Kečupas be pomidorų? Skamba keistai, bet paragavus norėsite gaminti jį visą laiką, pateikiamas receptas

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Kečupas be pomidorų? Skamba keistai, bet paragavus norėsite gaminti jį visą laiką, pateikiamas receptas

Virtuvėje dažnai lieka bananų, kurie jau atrodo pernokę desertui, bet dar nepakankamai prasti, kad keliautų į šiukšliadėžę. Užuot svarstant, ką su jais daryti, galite pasigaminti visiškai netikėtą priedą prie daugybės patiekalų – bananinį kečupą. Skonis nustebins labiau nei pavadinimas.

Šis receptas nėra tik smagus eksperimentas, tai išties skanus saldžiai aštrokas padažas, kurį galima naudoti beveik taip pat, kaip įprastą pomidorų pagrindu gaminamą kečupą. Skirtingai nei tradicinis variantas, čia viskas sukasi ne apie pomidorus, o apie saldžius tropinius vaisius.

Jei norisi išvengti pomidorų dėl alergijų ar norisi išbandyti ką nors originalaus – šis receptas jums tiks. Filipinuose toks kečupas gaminamas nuo seno ir ten jis jau nieko nebestebina. O dabar atėjo metas pabandyti jį ir Lietuvoje.

Reikalingi ingredientai – viskas paprasta ir tikriausiai jau turite namuose

Norint pasigaminti bananinį kečupą, neprireiks jokių ypatingų produktų. Didžioji dalis jų – kasdieniai virtuvės pagalbininkai. Štai ko reikės:

  • 2 prinokusių bananų
  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 šaukštelio tarkuoto imbiero
  • 1 šaukšto sojų padažo
  • 2 šaukštų ryžių acto
  • 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
  • žiupsnelio aitriosios paprikos
  • 2 šaukštelių rudojo cukraus
  • 1 šaukšto aliejaus (tinka saulėgrąžų arba kokosų)
  • 50 ml vandens
  • 0,5 šaukštelio druskos

Jei norisi dar ryškesnio skonio, galima įpilti lašelį čili padažo arba papildyti žiupsneliu dūmo skonio prieskonių – taip padažas primins netgi barbekiu.

Kaip pasigaminti šį saldžiai aštrų padažą? Gaminimo eiga paprasta

Pirmiausia reikia nulupus smulkiai supjaustyti svogūną ir česnaką. Įkaitinkite keptuvę su šaukštu aliejaus ir suberkite svogūną. Kepkite ant vidutinės kaitros apie 3 minutes, kol suminkštės ir taps permatomas. Tuomet įdėkite česnaką ir tarkuotą imbierą. Visą mišinį maišykite dar kelias sekundes, kad prieskoniai išskirtų kvapą.

Dabar laikas bananams. Juos nulupkite, sutrinkite šakute ir sudėkite į keptuvę prie likusių ingredientų. Maišydami įpilkite sojų padažo ir acto. Įberkite visus likusius prieskonius – paprikas, druską, cukrų. Supilkite vandenį ir viską virkite ant mažos ugnies apie 5-7 minutes.

Kai masė tampa tiršta, ją reikia sutrinti trintuvu iki vientisos konsistencijos. Gautą padažą galima dar pakaitinti kelias minutes, o vėliau supilti į švarų stiklainį. Laikykite šaldytuve iki vienos savaitės. Ilgesniam laikymui padažą galite pasterizuoti.

Kur galima naudoti šį kečupą? Daugiau nei tik prie bulvyčių

Bananinis kečupas tinka ten, kur naudotumėte įprastą pomidorinį variantą. Prie traškučių, keptų bulvių, mėsainių, keptų daržovių ar net kiaušinių – visur, kur tinka šiek tiek saldžiai aštrumo. Jo tekstūra tiršta, tačiau švelni, o skonis pakankamai neutralus, kad papildytų įvairiausius patiekalus.

Šis padažas labai patinka ir vaikams, ypač jei jiems per aštrus klasikinis pomidorų kečupas. Taip pat jis puikiai dera su vegetariškais ar veganiškais patiekalais – keptais lęšių kepsneliais, tofu ar daržovių blyneliais.

Jeigu turite iš anksčiau paruoštą bananinį kečupą, galite jį panaudoti kaip bazę naminiam barbekiu padažui. Tereikės įmaišyti šiek tiek dūmo kvapo, daugiau acto ar net šlakelį medaus – ir turėsite visiškai naują skonį.

Nustebinkite šeimą ar svečius – išbandykite receptą jau šiandien

Virtuvėje viskas priklauso nuo fantazijos – būtent tokie eksperimentai kaip šis rodo, kad verta išeiti už įprastų receptų ribų. Bananinis kečupas ne tik įdomus, bet ir taupus, nes leidžia sunaudoti vaisius, kurie kitaip galėtų būti išmesti.

Jeigu norisi nustebinti ar ieškote naujų skonių, šis receptas kaip tik jums. Nebijokite pabandyti, nes galbūt atrastą netikėtą skonį pamėgsite labiau nei įprastą variantą iš parduotuvės. Ir svarbiausia – viskas be pomidorų, bet su dideliu skoniu.

Temos: Receptai
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas