Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Lašiša per daugelį metų yra išsikovojo tvirtą vietą Lietuvos gyventojų virtuvėje – ši žuvis vertinama ne tik dėl savo švelnaus skonio, gausaus maistinių medžiagų kiekio, bet ir dėl daugeliui tinkančios kainos.
Tai vienas tų produktų, kai sveikas pasirinkimas nereikalauja didelių išlaidų. Tiesa, tam, kad lašišoje esančios naudingos medžiagos būtų išsaugotos, svarbus ir pats gaminimo būdas. „Lidl“ dalijasi patarimais, kaip ruošti šią vertingą žuvį, kad joje išliktų kuo daugiau naudingų medžiagų.
Lašiša yra natūralus aukštos kokybės baltymų šaltinis, o jos sudėtyje esančios omega-3 riebalų rūgštys, vitaminas D bei B grupės vitaminai daro ją itin naudinga širdies, smegenų ir imuninės sistemos veiklai. Tačiau netinkamai paruošta žuvis gali prarasti nemažą dalį savo naudingų savybių – ypač, jei yra ruošiama itin aukštoje temperatūroje.
Tinkami gaminimo būdai: ką rinktis, kad maistinė vertė išliktų
Lašišą rekomenduojama kepti ar garinti ne ilgiau kaip 12–15 minučių. Tokia trukmė leidžia išlaikyti jos sultingumą ir išvengti baltymų pervirimo, kuris gali sumažinti žuvies maistinę vertę. Be to, patariama vengti labai aukštos kaitros – vidutinė temperatūra leidžia žuviai iškepti tolygiai ir nepažeisti jos struktūros. Kepant keptuvėje, svarbu nenaudoti perteklinio aliejaus – vos keli lašai ar net sausas kepimas nelimpančio paviršiaus keptuvėje padeda išvengti papildomų riebalų, kurių ši žuvis ir taip turi pakankamai.
Svarbus ir dar vienas dažnai pamirštamas aspektas – oda. Nors kai kurie ją linkę pašalinti dar prieš gaminimą, verta žinoti, kad kepant su oda žuvis išlieka sultingesnė ir mažiau išsausėja. Be to, pati lašišos oda – papildomas omega-3 šaltinis, jei tik ji paruošta be per didelio skrudinimo.„Lidl“ parduotuvėse galima rasti šviežios lašišos filė su oda – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie siekia išsaugoti ir skonį, ir visas naudingąsias medžiagas.
Jei žuvis ruošiama orkaitėje, ypač tinka vadinamasis „paketo“ metodas, kai lašiša ir daržovės suvyniojami į kepimo popierių ar foliją. Kepimo metu susidarantys garai padeda išsaugoti tiek skonį, tiek vitaminus. Garuose ruošti taip pat verta – šis metodas laikomas vienu švelniausių. Jis ne tik išsaugo lašišos struktūrą ir spalvą, bet ir leidžia mėgautis grynuoju žuvies skoniu be jokių papildomų riebalų.
Norintiems išlaikyti natūralų lašišos skonį, rekomenduojama vengti sunkių padažų ar aštrių prieskonių mišinių. Kur kas geriau rinktis šviežius, subtilius pagardus: keli lašai citrinos sulčių, žiupsnelis druskos, šviežiai maltų pipirų ar šiek tiek krapų, kurių visiškai pakanka, kad atsiskleistų žuvies skonis. Toks minimalizmas leidžia mėgautis ne tik žuvies skoniu, bet ir išlaikyti sveikatai naudingas jos savybes.
Lengvas receptas įkvėpimui: orkaitėje kepta lašiša su daržovėmis
Kai norisi šilto, maistingo ir sveiko patiekalo be didelių pastangų, puikiai tiks lašiša, kepama kartu su šviežiomis daržovėmis: cukinija, paprika ir morka. Šiam patiekalui nereikia nei papildomų garnyrų, nei atskirų puodų. Viskas – vienoje skardoje: greitai, skaniai ir be perteklinių riebalų. Be to, kepant žuvį, sandariai uždengtą kepimo popieriumi ar folija, išsaugomas jos sultingumas bei maistingosios medžiagos.
Jums reikės:
Gaminimo eiga:
Garinta lašiša su citrininiu brokolių ir avokado padažu
Kai norisi kažko švelnaus, maistingo ir greitai paruošiamo, garinta lašiša su citrininiu brokolių ir avokado padažu – puikus sprendimas. Ji išlaiko visas savo naudingąsias savybes, o lengvas brokolių ir avokado padažas suteikia patiekalui kremiškumo bei šviežumo. Puikiai tiks tiek pietums, tiek lengvai vakarienei, kai norisi pasimėgauti kokybišku maistu be sunkumo jausmo.
Jums reikės:
Gaminimo eiga:
Norint paįvairinti šiuos lengvus lašišos patiekalus, puikus pasirinkimas yra nealkoholinis Sauvignon Blanc vynas. Jo gaivus ir gyvybingas skonis, dažnai pasižymintis citrusų, žolės ar tropinių vaisių natomis, idealiai papildo subtilią lašišos tekstūrą ir neužgožia jos skonio.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti