Šie auksiniai agurkai ir dar be cukraus užkariauja lietuvių stalus: skonis toks, kad norisi dar ir dar

Ina Jonaitienė , 2025-07-25, 17:15
0
Šie auksiniai agurkai ir dar be cukraus užkariauja lietuvių stalus: skonis toks, kad norisi dar ir dar

Jeigu ieškote paprasto būdo praturtinti kasdienius sumuštinius nauju skoniu, verta išbandyti naminius marinuotus agurkus. Šie traškūs, saldžiarūgščiai agurkėliai ne tik sustiprina skonį, bet ir puikiai dera su įvairiais sūriais, mėsa, šviežia duona ar net augalinės kilmės užtepėlėmis. 

Jų aromatas išsiskiria švelniai aštria česnako ir svogūno nata, o ryškiai gelsva spalva suteikia vizualinio žavesio bet kuriam patiekalui. Ciberžolė ne tik nuspalvina agurkus, bet ir praturtina jų skonį subtiliais prieskoniais. Skirtingai nei daugelis kitų konservų, šiuose agurkuose visiškai nenaudojamas cukrus, tik natūralus saldumas gaunamas iš medaus, kuris suteikia gilų, šiek tiek gėlišką skonio toną.

Šiems agurkams paruošti reikės dviejų kilogramų šviežių, nelabai didelių lauko agurkų. Taip pat prireiks šešių šimtų mililitrų baltojo acto ir keturių šimtų mililitrų skysto medaus. Prieskonių balansui pasiekti reikės šimto gramų druskos, dviejų vidutinio dydžio svogūnų, dviejų česnako skiltelių, dviejų šaukštų garstyčių sėklų, pusantro šaukštelio ciberžolės ir tiek pat juodųjų pipirų grūdelių.

Paruošimo procesas prasideda nuo agurkų kruopštaus nuplovimo ir nusausinimo. Nupjovus jų galiukus, agurkus reikėtų supjaustyti plonais griežinėliais, kad jie lengvai įsigertų prieskonių skoniu. Svogūnus reikia supjaustyti plunksnelėmis, o česnaką griežinėliais. 

Visi ingredientai sumaišomi ir apibarstomi druska, po to paliekami šaldytuve trims valandoms, kad išsiskirtų sultys ir sušvelnėtų tekstūra. Tuomet mišinys gerai nusausinamas, o česnako gabalėliai pašalinami.

Tuo metu reikia paruošti marinatą. Į puodą supilamas actas, medus, ciberžolė, pipirai ir garstyčių sėklos. Viskas užkaitinama iki užvirimo, o tada į puodą sudedami agurkai su svogūnais. Troškinama apie penkias minutes ant silpnos ugnies, kol agurkai šiek tiek suminkštėja, bet išlaiko traškumą.

Dar karštą mišinį reikia supilti į iškaitintus ir švarius stiklainius. Agurkus geriausia dėti vertikaliai, o tarpus užpildyti likusiu skysčiu. Užsukus dangtelius, stiklainius reikia trumpai pasterizuoti užtenka vos penkių minučių verdančiame vandenyje, o vėliau atvėsinti apverčiant juos dangteliais žemyn.

Šie agurkai puikiai laikosi tamsioje ir vėsioje vietoje iki pusės metų. Tai ne tik praktiškas atsargų papildymas, bet ir puikus būdas nustebinti šeimą ar svečius originaliu skoniu. Vos keli jų griežinėliai gali prikelti paprastą pusryčių sumuštinį naujam gyvenimui ir suteikti malonumo kiekviename kąsnyje.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas