Pamirškite amžinai nešvarias griliaus groteles: atskleidžiamas paprastas triukas, kuriam nereikės jokios chemijos

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Pamirškite amžinai nešvarias griliaus groteles: atskleidžiamas paprastas triukas, kuriam nereikės jokios chemijos

Grilio sezonas turi vieną nerašytą taisyklę – dūmas, skonis ir kvapas bus tokie geri, kiek švarios bus tavo grilio groteles. Skamba nuobodžiai? Galbūt. Bet iš tiesų būtent nuo jų viskas ir prasideda. Ir būtent jos, nežiūrint į tai, kiek kartų žadėjai išplauti kitą kartą, dažniausiai lieka apanglėjusios iki vasaros vidurio.

Dauguma renkasi paprastą kelią – purškia stipriausią valiklį, kurį randa prekybos centre, viliasi, kad chemija ištrauks viską, o tada dar ir į keptą mėsą dar patenka kvapas, kuris tikrai ne iš prieskonių. Tačiau visai nereikia purkšti to, nuo ko paskui valgysi. 

Yra būdų išvalyti groteles be jokios chemijos  ir tai padaryti taip, kad jos ne tik blizgėtų, bet ir ilgiau tarnautų. Jei nori, kad tavo grilio sezonas prasidėtų be kvėpavimo takų sudirginimo ar skrandžio maišto, metas susipažinti su paprastais, bet veiksmingais sprendimais. Ir visi jie iš virtuvės spintelės, o ne iš ūkinių lentynų.

Karštis – geriausias sąjungininkas

Jeigu grotelės dar pilnos likučių nuo pernai – joms reikia šilumos šoko. Užkurk grilį taip, kaip ketintum kepti tik be maisto. Kai metalas įkaista, visi įsisenėję riebalai ir pridegimai suminkštėja. Tuomet tereikia šluotelės – galima naudoti grilio šepečio variantą arba tiesiog suglamžyt§ aliuminio folijos gabalą.

Svarbu tai daryti tuomet, kai grotelės dar karštos, bet jau neliepsnoja. Taip viskas lengvai nusiima, be jokios chemijos. Ir jei šį žingsnį darysi po kiekvieno naudojimo – nebereikės jokio didžiosiojo sezoninio generalinio šveitimo.

Actas ir soda: klasika, kuri veikia

Šiuos du ingredientus pažįsta visi, bet mažai kas panaudoja būtent ant grotelių. O verta. Pirmiausia – gausiai apibarstyk groteles soda. Tada purkštuvu ar šaukštu užpilk acto. Įvyks reakcija ir viskas ims putoti. Tai gerai, nes tai būtent ta cheminė reakcija, kuri ardo senus riebalus, bet be jokio kvapo, be jokių pavojingų garų.

Palik šį mišinį bent 15 minučių, o tada šveisk. Tiek medinė, tiek metalinė šluotelė tiks. Po šveitimo svarbiausia gerai nuplauti vandeniu. Jei reikia – pakartok viską dar kartą. Bet dažniausiai užtenka vieno karto.

Citrina ir druska – valiklis iš gamtos

Šis metodas idealiai tinka, jei nenori nieko maišyti. Paimk paprastą citriną – perpjauk per pusę. Pabarstyk groteles rupia druska (puikiai tinka jūros druska). Tuomet naudok citriną kaip šveitiklį – druska veikia kaip abrazyvas, o citrinos rūgštis tirpdo riebalus.

Kvapas – gaivus, rezultatas – tikrai nustebinsi net skeptiką. O po to viską tiesiog nuplauk. Jokio pavojaus, jei netyčia liks šiek tiek ant metalo, nes tai yra jokio chloro, jokio amoniako, nieko, kas skambėtų kaip chemijos pamoka.

Acto vonelė nakčiai

Jei groteles tikrai apleidai – padėk joms sugrįžti. Didelėje vonelėje ar vonioje sumaišyk pusę acto ir pusę šilto vandens. Įleisk ten groteles nakčiai. Rytą riebalai bus suminkštėję, o šepetys padarys savo darbą be jokio vargo. Svarbu paskui viską labai gerai nuplauti ir, jei turi laiko, padžiovinti saulėje ar šalia grilio. Tai ne tik išvalo, bet ir dezinfekuoja.

Kaip palaikyti švarą ilgiau?

Po kiekvieno kepimo, kol grotelės dar šiltos – tiesiog greitai perbrauk jas šluotele. Tai trunka 10 sekundžių. Bet ilgainiui – viską keičia. Taip pat verta patepti jas vos vos aliejumi, tai sukuria apsauginį sluoksnį, neleidžia maistui prikepti ir stabdo koroziją. 

Dar vienas mažai žinomas triukas – perpjauta svogūno puselė. Ji turi natūralių antibakterinių savybių. Pratrink ja šiltas groteles ir bus mažiau bakterijų, mažiau kvapo ir lengvesnis kitas valymas.

Tinkamas laikymas – pusė darbo

Net geriausiai išvalytos grotelės surūdys, jei paliksi jas lietuje. Pasibaigus sezonui – išvalyk, patepk aliejumi ir laikyk sausai. Geriausia – sandėliuke, garaže ar net virtuvės spintelėje, jei turi vietos. Jei jos lieka lauke, būtinai uždenk ne tik grilį, bet ir groteles atskirai. 

Taip užtikrinsi, kad kitą pavasarį nereikės pradėti nuo metalo šveitimo ar blogo kvapo. Švarios grotelės nėra tik estetikos klausimas. Tai ir skonis, ir sveikata. Ir tam visiškai nereikia brangių priemonių ar rankų valiklio kvapo virtuvėje. Pakanka kelių minučių ir citrinos, acto ar sodos. Ir, žinoma, šiek tiek noro. 

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas