Pamėgtas vaisius, kuris slepia daugiau nei manėte: šis vaisius nusipelno supermaisto titulo ir jis nėra egzotiškas

Danielius Mažeikis , 2025-08-02, 06:30
0
Pamėgtas vaisius, kuris slepia daugiau nei manėte: šis vaisius nusipelno supermaisto titulo ir jis nėra egzotiškas

Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie taip vadinamus supermaisto produktusm, tai maistingus, augalinės kilmės ingredientus, kurie daro itin teigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Nors terminas „supermaistas“ iki šiol neturi oficialaus mokslinio apibrėžimo, jis plačiai vartojamas kalbant apie maistą, kuris išsiskiria biologiškai aktyvių junginių gausa ir yra siejamas su ilgalaike nauda sveikatai. 

Naujas mokslinis straipsnis, publikuotas prestižiniame leidinyje „Journal of Agriculture and Food Chemistry“, siūlo į šį elitinį sąrašą įtraukti ir vynuoges, vaisių, kuris dažnai lieka šešėlyje, nepaisant savo išskirtinių savybių.

Tyrimo autorius yra žymus mokslininkas dr. Johnas M. Pezzuto, besispecializuojantis resveratrolio poveikyje bei vėžio prevencijoje, taip pat Vakarų Naujosios Anglijos universiteto Farmacijos ir sveikatos mokslų kolegijos dekanas. Remdamasis gausiais moksliniais įrodymais, jis teigia, kad vynuogės turėtų būti laikomos pilnaverčiu supermaistu.

Sudėtingas ir stiprus vaisius

Vynuogės, nors ir dažnai laikomos tiesiog sveiku užkandžiu, iš tiesų yra turtingos daugiau nei 1600 skirtingų natūralių junginių. Tarp jų yra daugybė polifenolių, įskaitant flavonoidus, antocianinus, katechinus, fenolio rūgštis, taip pat resveratrolį, junginį, kuris plačiai tiriamas dėl galimo poveikio ilgaamžiškumui ir ląstelių apsaugai.

Būtent šie junginiai lemia vynuogių naudą sveikatai, jų antioksidacinis poveikis padeda apsaugoti ląsteles nuo žalingų aplinkos veiksnių, o kartu daro įtaką įvairiems biologiniams procesams žmogaus organizme. 

Tačiau svarbiausia tai, kad naudą teikia ne vienas konkretus komponentas, o visos vynuogės, tai jų sudėtinga biocheminė sąranga ir tarpusavio sąveika tarp visų jose esančių medžiagų.

Ką sako mokslas apie vynuogių poveikį sveikatai

Iki šiol mokslinėje literatūroje publikuota daugiau nei šešiasdešimt recenzuotų tyrimų, nagrinėjančių vynuogių poveikį sveikatai. Viena iš geriausiai ištirtų sričių yra širdies ir kraujagyslių sveikata. Tyrimai rodo, kad vynuogės padeda atpalaiduoti kraujagyslių sieneles, gerina kraujotaką, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugo nuo oksidacinio streso.

Be to, klinikiniai tyrimai rodo teigiamą poveikį ir kitoms organizmo sistemoms. Vynuogės palaiko smegenų sveikatą, padeda išlaikyti sveiką smegenų metabolizmą, gerina kognityvines funkcijas. Oda taip pat gauna naudą, vynuogės padidina atsparumą ultravioletiniams spinduliams ir sumažina DNR pažeidimų tikimybę odos ląstelėse. 

Žarnyno sveikata taip pat gerėja, nes šie vaisiai teigiamai veikia mikrobiotą ir didina žarnyno bakterijų įvairovę. Vynuogės daro įtaką ir regėjimui, tyrimai parodė, kad jų vartojimas gali sustiprinti tinklainės apsaugą ir pagerinti geltonosios dėmės pigmento tankį.

Vynuogės ir nutrigenomika, tai kai maistas keičia genus

Dar vienas svarbus aspektas, vynuogių poveikis žmogaus genų raiškai. Ši sritis vadinama nutrigenomika, tai mokslas, kuris tiria, kaip maisto medžiagos daro įtaką genų veiklai. Nustatyta, kad vynuogių vartojimas gali paskatinti teigiamus pokyčius skirtingose organizmo sistemose, paveikdamas konkrečių genų aktyvumą. Būtent šie giluminiai procesai, anot dr. Pezzuto, gali paaiškinti, kodėl vynuogės turi tokį platų ir stiprų poveikį sveikatai.

Kalifornijos stalo vynuogių komisijos prezidentas Ian LeMay teigia, kad šis tyrimas suteikia pagrindo manyti, jog vynuogės tikrai nusipelno būti vadinamos supermaistu. Jis viliasi, kad šis terminas taps priimtinas ne tik tarp mokslininkų, bet ir vartotojų kasdienybėje. Juk nesvarbu, ar vynuogės valgomos dėl sveikatos, ar tiesiog kaip gardus užkandis, tai visada naudinga pasirinkimo prasme.

Vynuogės vertos daugiau dėmesio

Nepaisant to, kad vynuogės dažnai lieka antrame plane, kai kalbama apie sveikus vaisius, šiame tyrime pateikti įrodymai rodo, kad jos turėtų užimti kur kas svarbesnę vietą mitybos racione. Jų sudėtis, poveikis organizmui, klinikiniai duomenys bei genetinio lygmens įrodymai patvirtina, kad tai nėra tiesiog saldus vaisius, tai potenciali sveikatos stiprinimo priemonė. 

Vynuogės ne tik puikiai dera su Viduržemio jūros dieta, bet ir gali tapti kasdieniu sąjungininku kiekvieno, siekiančio sveikesnio gyvenimo būdo. Todėl verta peržiūrėti savo mitybos įpročius ir prisiminti, kad kartais supermaistas gali būti arčiau nei manėme, galbūt tiesiog mūsų vaisių dubenyje.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas