Prisijunkite
Prisijunkite
Trešnių sezonas trunka vos kelias savaites, bet jų nauda organizmui yra stulbinanti. Jei norisi sustiprinti sveikatą natūraliu būdu, dabar pats metas įtraukti šiuos vaisius į kasdienį racioną. Nors šviežių trešnių galima rasti tik trumpą laiką, verta šį laikotarpį išnaudoti maksimaliai.
Tiek močiutės sode, tiek turguje ar parduotuvėje – šie vasaros simboliu tapę vaisiai kaskart sukelia vaikystės prisiminimus. Be to, ne tik puikiai tinka uogienėms ar kompotams, bet ir padeda išsaugoti žvalų žvilgsnį bei gražią odą. Bėda ta, kad daugelis net neįsivaizduoja, kokia naudinga gali būti viena sauja prinokusių trešnių.
Nepamirštant to, kad šie vaisiai ne tik gardūs, bet ir labai maistingi, verta apsirūpinti jų atsargomis ir pasiruošti žiemai. Vėliau jų gauti tiesiog nepavyks, nes net šaldytos trešnės praranda dalį savo vertingų savybių.
Mažai kalorijų, daug naudos – kodėl trešnės puikiai tinka metantiems svorį
Šimtas gramų trešnių turi vos apie 63 kilokalorijas. Tai reiškia, kad net ir nedidelis indelis šių vaisių nepakenks dienos kalorijų balansui. Kiekvienas vaisius turi vos kelias kilokalorijas, bet kartu dovanoja gerą dozę vitaminų ir mikroelementų.
Vitaminas C padeda palaikyti stiprų imunitetą, o vitaminai A, E, K ir B6 palaiko odos, kraujagyslių ir nervų sistemos veiklą. Ypač svarbu paminėti jodą – elementą, be kurio negali normaliai funkcionuoti skydliaukė. Trešnėse jo apstu.
Taip pat šiuose vaisiuose yra folio rūgšties, magnio, geležies, kalcio bei fosforo – visų elementų, reikalingų tiek kasdieniam energijos balansui, tiek ilgalaikiam sveikatos palaikymui. Be visa to, trešnės gausios skaidulų. Jos naudingos virškinimui, padeda išvengti užkietėjimo, gerina žarnyno mikroflorą. Skaidulos taip pat mažina cukraus kiekio svyravimus kraujyje ir ilgesnį laiką suteikia sotumo jausmą.
Akys jums padėkos, o veidas ilgiau išliks jaunas – trešnių grožio efektas
Vitaminas A trešnėse ypač svarbus akims – jis stiprina smulkiąsias akių kraujagysles ir gerina regėjimą prieblandoje. Reguliariai valgant šiuos vaisius galima tikėtis mažesnės rizikos susidurti su su amžiumi susijusiomis akių problemomis.
Kita vertus, trešnės yra pilnos antioksidantų, kurie neutralizuoja žalingus laisvuosius radikalus. Šie junginiai naikina ląsteles ir spartina senėjimo procesus, todėl antioksidantai tampa savotišku skydu. Jie ne tik lėtina senėjimą, bet ir sumažina lėtinių ligų riziką – nuo širdies ir kraujagyslių sutrikimų iki onkologinių ligų.
Oda ilgiau išlieka stangri, mažėja pigmentinių dėmių rizika, o veido spalva tampa skaistesnė. Jei kas rytą suvalgytumėte saują šviežių trešnių, po kelių savaičių veidrodyje pamatytumėte akivaizdų pokytį.
Kaip atpažinti šviežias trešnes
Jei ketinate vaisius suvalgyti tą pačią dieną ar panaudoti kepiniams, jų būklė gali būti vidutinė. Tačiau norint ilgiau pasimėgauti jų skoniu, reikia atkreipti dėmesį į kelias detales.
Tinkamos trešnės yra blizgios, stangrios, be įdubimų ar raukšlių. Aplink jų dėžutes neturėtų skraidyti vaisinės muselės, kurios puikiai užuodžia pernokusius ar pradėjusius gesti vaisius. Jei įmanoma – pasirinkite tokias, kurios vis dar turi žalius kotelius – tai ženklas, kad jos buvo neseniai nuskintos.
Vaisius saugoti reikėtų šaldytuve, tačiau geriausia valgyti juos kambario temperatūroje – tada atsiskleidžia tikrasis jų saldumas. Jei ketinate trešnes šaldyti ar virti, prieš tai jas kruopščiai nuplaukite ir nuimkite kotelius.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti