaulienoje. Alergiški žmonės gali patirti bėrimus, pykinimą ar stiprius spazmus, tačiau iki šiol nebuvo žinomas nė vienas mirtinas atvejis.
Dėl to naujasis atvejis sukrėtė medicinos bendruomenę. Šios alergijos pavojus slypi jos uždelstume. Reakcija gali pasireikšti tik po kelių valandų nuo mėsos suvalgymo, todėl ją atpažinti dažnai būna labai sunku ir pavojus lieka nepastebėtas.
Mirtis po burgerio suvalgymo
Moksliniame žurnale aprašytas 47 metų vyras iš Niu Džersio, rastas miręs netrukus po burgerio suvalgymo. Iš pradžių gydytojai nerado jokios aiškios priežasties, nes vyras buvo sveikas ir neturėjo alergijų istorijos.
Vėliau atlikus išsamesnius tyrimus paaiškėjo, kad vyras buvo įsijautrinęs „alfa-gal“ molekulei. Jo organizmas į mėsą sureagavo ekstremaliu anafilaksiniu šoku. Kraujo tyrimai parodė neįprastai aukštą tryptazės koncentraciją, rodančią smarkią alerginę reakciją.
Paaiškėjo ir tai, kad dvi savaitės prieš mirtį vyras sunkiai apsinuodijo suvalgęs steiką. Šis epizodas galėjo būti pirmasis įspėjimas, tačiau tuomet niekas nesuprato tikrosios priežasties.
Ar pavojus gresia ir Europoje?
„Lone star“ erkės pagrindinė buveinė yra Jungtinių Valstijų rytinė dalis. Europoje ši rūšis neaptinkama, tačiau mūsų žemėje gyvena daugybė kitų erkių, galinčių pernešti pavojingas ligas. Vėlyvas ruduo ir švelnios temperatūros sudaro puikias sąlygas erkėms, todėl jų galima sutikti net miestuose. Šunų augintojai turėtų būti ypač atidūs, nes augintiniai dažnai atneša erkes į namus.
Gydytojai ragina kreiptis į medikus, jei po raudonos mėsos vartojimo pasireiškia stiprus skausmas ar neaiškios alerginės reakcijos. Tai gali būti ženklas, kad organizmą paveikė alfa-gal sensibilizacija.
Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“
privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.