Kas nutinka, kai neišmetate supuvusio pomidoro? Nauda didesnė nei tikėjotės, išbandykite tai patys

Lina Snarskienė , 2025-06-19, 16:34
0
Kas nutinka, kai neišmetate supuvusio pomidoro? Nauda didesnė nei tikėjotės, išbandykite tai patys

Tikriausiai ne kartą yra tekę pastebėti – vienas pomidoras ima pelyti, o vos po paros jau pusė jų sugadinti. Tada, rodos, nelieka kitos išeities – viskas keliauja tiesiai į šiukšlių dėžę. Tačiau neskubėkite.

Sugedę, net pelėsio apimti pomidorai dar gali būti labai naudingi – ypač, jei turite sodą ar bent jau komposto dėžę. Pomidorai, ypač vasaros karštyje, greitai netenka stangrumo, suminkštėja ir ima gesti.

Jie jautrūs pažeidimams, o menkiausias įbrėžimas virsta židiniu pelėsiui. Bet net ir tuo atveju, kai atrodo, kad viskas jau sugadinta – išmesti nereikia. Yra būdų, kaip juos panaudoti tvariai ir prasmingai.

Kaip laikyti pomidorus, kad jie ilgiau išliktų švieži?

Pirmas žingsnis – prevencija. Jeigu pomidorai dažnai genda, greičiausiai laikomi netinkamai. Šaldytuvas jiems nėra tinkama vieta – šaltis ne tik naikina skonį, bet ir skatina pelėsio augimą. 

Geriausia pomidorus laikyti kambario temperatūroje – kvėpuojančiame inde, pintinėje arba tiesiog ant virtuvės stalviršio.

Užtikrinkite, kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti. Ir dar viena svarbi smulkmena – nelaikykite jų vienas ant kito. Vienas sugedęs vaisius labai greitai sugadins visus aplinkui.

Sugedę pomidorai – naudinga komposto medžiaga

Jeigu pomidorai jau sugedo, jų vieta – ne šiukšliadėžėje, o komposto krūvoje. Tokie vaisiai labai greitai suyra ir neša naudą dirvožemiui. 

Be to, jie švelnūs, lengvai susimaišo su kitomis organinėmis atliekomis, tad viskas vyksta sklandžiai. Jei dar ir susmulkinate juos prieš dedant – procesas paspartėja dar labiau.

Kad kompostas būtų kokybiškas, būtina nepamiršti deguonies, kas kelias dienas masę permaišykite. Tokiu būdu užtikrinsite tinkamą fermentaciją, o rezultatas bus derlinga, tamsi žemė, kurią galima naudoti gėlėms, daržovėms ar net vejai. Tai visiškai natūralus, nieko nekainuojantis tręšimo būdas.

Galima panaudoti net sėklas

Dar vienas paprastas, bet veiksmingas metodas – išgauti sėklas ir jas panaudoti kitais metais. Tam reikės tik pašalinti sėklas iš sugedusio pomidoro, sudėti jas į stiklainį su šlakeliu vandens ir palaikyti šiltoje vietoje keletą dienų. 

Fermentacija padeda pašalinti sėklas dengiantį gleivinį sluoksnį. Kai paviršiuje pasirodo burbuliukai – metas nupilti skystį, perplauti sėklas sietelyje ir išdžiovinti ant popierinio rankšluosčio.

Tos pačios sėklos kitą pavasarį gali tapti naujais sodinukais – tvirtai išaugusiais, skaniais, ir, svarbiausia, užaugintais jūsų pačių rankomis.

Ar patiko šis įrašas?
 
Temos: Sodas

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas