Fantastiški Velykiniai patiekalai: receptai, kurie padės paruošti nuostabaus skonio šventinį stalą

Pranešimas spaudai , 2025-04-19, 17:14
0
Fantastiški Velykiniai patiekalai: receptai, kurie padės paruošti nuostabaus skonio šventinį stalą

Velykos – viena didžiųjų metų švenčių, nuo kurių neatsiejamas gausus vaišių stalas. Paukštienos patiekalai, įvairių rūšių žuvis, užkandžiai ir desertai – gali būti net sunku išsirinkti, ką patiekti ant šventinio stalo, ypač, kai laiko lieka nedaug. Mažiau nerimausite, jei dalį velykinių patiekalų pasiruošite iš anksto, o jiems reikalingus produktus įsigysite aukštos kokybės ir žemos kainos prekybos tinkle „Lidl“.

Ko gero, daugelis gyventojų Lietuvoje Velykoms pradeda ruoštis likus savaitei iki šventės, Didžiosios savaitės metu. Manoma, kad kiekviena diena turi savo reikšmę ir darbus, susijusius su namų tvarkymu, maisto ruošimu ir kitais pasiruošimo darbais. Šį laiką verta išnaudoti ir patiekalų, kurie išsilaikytų iki pat šventės, gamybai.

Pavyzdžiui, paprikos, morkos, agurkai, kitos marinuotos daržovės per septynias dienas įsiurbs į save puokštę įvairiausių skonių, jei jas iš anksto pamarinuosite su prieskoniais. Iš anksto pasiruošti galima ir sotų bei elegantišką kišą su lašiša ir sūriu. Ilgesnio laiko ir brandinimo prireiks ir delikatesui iš šokolado – naminiams triufeliams su „Pecorino“ sūriu.

Marinuotos daržovės: tinka prie visko, skanios ir vienos

Velykiškai marinuotos daržovės tiks tiek prie mėsos, tiek prie žuvies, o ir skanauti jas vienas bus tikras malonumas. Be to, jas paruošti – paprasta, bet prireiks kantrybės: daržoves patartina marinuoti bent kelias dienas.

Gausus šviežių ir gardžių daržovių pasirinkimas jūsų laukia visose „Lidl“ parduotuvėse. Tad beliks tik išsirinkti mėgstamas, jas nusipirkti ir pasiraitoti rankoves Velykų pasiruošimui.

Marinuotų daržovių asorti reikės:

  • 4 šviežių morkų
  • 2 šviežių agurkų
  • 2 mažų žiedinių kopūstų (arba brokolių)
  • 4 paprikų
  • 7–8 skiltelių česnako
  • Krapų, petražolių

Marinatui prireiks:

  • 3 litrų vandens
  • 300 ml obuolių arba vyno acto
  • 4 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštų druskos
  • 6–8 juodųjų pipirų
  • 4–5 lauro lapų
  • 2 šaukštelių garstyčių sėklų

Daržoves supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

Į didelį puodą supilkite vandenį, actą. Užvirinkite skysčius, sudėkite prieskonius ir palikite šiek tiek pravėsti.

Sudėkite daržoves į didelį indą arba kelis mažesnius stiklainius, pridėkite česnako ir žolelių. Užpilkite šiltu marinatu.

Laikykite šaldytuve bent 24 valandas. Jei palaikysite ilgiau, daržovių skonis bus dar intensyvesnis. Patiekite prie žuvies, mėsiškų patiekalų, taip pat skanaukite jas vienas.

Saulėtai gardus ir elegantiškas: kiaušininis kišas su lašiša ir sūriu

Jei norisi gardaus, bet nesunkiai pagaminamo šventinio patiekalo, išmėginkite kiaušininį kišą su lašiša ir sūriu. Sotus, saulėta nuotaika spinduliuojantis gardėsis gali būti paruoštas iš anksto: iškepkit, atvėsinkit, užšaldykit, dieną prieš atitirpinkit, o Velykų rytą pašaukit į orkaitę ir nudžiuginkit namiškius šventiniu gardėsiu.

Patiekalui reikės:

  • 1 pakuotės sluoksniuotos tešlos
  • 4 didesnių kiaušinių
  • 50 g kvietinių miltų
  • 1 v. š. Dižono garstyčių
  • 200 ml „Pilos“ grietinėlės (15 proc. riebumo)
  • 200 g tarkuoto čederio sūrio
  • 300 g lašišos filė
  • 1 svogūno
  • 1 brokolio
  • 1 baklažano
  • Smulkintų petražolių
  • Žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros. Į 23 cm skersmens pyrago formą įklokite sluoksniuotą tešlą. Užlenkite jos kraštus, suformuokite norimą kraštelį. Laikykite šaldytuve, kol ruošite įdarą.

Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, grietinėlę, petražoles, garstyčias, miltus, druską ir pipirus.

Kubeliais supjaustykite lašišos filė. Supjaustykite ir daržoves: baklažaną – skridinėliais, svogūną – kubeliais, brokolį – smulkesnėmis šakelėmis.

Dubenyje sumaišykite lašišos kubelius ir smulkintas daržoves. Ant pyrago pagrindo užberkite lašišos ir daržovių mišinio, tarkuoto čederio sūrio. Supilkite kiaušinių mišinį.

Kišą kepkite 40–45 minutes, kol kraštai išsipūs, o vidus sustings. Palikite atvėsti ant kepimo skardos bent 30 minučių. Pilnai atvėsus suvyniokite maistine plėvėle ir padėkite į šaldiklį.

Velykų išvakarėse išimkite pyragą iš šaldiklio ir laikykite šaldytuve. Šventinę dieną pašaukite kišą į orkaitę ir šildykite apie 20–30 minučių.

Iškeptą pyragą atvėsinkite, supjaustykite ir patiekite. Jei norite, papuoškite papildomomis petražolėmis.

Kai norisi lengviau ir įdomiau: triufeliai su kietuoju sūriu

Žinoma, kokios gi Velykos be saldumynų! Jeigu ieškote, kuo nustebinti svečius, iš anksto pasiruoškite šokoladinių triufelių, pagardintų neįprastu ingredientu – kietuoju sūriu. Tai – rafinuotas, netikėtas ir labai gurmaniškas saldumynas.

Desertui reikės:

  • 200 g juodojo šokolado (bent 70 proc. kakavos)
  • 100 ml 35 proc. riebumo „Pilos“ grietinėlės
  • 30 g sviesto
  • 50 g „Deluxe“ kietojo avių pieno sūrio „Pecorino Romano“
  • 1 šaukšto medaus
  • Žiupsnelio druskos
  • Kakavos miltelių, kokoso drožlių apvoliojimui

Šokoladą sulaužykite mažais gabalėliais ir sudėkite į dubenį. Kaitinkite dubenį įstatę jį į indą su karštu, bet ne verdančiu vandeniu. Supilkite grietinėlę ir maišykite iki vientisos, blizgios masės.

Į karštą masę įmaišykite sviestą, medų ir žiupsnelį druskos. Uždenkite masę ir padėkite ją į šaldytuvą bent kelioms valandoms, geriausia – per naktį.

Kietąjį sūrį susmulkinkite nedideliais, maždaug 0,5–1 cm dydžio gabaliukais – juos reikės įmaišyti į šokolado masę.

Arbatiniu šaukšteliu ar samteliu formuokite rutuliukus, į jų vidurį įdėkite po gabaliuką kietojo sūrio. Greitai voluokite tarp delnų, kol netirpsta, tada apvoliokite kakavoje, kokoso drožlėse.

Paruoštus triufelius sudėkite į indą ir padėkite į šaldytuvą. Laikykite juos bent kelias valandas arba per naktį, kol galutinai sutvirtės. Patiekite juos kaip desertą prie šventinės popietės kavos ar arbatos puodelio, taip pat mėgaukitės vienais.

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas