Prisijunkite
Prisijunkite
Atidarai virtuvinę spintelę, pasiimi pakuotę ryžių ar miltų ir iš vidaus pakyla keli nemalonūs, švelniai skrajojantys padarai. Mažyčiai, pilkšvi, tarsi visai nekenksmingi. Tačiau jei ne sureaguosi iš karto, po kelių savaičių tavo virtuvė jau gali būti jų teritorija. Taip veikia maistiniai kandžiai – tyliai, bet nuosekliai.
Daug kas galvoja, kad tokie kenkėjai yra tik nešvaros ar netvarkos ženklas. Tačiau realybė kiek kitokia. Kandžių atsiradimas dažnai nepriklauso nuo to, kaip dažnai plauni lentynas. Jie gali atkeliauti su jau įsigytu produktu, o tada belieka tik viena, pastebėti juos laiku ir imtis veiksmų.
Jie mėgsta sausą, šiltą, tamsią aplinką ir maistą, kurį mes laikome savaitėmis ar mėnesiais. Miltai, kruopos, džiovinti vaisiai, riešutai, tai tikra šventė lervoms. Štai kodėl taip svarbu žinoti, kur šie įnamiai slepiasi, kaip juos atpažinti ir kokie būdai tikrai veikia jų naikinimui.
Kur slepiasi kandžiai ir kaip jie atsiranda tavo virtuvėje?
Dažniausiai jie į virtuvę patenka kartu su produktais, kurie atrodo nepriekaištingai. Nauja pakuotė avižinių dribsnių, ekologiškos kruopos iš turgaus ar net riešutai, kuriuos ilgai laikome sandėliuke. Vienas nedidelis kiaušinėlis ir po kelių dienų lerva jau graužia pakuotės vidų.
Jų lervos išskirtinai atkaklios, nes sugeba prasigraužti per plastiką, popierių ar net ploną aliuminio sluoksnį. Ir jeigu virtuvėje laikai produktus atidarytus, susuktus spaustuku ar sukištus į maišelį – jiems to pilnai pakanka.
Dar viena jų pamėgta vieta – plyšeliai tarp spintelių, įtrūkimai tarp stalčių, už šaldytuvo ar viryklės esantys trupiniai. Kandžių kiaušinėliai gali išgyventi gana ilgai net be akivaizdaus maisto šaltinio, ypač jei virtuvėje šilta ir drėgna.
Kaip atpažinti, kad virtuvėje jau apsigyveno kandžiai?
Pradžioje viskas atrodo nekaltai – mažytis drugelis vakare šmėkšteli virš stalo. Tik vėliau pastebi, kad kažkas ne taip su pakuote: miltai lipnūs, avižos susigrūdę, o riešutai skleidžia silpną, bet neįprastą kvapą.
Dažniausi ženklai, tai švelnios, tarsi voratinklio gijelės, kurios tęsiasi per produkto paviršių. Jos rodo, kad viduje jau gyvena lervos. Taip pat būdingas sušokęs, suklijuotas turinys, miltai, kurie nebesiberia, o lipa iš pakuotės. Dar vienas aiškus ženklas – nedidelės tamsios dėmelės, kurios yra lervų išmatos.
O jeigu jau matai suaugusius kandžius, kurie aktyviai skraido aplink lemputę ar landžioja po lentynas – tai ženklas, kad situacija, deja, pažengusi. Tokiame etape vien tik išmesti produktus nebeužtenka, nes reikia imtis plataus valymo su dezinfekcija.
Kokie veikia metodai ir kas iš tikrųjų padeda?
Kai kurie griebiasi kvapiklių ar kvapą atbaidančių augalų, bet kandžiai nėra tokie lengvai išgąsdinami. Jiems reikia realaus poveikio, o tam geriausiai padeda derinys: šiluma, natūralūs milteliai ir fizinis kontaktas.
Vienas efektyviausių būdų – diatomitas. Tai smulkus natūralus miltelis, kuris suardo vabzdžių išorę ir pašalina jų gebėjimą išgyventi. Jis nekenksmingas žmonėms, bet mirtinas kenkėjams. Užtenka pabarstyti jo tarp plytelių, už spintelių ar net po lentynų kraštais. Tinka ir prevencijai, ir aktyviai invazijai.
Kitas metodas – produktų pašildymas iki 50–60°C. Tai galima padaryti orkaitėje arba net mikrobangų krosnelėje, jei gamintojas tai leidžia. Tokia temperatūra pakankama sunaikinti ir lervas, ir kiaušinėlius.
Taip pat veiksmingos feromoninės gaudyklės – jos skirtos suaugusiems patinams. Šie, suklaidinti kvapo, prilimpa prie lipnaus paviršiaus ir nebesugeba pasiekti patelių. Tokiu būdu sutrikdomas veisimosi ciklas. Šios gaudyklės ne naikina pačių lervų, bet leidžia suprasti, kur jų epicentras.
O jeigu situacija išties rimta, tuomet lieka pasitelkti profesionalius, bet saugius insekticidinius miltelius, kurių veiklioji medžiaga žudo lervas, bet nesukelia pavojų žmonėms. Svarbu tik naudoti pagal instrukciją – ne ant maisto paviršių, o tik į plyšius ar kraštus.
Kaip apsisaugoti ateityje – ką keisti savo virtuvės įpročiuose?
Profilaktika yra svarbiausia. Pirmiausia – kiekvieną sausą produktą, parsineštą iš parduotuvės, reikia užšaldyti. Keturių dienų laikymas šaldiklyje (-18°C) sunaikina lervas ir kiaušinėlius, net jei jie nematomi plika akimi. Tai galioja miltams, kruopoms, džiovintiems vaisiams, riešutams.
Antra – visus produktus laikyti sandariuose stiklo arba plastiko induose, o ne palikti atidarytose pakuotėse. Kartoninės dėžutės, net jei užklijuotos, kandžiams nėra kliūtis. Trečia – reguliariai valyti spinteles, net jei atrodo, kad jos švarios. Net keli trupiniai, įkritę į plyšį, gali tapti puikia aplinka lervoms.
Ir ketvirta – nuolat tikrinti senesnius produktus, naudoti juos pirmiausia. Kuo ilgiau laikomi produktai, tuo didesnė tikimybė, kad jie taps gyvenamąja vieta. O užuot supylus viską į šiukšlių maišą, daug geriau tiesiog neleisti kandžiams apskritai atsirasti.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti