Lietiniai, kurie nugali net šnicelius: su šiuo turkišku įdaru pavergsite kiekvieną, išbandykite šį savaitgalį

Lina Snarskienė , 2025-07-04, 12:59
0
Lietiniai, kurie nugali net šnicelius: su šiuo turkišku įdaru pavergsite kiekvieną, išbandykite šį savaitgalį

Lietiniai jau seniai tapo viena populiariausių patiekalų ir Lietuvoje – tiek saldūs, tiek sūrūs jie visada turi savo gerbėjų. Tačiau tie, kurie ragavo turkiškų lietinių, greičiausiai nebenorės grįžti prie įprasto įdaro su varške.

Sotus, aromatingas ir puikiai subalansuotas skonis nepaliks abejingų – ypač jei patiekiami su gaivia salotų porcija ir šlakeliu česnakinio padažo. Turkijoje šie lietiniai dažniausiai valgomi rytais, tačiau mūsų kraštuose jie kuo puikiausiai tinka ir kaip pietų patiekalas, ir kaip vėlyva vakarienė. 

Viena didelė porcija gali būti sotus, skanus ir tikrai neįprastas variantas tiems, kuriems pabodo įprasti kotletai ar troškiniai. O jei jų lieka – puikiai šildomi ir kitą dieną.

Kuo skiriasi šie lietiniai nuo tradicinių?

Šie lietiniai gaminami su kvapniu raudonėliu, todėl jau pati tešla turi sodresnį skonį. Ji gaminama iš paprastų produktų: pieno, kvietinių miltų, kiaušinių ir šlakelio aliejaus. Viskas suplakama iki vientisos masės, kuri iškepama į plonus, elastingus lietinius.

Pagrindinis skirtumas slypi įdare. Čia nerasite varškės ar uogienės. Mėsos įdaras gaminamas iš maltos jautienos ar kiaulienos, apkepintos su svogūnu, gardintos prieskoniais ir pagardintos pomidorų tyre. Po kelių minučių troškinimo gaunamas sodrus, aromatingas įdaras, kuris puikiai dera su lietinių minkštumu.

Patiekalas tampa dar išraiškingesnis, kai įdaryti lietiniai trumpam pašildomi orkaitėje. Taip jie įgauna papildomą traškesnį sluoksnį ir aromatą. Prie viso to patiekiama šviežiai paruoštos salotos – švelniai marinuoti pomidorai, agurkai, svogūnas ir šlakelis vyno acto bei alyvuogių aliejaus.

Kokie ingredientai reikalingi ir kaip viską paruošti?

Tešlai reikės:

  • 400 ml pieno
  • 250 g kvietinių miltų
  • 2 kiaušinių
  • 2 valgomųjų šaukštų aliejaus
  • 1 arbatinio šaukštelio raudonėlio
  • žiupsnio druskos

Įdarui:

  • 500 g maltos mėsos
  • 250 g pomidorų tyrės
  • 1 didesnio svogūno
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Salotoms:

  • 5 prinokusių pomidorų
  • 3 mažų agurkų
  • 1 svogūno
  • 4 šaukštų vyno acto
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • druskos ir pipirų

Pradėkite nuo lietinių. Visi tešlos ingredientai sumaišomi iki vientisos masės. Kepti reikia nedideliame kiekyje įkaitinto aliejaus, kad susiformuotų ploni, elastingi blynai. Kepant juos reikėtų apversti tik kartą, kai viena pusė jau gerai apkepusi.

Tuo metu pasiruoškite įdarą. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepkite keptuvėje. Įberkite maltą mėsą, šiek tiek druskos, pipirų ir maišydami kepkite, kol spalva taps vienalytė. Galiausiai supilkite pomidorų tyrę ir patroškinkite dar keletą minučių.

Į kiekvieną lietinį dėkite įdaro, susukite ir sudėkite į kepimo indą. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 150 laipsnių, maždaug 10 minučių. Tuo metu paruoškite salotas: supjaustykite pomidorus ir agurkus, svogūną susmulkinkite, viską sumaišykite su aliejumi, actu ir prieskoniais.

Kuo patiekti šiuos lietinius ir kaip dar juos galima patobulinti?

Šiuos lietinius puikiai papildo česnakinis padažas arba jogurtas su šviežiomis žolelėmis. Jie taip pat puikiai tinka su raugintomis daržovėmis ar net marinuotais svogūnais. Jei norite sotesnio varianto – galima pabarstyti sūriu ir kepti ilgiau, kol jis išsilydys.

Šis receptas atveria plačias galimybes improvizuoti – galima naudoti kalakutieną, vištieną ar net vegetarišką įdarą su lęšiais ar pupelėmis. Svarbiausia išlaikyti tą išraiškingą skonio pusiausvyrą, kuri leidžia kiekvienam ingredientui suspindėti.

Jei mėgstate patiekalus, kurie maloniai nustebina ir nepalieka tuščio skrandžio – šie lietiniai kaip tik jums. Ir tikrai, jei liks bent vienas nesuvalgytas, jis ryte taps gardžiausia dienos pradžia.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Receptai

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas