Prisijunkite
Prisijunkite
Nors raudonieji jūros dumbliai dulse dar nėra tokie garsūs kaip kiti populiarūs supermaisto produktai, jų maistinė vertė įspūdinga. Šios iš pirmo žvilgsnio paprastos jūržolės jau šimtmečius įeina į pakrančių tautų, tai airių, islandų, kanadiečių mitybą. Dabar jos vis dažniau atsiduria ir lietuvių virtuvėje. Dulse išsiskiria švelniu, šiek tiek sūriu skoniu, o jų sudėtyje gausu baltymų, skaidulų, vitaminų, mineralų bei antioksidantų, padedančių kovoti su senėjimo procesais.
Dulse yra raudonieji jūros dumbliai, augantys šiauriniame Atlanto vandenyne ir Šiaurės jūroje. Juose randama augalinės kilmės baltymų, daug maistinių skaidulų, B grupės ir C vitaminų, taip pat magnio, kalio, kalcio ir geležies. Dėl šios sudėties dulse prisideda prie visapusiško organizmo stiprinimo, tiek virškinimo, tiek nervų sistemos veiklos.
Dėl gausių skaidulų šie dumbliai palaiko gerą žarnyno veiklą, skatina peristaltiką, padeda kovoti su vidurių užkietėjimu bei palaikyti sveiką mikroflorą. Tuo pačiu gerėja maistinių medžiagų pasisavinimas ir virškinimo procesai tampa efektyvesni.
Nauda nervų sistemai ir bendrai savijautai
B grupės vitaminai, kurių gausu dulse dumbliuose, itin svarbūs nervų sistemai. Jie padeda palaikyti gerą koncentraciją, mažina nuovargį, reguliuoja nuotaiką ir padeda palaikyti protinį darbingumą. Reguliarus šių dumblų vartojimas gali prisidėti prie geresnės savijautos bei smegenų funkcijos palaikymo kasdien.
Tyrimai parodė, kad dulse turi ir priešuždegiminių savybių. Dumbliai pasižymi tokių medžiagų kaip fikobiliproteinai bei chlorofilas a gausa. Eksperimentuose su ląstelėmis ir gyvūnais buvo pastebėta, kad šios medžiagos gali sumažinti uždegiminių rodiklių lygį, tokių kaip TNF-α ir IL-6.
Svarbus jodo šaltinis skydliaukei
Vienas iš išskirtinių dulse privalumų, tai itin didelis jodo kiekis. Jodas būtinas skydliaukės hormonų gamybai, kurie reguliuoja medžiagų apykaitą, energijos balansą, taip pat smegenų ir nervų sistemos vystymąsi. Tai ypač svarbu vaikams bei nėščiosioms. Ilgalaikis jodo trūkumas gali sukelti skydliaukės veiklos sutrikimus, koncentracijos sumažėjimą ar nuolatinį nuovargį.
Dulse galima įsigyti sveiko maisto parduotuvėse bei ekologiškų produktų skyriuose prekybos centruose. Jie parduodami kaip džiovinti lapeliai, smulkinti dribsniai arba milteliai. Džiovintus lapelius galima traškinti kaip sveikesnę užkandą, mirkyti ir dėti į salotas. Dribsniai puikiai tinka sriuboms, makaronams, omletams ar net rytietiškiems patiekalams. Miltelius galima berti į kokteilius, apibarstyti daržoves ar ryžius.
Dėl savo švelnaus, jūrinio skonio dulse dera ir su sumuštiniais, daržovių užtepėlėmis ar net su paprasta kiaušiniene. Tai universalus ir naudingas ingredientas, vertas vietos kasdienėje virtuvėje.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti