Reikėtų atsisakyti šių produktų: pašalinkite šiuos produktus iš savo mitybos, gali sukelti širdies smūgį

Paskelbė Ina Jonaitienė
Paskelbta

Reikėtų atsisakyti šių produktų: pašalinkite šiuos produktus iš savo mitybos, gali sukelti širdies smūgį

Norime kuo ilgiau gyventi aktyviai, be vaistų ir be vizitų pas gydytojus, todėl širdies sveikata tampa vienu svarbiausių mūsų rūpesčių. Nors sportas ir emocinis stabilumas čia vaidina didžiulį vaidmenį, visgi kasdieniai mitybos įpročiai dažnai tyliai formuoja riziką, apie kurią sužinome tik tada, kai jau per vėlu.

Pastaruoju metu sveikatos ekspertai vis dažniau įspėja apie konkrečius maisto produktus, kurie, nors ir populiarūs, stipriai prisideda prie širdies ligų ir net infarkto rizikos. Per didelis cukraus kiekis, nesaikingai vartojami riebalai, druskos perteklius, visa tai lėtai, bet užtikrintai silpnina širdį. 

Svarbiausia tai, kad daugelis žmonių vis dar nesusieja tam tikrų kasdien valgomo maisto savybių su ilgalaikėmis pasekmėmis.

Pirmiausia, į širdžiai pavojingų junginių sąrašą įeina sočiosios ir transriebalų rūgštys. Jos didina bendrą cholesterolio kiekį kraujyje, ypač blogąjį, mažo tankio lipoproteinų (MTL). O tai tiesiogiai susiję su arterijų siaurėjimu ir galimu užsikimšimu. 

Tokie riebalai slepiasi svieste, riebioje mėsoje (jautiena, kiauliena, aviena), vištos odele, palmių bei kokosų aliejuje. Taip pat jų gausu konditeriniuose gaminiuose ir greito maisto patiekaluose.

Transriebalai dar klastingesni, nes jie susidaro dirbtinai hidrinuojant augalinius aliejus, dažnai aptinkami margarine, spragėsiuose, sausainiuose ir kai kuriuose padažuose. Moksliniai tyrimai rodo, kad net mažas šių junginių kiekis padidina infarkto ir insulto tikimybę.

Per daug druskos – per didelis krūvis širdžiai

Natrio perteklius sukelia skysčių kaupimąsi organizme, o tai reiškia padidėjusį kraujospūdį ir papildomą krūvį širdžiai. Gydytojai rekomenduoja riboti druską, ypač jei dažnai valgote pusgaminius, konservuotas sriubas ar šaldytus patiekalus, būtent iš jų gauname didžiausią druskos dalį.

Ar cukrus turi įtakos širdžiai?

Taip, ir dar kokią. Pernelyg dažnas saldžiųjų gėrimų, saldainių ar saldumynų vartojimas ne tik kelia nutukimo riziką, bet ir didina uždegiminius procesus organizme, keičia insulino veiklą, o ilgainiui gali prisidėti prie širdies raumens susilpnėjimo.

Kokius produktus reikėtų riboti arba atsisakyti?

Riebi raudona mėsa – didina cholesterolio kiekį, ypač jei valgoma dažnai ir kepta riebaluose. Liesesni variantai, vištiena be odos ar žuvis, yra kur kas geresnis pasirinkimas.

Perdirbta mėsa – dešros, šoninė, dešrelės kupinos druskos, riebalų bei nitrato junginių, kurie kenkia kraujagyslėms.

Kepti produktai – bulvytės, spurgytės, net naminiai čeburekai – visi šie patiekalai prisotinti riebalų, kurie lengvai užkemša arterijas.

Saldinti gėrimai – gausus cukraus kiekis veikia ne tik svorį, bet ir kraujagyslių būklę, todėl rinkitės vandenį ar nesaldintą arbatą.

Rafinuoti angliavandeniai – balta duona, ryžiai, makaronai greitai padidina gliukozės kiekį kraujyje. Verčiau rinkitės pilno grūdo produktus.

Pilno riebumo pieno gaminiai – sūris, pienas, ledai turi daug sočiųjų riebalų. Jei nesinori jų visiškai atsisakyti – sumažinkite kiekį.

Konditerijos gaminiai – pyragaičiai, sausainiai, keksiukai yra tikri „bombos“ tiek dėl riebalų, tiek dėl cukraus. Verta skanauti saikingai.

Greitas maistas – burgeriai, traškučiai, užkandžiai išsinešimui dažniausiai yra persotinti druskos, cukraus bei riebalų.

Konservuotos sriubos ir pusgaminiai – dažnai turi itin daug natrio, net jei iš pirmo žvilgsnio atrodo sveikai.

Padažai ir pagardai – majonezas, kečupas, salotų užpilai dažnai slepia cukrų, riebalus ir druską – vartokite mažais kiekiais.

Alkoholis – saikingas kiekis dar toleruojamas, bet per dažnas vartojimas kelia kraujospūdį ir apkrauna širdį.

Dirbtiniai saldikliai – nors laikomi mažiau kenksmingais už cukrų, kai kurie tyrimai rodo galimą ryšį tarp jų vartojimo ir insulto rizikos.

Nė vienas produktas savaime nėra „mirtinas“, tačiau svarbiausia – kiek ir kaip dažnai jį valgote. Jei šie gaminiai jūsų mityboje pasitaiko retai, nereikia panikuoti. Tačiau jeigu jie sudaro jūsų savaitės raciono pagrindą – metas susimąstyti. 

Širdis neklausia, ką valgėte vakar, ji reaguoja į ilgalaikius įpročius. Ir jei turite galimybę pakeisti bent vieną savo kasdienį sprendimą, o tai jau žingsnis link stipresnės, ištvermingesnės širdies.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašydama apie astrologiją ir gyvenimo naujienas, siekiu kurti turinį, kuris įkvepia, guodžia ir priverčia susimąstyti. Mano tekstuose susilieja meilė žvaigždėms, domėjimasis žmogaus vidiniu pasauliu ir noras dalintis įžvalgomis apie kasdienybę, tiek dangišką, tiek žemišką.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas