Prisijunkite
Prisijunkite
Šiuolaikiniai keturiasdešimtmečiai dažnai jaučiasi energingi, o išvaizda niekuo neprimena tradicinio vidutinio amžiaus įvaizdžio. Vis dėlto gydytojai ir mitybos specialistai ragina šiuo gyvenimo etapu rimčiau pažiūrėti į kasdienį racioną.
Kodėl? Nes kūnas ima keistis, lėtėja medžiagų apykaita, dažniau vargina virškinimo sutrikimai, padidėja svorio augimo rizika. Pagrindinis principas – kuo mažiau atsitiktinumų lėkštėje.
Reguliarūs valgymo laikai, mažiau žalingų įpročių ir aiškus supratimas, kokie produktai iš tiesų padeda, o kokie tik vilioja skoniu, bet alina organizmą, tai būtina pradžia.
Mitybos klaidos šiuo laikotarpiu kainuoja brangiau nei anksčiau. Jos ne tik pagreitina senėjimo procesus, bet ir atima jėgas, trukdo susikaupti, daro įtaką hormonų veiklai bei emocinei būklei.
Ką verta įtraukti į racioną?
Po keturiasdešimties metų svarbiausi žodžiai virtuvėje – skaidulos, baltymai ir antioksidantai. Tokiame amžiuje lėkštėje turėtų dominuoti daržovės, grūdai, vaisiai, ankštinės kultūros, žuvis, liesa mėsa.
Saldumynus keiskite riešutais, be cukraus džiovintais vaisiais, žaliomis salotomis ar skaidulų turinčiais glotnučiais. Skaidulos iš vaisių ir daržovių padeda žarnynui veikti sklandžiai, o baltymai – būtini viskam nuo raumenų iki odos atsinaujinimo. Ypač moterims, kurioms artėja ar jau prasidėjo menopauzė, svarbus pakankamas kalcio kiekis.
Antioksidantai tai natūralūs organizmo apsaugos kariai. Jų daug brokoliuose, špinatuose, burokėliuose, mėlynėse, citrusiniuose vaisiuose, pupelėse, viso grūdo produktuose, kakavoje, riešutuose, žolelėse, žalioje arbatoje ir net paprastoje juodoje kavoje.
Ko reikėtų vengti po 40?
Po keturiasdešimties mityba nėra tik dar viena tema, apie kurią verta paskaityti, tai realus būdas užkirsti kelią ligoms, išlaikyti energiją ir gyventi visavertį gyvenimą.
Sveiki įpročiai tai ne atsisakymai, o investicija į save, kuri su kiekvienu mėnesiu tampa vis labiau vertinga.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti