Prisijunkite
Prisijunkite
Kukurūzai yra vienas ryškiausių vasaros skonių, pažįstamas nuo vaikystės. Nors dažniausiai jais mėgaujamasi tiesiog dėl skonio, retas susimąsto, kiek daug vertingų medžiagų slepiasi jų geltonuose grūdeliuose. Tiesa ta, kad šis paprastas augalas gali gerokai daugiau, nei tik sukelti nostalgiją ar būti garnyru šalia šašlykų.
Endokrinologė savo socialiniuose tinkluose paaiškino, kodėl kukurūzai nusipelno daugiau dėmesio ne tik virtuvėje, bet ir kalbant apie sveikatą. Jos teigimu, jie turi itin svarbių savybių, darančių teigiamą įtaką ne tik medžiagų apykaitai, bet ir hormonų veiklai.
Jeigu organizmas reikalauja lengvai įsisavinamo maisto, kuris tuo pačiu palaikytų širdį, žarnyną ir net nervų sistemą – vasaros metu verta pasinaudoti tuo, ką siūlo gamta.
Kodėl verta dažniau rinktis kukurūzus vasaros metu
Kukurūzai, pasak gydytojos, turi vieną svarbią savybę – jų virto varianto glikemijos indeksas nėra aukštas, o tai reiškia, kad jie nesukelia staigaus cukraus šuolio kraujyje. Tai svarbu ne tik sergantiesiems antro tipo diabetu, bet ir visiems, kuriems rūpi stabilus energijos lygis bei išvengti insulino šuolių.
Be to, šie grūdai yra sotūs, tačiau lengvi – jie gali būti puikus pasirinkimas norintiems kontroliuoti svorį. Kukurūzuose esančios skaidulos padeda stabilizuoti cukraus lygį kraujyje ir palaikyti žarnyno veiklą.
Ypač tai aktualu tiems, kurie turi medžiagų apykaitos sindromą ar lėtines endokrinines būkles, pavyzdžiui, hipotirozę. Tokiems žmonėms mityba dažnai tampa ne tik įpročių, bet ir sveikatos klausimu.
Kukurūzų vitaminai padeda hormonų veiklai
Kukurūzai taip pat pasižymi solidžia B grupės vitaminų sudėtimi – juose yra B1, B3, B5, B6. Šie vitaminai palaiko antinksčių veiklą, hormonų pusiausvyrą bei neurotransmiterių gamybą, kas tiesiogiai susiję su nuotaika, miego kokybe ir gebėjimu valdyti stresą.
Dėl šios priežasties kukurūzai ypač rekomenduojami tiems, kurie nuolat patiria įtampą ar siekia stiprinti emocinę gerovę natūraliais būdais.
Be vitaminų, kukurūzai savyje turi magnio bei kalio – du mikroelementus, kurie labai reikalingi sklandžiai širdies, raumenų ir skydliaukės veiklai. O tokie antioksidantai kaip liuteinas ir zeaksantinas saugo organizmą nuo oksidacinio streso bei uždegimų.
Kada geriau susilaikyti nuo kukurūzų? Yra keli svarbūs atvejai
Nors tai sveika daržovė, ne visiems kukurūzai tinka. Pirmiausia jų turėtų vengti žmonės, turintys dirgliosios žarnos sindromą. Skaidulos, kurių kukurūzuose nemažai, gali sukelti pilvo pūtimą, nemalonų spaudimą ar net skausmą.
Taip pat, kukurūzai nerekomenduojami asmenims, sergantiems podagra. Juose yra purinų – medžiagų, kurios organizme gali didinti šlapimo rūgšties kiekį ir paūminti būklę.
Sergantys gastritu, skrandžio opalige ar pankreatitu taip pat turėtų atsargiai rinktis šį produktą. Net virti kukurūzai gali apsunkinti virškinimą, o žali – dar labiau.
Tiesa, kukurūzų košė, ruošiama iš smulkintų grūdų, kai kuriais atvejais gali būti lengviau virškinama, tačiau tik ne ūmių susirgimų metu.
Vaikai iki 2 metų dar ne laikas kukurūzams
Mažyliams, dar neturintiems pakankamai išsivysčiusių kramtymo įgūdžių, kukurūzų grūdeliai gali tapti pavojingi. Neapdoroti ar netinkamai sukramtyti jie gali užstrigti kvėpavimo takuose. Be to, vaikų virškinimo sistema vis dar mokosi apdoroti sudėtingesnius produktus, todėl skaidulomis turtingi grūdai gali sukelti nemalonumų.
Kukurūzai – tai ne tik vasaros skonis, bet ir sveikatos stiprinimo galimybė. Jie padeda reguliuoti cukraus kiekį, gerina žarnyno darbą, stiprina hormonų veiklą ir suteikia daug vertingų maistinių medžiagų.
Tačiau kaip ir bet kuris kitas maistas, jie turėtų būti vartojami atsakingai – ypač jei turite jautrią virškinimo sistemą ar kitų sveikatos iššūkių. Jei viskas gerai – drąsiai virkite, kepkite ar dėkite juos į salotas. Organizmas tikrai padėkos už tokį sprendimą.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti