Metus kartota taisyklė pasirodė klaidinga: nauji duomenys verčia suabejoti tuo ką žinojome

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Metus kartota taisyklė pasirodė klaidinga: nauji duomenys verčia suabejoti tuo ką žinojome

Kiaušiniai daugelį metų buvo laikomi prieštaringai vertinamu produktu, ypač kalbant apie cholesterolio kiekį ir širdies sveikatą. Jūs tikriausiai ne kartą girdėjote patarimus riboti kiaušinių vartojimą arba jų visiškai atsisakyti, nes esą jie didina blogojo cholesterolio lygį kraujyje ir didina širdies ligų riziką.

Vis dėlto naujausi moksliniai tyrimai verčia iš naujo pažvelgti į šį ilgai gyvavusį mitą. Mokslininkai pabrėžia, kad daugumai sveikų žmonių saikingas kiaušinių vartojimas, tai yra vienas ar du kiaušiniai per dieną, neturi reikšmingos neigiamos įtakos cholesterolio rodikliams ir nebūtinai kelia grėsmę širdies ir kraujagyslių sistemai.

Žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbti tyrimo rezultatai parodė, kad lemiamą vaidmenį cholesterolio kiekiui kraujyje daro ne pats su maistu gaunamas cholesterolis, o bendras mitybos kontekstas. Ypač svarbus tampa sočiųjų riebalų kiekis racione, kuris kur kas labiau veikia širdies sveikatą nei kiaušiniai.

Kodėl kiaušiniai buvo laikomi kenksmingais

Ilgą laiką manyta, kad kiaušiniai tiesiogiai didina cholesterolio kiekį kraujyje, nes viename trynyje jo yra gana daug. Dėl to daugelis žmonių juos išbraukė iš kasdienio valgiaraščio arba vartojo labai retai. 

Tačiau nauji tyrimai parodė, kad organizmas cholesterolio kiekį reguliuoja kur kas sudėtingiau, nei manyta anksčiau. Profesorius Johnas Buckley iš Pietų Australijos universiteto pabrėžė, kad kiaušiniai buvo neteisingai apkaltinti remiantis pasenusiomis mitybos rekomendacijomis. 

Jūs turite žinoti, kad nors kiaušiniuose cholesterolio tikrai yra, juose labai mažai sočiųjų riebalų, o būtent šie riebalai labiausiai prisideda prie blogojo cholesterolio padidėjimo.

Ką parodė tyrimai

Atliekant tyrimą mokslininkai atskyrė cholesterolio ir sočiųjų riebalų poveikį. Buvo nustatyta, kad kai kiaušiniai vartojami laikantis mitybos, kurioje mažai sočiųjų riebalų, jie nepadidina blogojo cholesterolio kiekio kraujyje. 

Kitaip tariant, problema slypi ne pačiuose kiaušiniuose, o kituose produktuose, kurie dažnai vartojami kartu su jais. Pavyzdžiui, kepti kiaušiniai su šonine, sviestu ar riebiomis dešrelėmis gali turėti neigiamą poveikį širdies sveikatai ne dėl kiaušinių, o dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio. 

Tuo tarpu virti ar be riebalų kepti kiaušiniai, derinami su daržovėmis ar pilno grūdo produktais, laikomi palankiu pasirinkimu.

Ką sako sveikatos specialistai

Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba taip pat pažymi, kad nors kiaušiniai turi cholesterolio, būtent su maistu gaunami sotieji riebalai daro didžiausią įtaką cholesterolio kiekiui kraujyje. 

Paprasčiau tariant, jei jūsų racione dominuoja riebūs, perdirbti produktai, cholesterolio lygis gali kilti, net jei kiaušinių beveik nevalgote.

Jūs turėtumėte atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką valgote, bet ir kaip ruošiate maistą. Kiaušiniai, paruošti be papildomų riebalų, gali būti vertinga ir maistinga mitybos dalis.

Maistinė kiaušinių vertė

Kiaušiniai yra turtingi baltymų, vitaminų ir mineralų. Juose gausu vitamino B12, vitamino D, cholino ir antioksidantų, kurie svarbūs smegenų veiklai ir regėjimui. Dėl šios priežasties visiškas kiaušinių atsisakymas be rimtos medicininės priežasties nėra pagrįstas.

Jūs galite drąsiai įtraukti kiaušinius į savo mitybą, jei laikotės saiko ir renkatės sveikesnius jų paruošimo būdus. Cholesterolio problema dažniausiai kyla ne dėl kiaušinių, o dėl bendro riebalų pertekliaus racione.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas