Italų delikatesas, kurį lietuviai tiesiog išmeta: neįtikėtina, kas slypi cukinijų žieduose

Lina Snarskienė , 2025-07-26, 19:55
0
Italų delikatesas, kurį lietuviai tiesiog išmeta: neįtikėtina, kas slypi cukinijų žieduose

Nors vasarą dažnas renkasi cukinijas lietuviškai virtuvei praturtinti, mažai kas žino, kad šios daržovės žiedai gali būti net skanesni nei pats vaisius. Didžioji dauguma juos ignoruoja – nuskina, išmeta ar palieka peržydėti darže. Tačiau kitose šalyse tai – gurmaniškas ingredientas, kurį vertina tiek virtuvės šefai, tiek močiutės, kurios nuo vaikystės juos deda į sriubas, kepinius ar net marinuoja.

Daugelyje Europos regionų žmonės net nėra girdėję, kad cukinijų žiedai yra valgomi, o jei ir žino, dažnai neįsivaizduoja, kaip juos panaudoti. Tuo metu Italijoje ar Graikijoje jie kasdien atsiduria ant stalo. Vienas iš pagrindinių patiekalų – kepti cukinijų žiedai su rikota ar šviežiais žolelių įdarais. Tai ne tik maistingas, bet ir subtilaus skonio pasirinkimas.

Sakoma, kad šių žiedų skonis prilygsta patiems įmantriausiems vasaros ingredientams – jis minkštas, švelnus, su vos juntamu salstelėjimu. Ir visgi Lietuvoje jų populiarumas vos pastebimas. Kaip ir dažnai nutinka, to, kas ranka pasiekiama, nemokama ir vietoje užauginta – neįvertinama.

Kodėl verta atkreipti dėmesį į cukinijų žiedus

Tai vienas iš retų maisto produktų, kuris vienu metu ir skanus, ir naudingas. Cukinijų žieduose gausu vitaminų – C, A, K, E, B grupės, taip pat kalcio, magnio, geležies, cinko ir net mangano. Toks derinys – tarsi natūrali maisto papildų kapsulė, kuri dar ir maloniai gardi.

Svarbu pabrėžti, kad šis ingredientas labai palankus virškinimui. Dėl didelio ląstelienos kiekio jie skatina žarnyno darbą, o esant švelniam skoniui, puikiai dera tiek su intensyvesniais sūriais, tiek su švelnesnėmis daržovėmis. Mažai kaloringi, tačiau sotūs – kaip tik tai, ko ieško dauguma norinčių maitintis švariai ir lengvai.

Dar viena priežastis, kodėl cukinijų žiedus verta išmėginti – jų sezonas. Jis trumpas: birželis, liepa, kartais dar rugpjūtis. Bet kuriuo atveju – tai trumpa atkarpa metų, kai šie žiedai atsiveria ir tampa tinkami rinkimui. Patartina skinti, kai žiedai jau atsivėrę, tačiau dar nesuglebę. Ir moteriški, ir vyriški žiedai valgomi, tačiau skonis gali nežymiai skirtis – moteriškieji būna kiek sotesni.

Kaip juos valgyti – būdai, kurie išstumia cukiniją į antrą planą

Žiedų paruošimas reikalauja šiek tiek atidumo. Jie trapūs, todėl prieš gaminant būtina švelniai juos perplauti – geriausia trumpai panardinti į vandenį ir iškart ištraukti. Tuomet pašalinami viduje esantys kuokeliai. Būtent nuo jų dažniausiai priklauso kartumo poskonis, kurio nesinorėtų valgyti.

Paprasčiausias būdas – kepti keptuvėje, prieš tai įdarius. Kas tinka įdarui? Kremiškas varškės sūris, pavyzdžiui, rikota. Į jį įmaišoma smulkinta šviežia bazilika, trupučio druskos ir pipirų. Galima pagardinti ir šaukšteliu medaus – skonio derinys būna šiek tiek netikėtas, bet harmoningas. Įdaras dedamas šaukšteliu į kiekvieną žiedą, tuomet žiedai dedami į įkaitintą keptuvę su trupučiu sviesto ir pakepami iš abiejų pusių – po mažiau nei minutę. Šis trumpas laikas padeda išlaikyti tekstūrą ir spalvą.

Kitas variantas – kepti orkaitėje arba net kepti ant grotelių. Svarbiausia – nenaudoti per daug riebalų. Užtenka alyvuogių aliejaus lašelio ir žiupsnio druskos. Kartais šalia dedama ir citrinos žievelės, o skonis dar ilgai lieka atmintyje.

Cukinijų žiedai lietuviškam stalui – kodėl verta keisti įpročius

Tradiciškai lietuvių virtuvė linkusi gaminti iš to, kas pažįstama. Cukinijų žiedai retai patekdavo į sąrašą tų produktų, kurie patenka ant stalo, nes jų niekas nemokė naudoti. Jie nebuvo nei turgaviečių topas, nei kažkas, ką rodydavo televizijos kulinarinės laidos.

Tačiau šiandien, kai kulinarinė kultūra vis labiau plečiasi, eksperimentai ne tik leidžiami, bet ir skatinami. Kodėl neišbandžius kažko, kas ne tik išskirtinio skonio, bet ir be galo naudingo? Juolab, kad tai gali būti iš esmės vietinis, savo darže užaugintas produktas.

Valgant žiedus, cukinija tampa ne tik daržove, bet visaverčiu augalu – nuo stiebo iki žiedo. Ir tik laiko klausimas, kada lietuvių skoniai peržengs konservatyvią ribą ir žiedai taps tokiu pačiu įprastu dalyku, kaip dabar yra tarkuoti blyneliai iš cukinijų.

Receptas, kuris įtikins net skeptiškiausius

Reikės:

  • 10 cukinijų žiedų
  • 130 g rikotos
  • 2 šaukštų sviesto
  • 2 šaukštų švelnaus medaus
  • maždaug stiklinės bazilikų lapelių
  • druskos ir maltų pipirų pagal skonį

Paruošimas labai paprastas. Žiedus perplaukite ir atsargiai nusausinkite. Smulkinkite baziliką, įmaišykite į rikotą, pasūdykite, įberkite pipirų. Gautą įdarą šaukšteliu dėkite į kiekvieną žiedą. Ant įkaitintos keptuvės išlydykite sviestą, įdėkite įdarytus žiedus ir pakepinkite po maždaug 40 sekundžių iš kiekvienos pusės. Sudėkite ant lėkštės, šlakstykite medumi, o viršų galima papuošti bazilikų lapeliais ar net valgomomis gėlėmis.

Cukinijų žiedai gali atrodyti keistas pasirinkimas, tačiau skonis viską paaiškina pats. Tie, kurie išbando, dažniausiai nustoja juos laikyti atliekine augalo dalimi. Jie pradeda suprasti tai, ką italai ir graikai žino jau šimtmečius. Tereikia duoti jiems šansą ir įsitikinimas, kad lietuviška virtuvė nuobodi, dings iš karto.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Receptai

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas