Jeigu jums virš 40 metų – braukite šiuos produktus iš savo valgiaraščio, pasekmės gali būti rimtesnės nei manote

Ina Jonaitienė , 2025-06-02, 06:30
0
Jeigu jums virš 40 metų – braukite šiuos produktus iš savo valgiaraščio, pasekmės gali būti rimtesnės nei manote

Šiuolaikiniai keturiasdešimtmečiai dažnai jaučiasi energingi, o išvaizda niekuo neprimena tradicinio vidutinio amžiaus įvaizdžio. Vis dėlto gydytojai ir mitybos specialistai ragina šiuo gyvenimo etapu rimčiau pažiūrėti į kasdienį racioną. 

Kodėl? Nes kūnas ima keistis, lėtėja medžiagų apykaita, dažniau vargina virškinimo sutrikimai, padidėja svorio augimo rizika. Pagrindinis principas – kuo mažiau atsitiktinumų lėkštėje. 

Reguliarūs valgymo laikai, mažiau žalingų įpročių ir aiškus supratimas, kokie produktai iš tiesų padeda, o kokie tik vilioja skoniu, bet alina organizmą, tai būtina pradžia.

Mitybos klaidos šiuo laikotarpiu kainuoja brangiau nei anksčiau. Jos ne tik pagreitina senėjimo procesus, bet ir atima jėgas, trukdo susikaupti, daro įtaką hormonų veiklai bei emocinei būklei.

Ką verta įtraukti į racioną?

Po keturiasdešimties metų svarbiausi žodžiai virtuvėje – skaidulos, baltymai ir antioksidantai. Tokiame amžiuje lėkštėje turėtų dominuoti daržovės, grūdai, vaisiai, ankštinės kultūros, žuvis, liesa mėsa. 

Saldumynus keiskite riešutais, be cukraus džiovintais vaisiais, žaliomis salotomis ar skaidulų turinčiais glotnučiais. Skaidulos iš vaisių ir daržovių padeda žarnynui veikti sklandžiai, o baltymai – būtini viskam nuo raumenų iki odos atsinaujinimo. Ypač moterims, kurioms artėja ar jau prasidėjo menopauzė, svarbus pakankamas kalcio kiekis.

Antioksidantai tai natūralūs organizmo apsaugos kariai. Jų daug brokoliuose, špinatuose, burokėliuose, mėlynėse, citrusiniuose vaisiuose, pupelėse, viso grūdo produktuose, kakavoje, riešutuose, žolelėse, žalioje arbatoje ir net paprastoje juodoje kavoje.

Ko reikėtų vengti po 40?

  • Cukrus ir pusfabrikačiai. Tai pirmieji priešai. Saldumynai, saldinti gėrimai, greitas maistas, užkandžiai su ilgu galiojimu – visa tai apkrauna kūną, silpnina imuninę sistemą ir trikdo žarnyno veiklą. Nors atrodo nekaltai, cukrus siejamas ir su depresija, ir su prastu miegu, ir su antsvoriu.
  • Pertekliniai gyvuliniai riebalai. Riebalai iš sviesto, grietinės, kiaulienos, riebios mėsos – tai tie, kurie didina kraujospūdį ir širdies ligų riziką. Jų nebūtina visiškai atsisakyti, bet verta riboti. Geresnė alternatyva – avokadai, alyvuogės, linų sėmenys, žuvis.
  • Druska. Daugiau nei 5 gramai per dieną – jau per daug. Ir čia ne kalbame tik apie tai, ką pasūdai pats – druska „paslėpta“ padažuose, kubeliuose, mėsos gaminiuose, užkandžiuose. Mažiau druskos – sveikesnė širdis.
  • Energetiniai gėrimai. Kofeinas, taurinas, guarana – tai medžiagos, kurios pertekliuje kelia širdies plakimą, kraujo spaudimą, sukelia galvos skausmus ar net širdies ritmo sutrikimus. Po keturiasdešimties širdis ima jausti krūvį – neverta jos dar labiau varginti.
  • Alkoholis. Keturios skardinės alaus – tai pusė dienos kalorijų normos. Alkoholio nereikėtų laikyti „poilsio forma“ – tai organizmui kenksminga medžiaga, net ir mažomis dozėmis. Jei jau geri – retai, saikingai, ne kiekvieną savaitę. O dar geriau – visai atsisakyk.

Po keturiasdešimties mityba nėra tik dar viena tema, apie kurią verta paskaityti, tai realus būdas užkirsti kelią ligoms, išlaikyti energiją ir gyventi visavertį gyvenimą. 

Sveiki įpročiai tai ne atsisakymai, o investicija į save, kuri su kiekvienu mėnesiu tampa vis labiau vertinga.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas