Kasdien geriate kavą? Specialistai įspėja tuos, kurie geria kavą su pienu, tai gali turėti skaudžių pasekmių

Ina Jonaitienė , 2025-05-18, 17:14 (atnaujinta 2025-05-18, 19:07)
0
Kasdien geriate kavą? Specialistai įspėja tuos, kurie geria kavą su pienu, tai gali turėti skaudžių pasekmių

Daugeliui rytas be kavos atrodo tiesiog neįmanomas. Vieni renkasi stiprią juodą kavą, kiti neįsivaizduoja puodelio be šlakelio pieno ar grietinėlės. Tačiau kai kalbame apie sveikatą, kyla klausimas - ar tikrai juoda kava yra sveikesnė nei jos švelnesnė, pieniška versija? 

Atsakymai priklauso nuo konteksto, mūsų mitybos, sveikatos būklės ir net paros meto. Dalis sveikatos specialistų giria juodą kavą dėl jos natūralumo ir maisto medžiagų išsaugojimo, be papildomų kalorijų, be cukraus, be pieno baltymų. 

Kiti pabrėžia, kad pienas gali sumažinti rūgštingumą ir sumažinti kai kurias nemalonias stiprios kavos pasekmes, tokias kaip skrandžio dirginimas ar rūgščių refliuksas. Tad kava su pienu nebūtinai yra blogesnė, atsakymas slypi niuansuose.

Tačiau kai kuriais atvejais pasirinkimas tarp juodos kavos ir kavos su pienu gali daryti įtaką ne tik virškinimui, bet ir antioksidantų pasisavinimui, miego kokybei, energijos lygiui, net odos būklei. 

Panagrinėkime, kaip šie du variantai veikia mūsų organizmą ir ką verta žinoti, kad pasirinkimas būtų ne tik skanus, bet ir sveikas.

Juoda kava – gryna forma, stipresnis poveikis

Juoda kava be jokių priedų – tai natūralus, nekaloringas gėrimas, turintis daug antioksidantų, tokių kaip chlorogeno rūgštis. Tyrimai rodo, kad saikingas juodos kavos vartojimas gali būti susijęs su mažesne rizika susirgti 2 tipo diabetu, Parkinsono liga, tam tikromis vėžio formomis ir net depresija.

Tačiau juoda kava taip pat turi rūgštinantį poveikį, ypač jeigu geriama tuščiu skrandžiu. Tai gali paskatinti rūgščių refliuksą, dirginti jautresnius skrandžius ar padidinti kortizolio, streso hormono, lygį ryte. 

Be to, kofeinas be jokių riebalų ar baltymų prailgina savo kelią per kraują, todėl kai kurie žmonės gali jausti nerimą, širdies plakimą ar nemigą net po vieno puodelio. Vis dėlto, jei organizmas toleruoja stipresnį poveikį, juoda kava be cukraus yra bene sveikiausias pasirinkimas, jokių papildomų kalorijų, jokių priedų, tik grynas, natūralus kofeinas ir jo nauda organizmui.

Pienas kavos puodelyje – nauda ar trukdis?

Kai į kavą įpilame pieno, keičiasi ne tik jos skonis, keičiasi ir biologinis poveikis. Kai kurie tyrimai rodo, kad pieno baltymai gali susijungti su kavos antioksidantais ir mažinti jų pasisavinimą organizme. 

Kitaip tariant, pienas šiek tiek nuslopina naudingąsias juodos kavos savybes. Tačiau skirtumas nėra drastiškas, todėl nereikia manyti, kad kavą su pienu gerti nesveika.

Tuo pačiu, pienas padeda švelninti kavos poveikį skrandžiui. Daugeliui žmonių kava su pienu yra draugiškesnė virškinimo sistemai, mažiau dirginanti. Be to, piene yra kalcio, baltymų ir kitų maistinių medžiagų – tad jei pienas jums tinka, nėra laktozės netoleravimo ar alergijos, tai nėra blogas priedas.

Reikėtų tik atkreipti dėmesį į kiekius. Šlakelis pieno – viena, bet jeigu į puodelį keliauja pusė stiklinės pieno ar dar ir šaukštas cukraus, tai jau visai kitas gėrimas, labiau primenantis desertą nei sveiką rytinį ritualą.

Ką sako tyrimai ir dietologai?

Pastaraisiais metais atlikti tyrimai rodo, kad tiek juoda kava, tiek kava su pienu gali būti įtrauktos į subalansuotą mitybą. Esminis skirtumas – dozė ir priedai. Jei geriate du ar tris puodelius kavos per dieną ir ji be cukraus, net jei su šlakeliu pieno, tikėtina, kad naudos vis tiek daugiau nei žalos.

Dietologai vis dažniau ragina stebėti ne tiek, ar kava juoda, ar su pienu, bet ar ji neperkrauta papildomais skoniais: sirupais, saldikliais, plakta grietinėle, šokoladu ar saldžiais priedais. Tokie kavos gėrimai gali viršyti 300 kalorijų – tai jau beveik pietų porcija.

Taip pat vis svarbiau tampa klausimas: kada geriame kavą? Pusvalandis po pabudimo yra palankus laikotarpis, kai kofeinas veikia efektyviai. Vakare – tai jau gali kištis į miegą, ypač jei kava stipri ir be pieno, kuris šiek tiek sušvelnina kofeino pasisavinimą.

Ką rinktis – juodą ar su pienu?

Jeigu tavo skrandis jautrus – pradėk nuo kavos su pienu, be cukraus. Jei puikiai jautiesi po juodos – tai tavo variantas. Svarbiausia yra įsiklausyti į kūną, stebėti savijautą ir nesivaikyti kraštutinumų. Pienas nėra priešas, o juoda kava – ne visiems tinkamas herojus.

Raktas į sveiką kavos įprotį slypi ne spalvoje, o balanse. Net ir pats sveikiausias gėrimas gali kenkti, jei jo per daug, o kava čia ne išimtis. Jei geriate sąmoningai, kavos puodelis, nesvarbu juodas ar šviesus, gali būti ir malonumas, ir nauda.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas