Lietuvių pamėgtoje parduotuvėje aptiktas šokiruojantys radinys: specialistai įspėja apie pavojų sveikatai

Lina Snarskienė , 2025-06-16, 11:59
0
Lietuvių pamėgtoje parduotuvėje aptiktas šokiruojantys radinys: specialistai įspėja apie pavojų sveikatai

Lenkijos „Biedronka“ prekybos tinklą sudrebino rimtas įspėjimas – sanitarinė tarnyba paskelbė, kad vienoje iš mėsos partijų aptikta salmonelės bakterijų. Produktas jau pašalintas iš prekybos lentynų, tačiau nerimas išlieka – nemažai pirkėjų šią mėsą jau galėjo įsigyti ir laikyti šaldytuve. Todėl labai svarbu patikrinti, ar namuose neturima užkrėsto produkto.

Specialistai įspėja – šį kartą problema ne tik teorinė. Konkrečioje vištienos partijų buvo rastos pavojingos bakterijos, galinčios sukelti sunkią infekciją. Būtina ne tik nevalgyti šio produkto, bet ir žinoti, kaip atpažinti pirmuosius salmoneliozės požymius. Laiku sureagavus galima išvengti rimtų sveikatos sutrikimų.

„Biedronka“ jau paskelbė oficialų pranešimą savo svetainėje ir patvirtino, kad už šį produktą pirkėjams bus grąžinti pinigai. Norint atgauti sumokėtą sumą, užtenka grąžinti pakuotę į bet kurią parduotuvę. Tačiau svarbiausia – saugumas. Todėl būtina žinoti, apie kurį tiksliai produktą kalbama.

Kuriame produkte aptikta salmonelė?

Valstybinės sanitarinės tarnybos (GIS) duomenimis, pavojingos bakterijos aptiktos produkte „Vištienos filė jogurto ir abrikosų skonio marinate“ (400 g). Užkrėsta partija pažymėta numeriu 2271007009, o ant pakuotės nurodoma vartojimo data – 2025 metų birželio 13 diena. Nors ši mėsa jau pašalinta iš prekybos, rizika išlieka, jei kas nors ją jau įsigijo ir laikė šaldytuve.

Oficialiame GIS pranešime teigiama, kad: „Valstybinės veterinarijos inspekcijos patikros metu 4 iš 5 mėginių buvo nustatyta salmonelė iš O:9 (D1) grupės, o viename mėginyje – salmonelė iš O:7 (C1) grupės.“ Tokie duomenys rodo realų užkrėtimo pavojų, kuris gali išsivystyti net ir po termiškai apdorotos mėsos vartojimo.

Mėsą gamino „Animex“ įmonė, kuri jau ėmėsi priemonių – pašalino produktą iš prekybos, apie situaciją informavo atsakingas institucijas. Vis dėlto GIS pabrėžia: šio produkto negalima vartoti net jei jis buvo kepintas ar virtas – netinkamai termiškai apdorojus, bakterijos gali išgyventi ir sukelti infekciją.

Kas turėtų kelti nerimą?

Salmoneliozė – rimta problema, kasmet paveikianti tūkstančius žmonių. Nors dažnai painiojama su paprastu apsinuodijimu, ši bakterija gali sukelti gerokai rimtesnių pasekmių. Simptomai paprastai pasireiškia per 6 valandas iki 3–7 dienų po užsikrėtimo. Jie apima stiprų pilvo skausmą, karščiavimą, viduriavimą, pykinimą, vėmimą ir dehidrataciją.

Ypač pavojinga salmonelė vaikams, senjorams ir žmonėms su nusilpusia imunine sistema – jiems liga gali išplisti po visą organizmą. Tokiu atveju kyla rimtų komplikacijų grėsmė. Pastebėjus bet kurį iš minėtų simptomų po šio produkto vartojimo, būtina nedelsti ir kreiptis į gydytoją.

Prekybos tinklas „Biedronka“ ragina pirkėjus neignoruoti šio įspėjimo. Geriau patikrinti turimas atsargas, o įtarus – grąžinti pakuotę ir pasinaudoti siūloma kompensacija. Saugumas – svarbiausia, o sveikata – ne ta sritis, kurioje verta rizikuoti.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas