Specialistai sugriovė mitus apie kefyrą: pasakė, kodėl kitas gėrimas sveikesnis nei šis probiotikų karalius

Lina Snarskienė , 2025-07-26, 19:55
0
Specialistai sugriovė mitus apie kefyrą: pasakė, kodėl kitas gėrimas sveikesnis nei šis probiotikų karalius

Pirkdami pieno produktus dažnas neabejotinai į krepšelį įmeta kefyro butelį. Jis seniai turi reputaciją kaip nepakeičiamas žarnyno pagalbininkas, o apie naudą imuninei sistemai kalbama kone kasdien. Vis dėlto, šalia jo kukliai stovi kitas žaidėjas – pasukos. Ir nors daugelis praeina pro šalį nė nepažvelgę, būtent jos gali tapti slapta sąjungininke norintiems dailesnės figūros.

Šis rūgštokas gėrimas neturi ryškaus marketingo, tačiau jo sudėtis – įspūdinga. Pasukos yra natūraliai lengvos, mažai kaloringos, gausios baltymų ir vitaminų. Vasaros metu jos net gali atstoti saldžius gėrimus ar sultis. Kodėl gi neatsigręžus į tai, kas paprasta ir tikra?

Jei jums svarbu sveikata, virškinimas ir noras atsisakyti kelių nereikalingų kilogramų – verta atidžiau paanalizuoti, kuris variantas, kefyras ar pasukos, iš tiesų vertesnis vietos jūsų šaldytuve.

Pasukos – tylusis favoritas sveikatingumo mėgėjams

Pasukos atsiranda gaminant sviestą, kaip šalutinis produktas. Tačiau jų naudą galima vadinti visaip, tik ne šalutine. Tai itin lengvas, vos 35 kcal turintis gėrimas (100 ml), kuris puikiai tinka laikantis kalorijų deficito. Be to, pasukose nemažai kalcio, baltymų ir B grupės vitaminų – viskas, ko reikia aktyviai dienai.

Šis gėrimas gerai įsisavinamas net jautresniems skrandžiams. Karštu oru jis gali sėkmingai pakeisti gazuotus ar saldžius limonadus. Jis tinka ir sriuboms, ir kokteiliams, ir prie paprastos vakarienės. Svarbiausia – jo nereikia maskuoti priedais. Skonis švelnus, kvapas natūralus, tekstūra itin gaivi.

Svarbu ir tai, kad pasukose taip pat yra probiotikų. Nors jų kiekis mažesnis nei kefyre, tačiau tai vis tiek puikus pasirinkimas norint palaikyti virškinimą ir imunitetą.

Kefyras – klasika, bet ar visada verta rinktis jį?

Kefyras yra senas geras pažįstamas. Natūralus fermentuotas pieno gėrimas su ryškiu skoniu ir švelniai tiršta konsistencija. Jis turi daugiau gyvųjų kultūrų, kurios padeda palaikyti žarnyno mikroflorą, stiprina organizmą ir veikia priešuždegimiškai. Tačiau čia slypi ir kabliukas – kaloringumas.

100 ml kefyro – apie 45–50 kcal. Gal ir nedaug, bet jeigu kasdien renkatės didesnę porciją, skirtumas tampa reikšmingas. Be to, kefyras turi daugiau riebalų, o tai ne visada tinka siekiant dailinti linijas. Todėl žmonėms, kurie skaičiuoja kiekvieną šaukštą, pasukos tampa patogesniu pasirinkimu.

Žinoma, kefyras turi savų pliusų. Kai kuriems jo skonis primena vaikystę, kitiems jis malonus būtent dėl intensyvumo. Bet jei siekiama mityboje švelnumo, subtilumo – pasukos šioje vietoje laimi.

Skaičiai nekalti: lyginimas be emocijų

Kalorijų kiekis: čia be konkurencijos pirmauja pasukos. Jos lengvesnės, todėl leidžia pasimėgauti didesniu kiekiu be baimės dėl svarstyklių.

Riebalų kiekis: pasukos turi mažiau riebalų, kas svarbu siekiant sumažinti bendrą dienos riebumą ir pagerinti virškinimą.

Naudingosios medžiagos: tiek vienas, tiek kitas produktas turi kalcio, baltymų ir vitaminų. Tačiau kefyre daugiau probiotinių bakterijų, o tai naudinga žarnynui. Kita vertus, jeigu visą dieną mityba subalansuota, šis skirtumas netampa kritiniu.

Skonis: kefyras – stipresnis, kiek rūgštesnis. Pasukos – švelnios ir neutralesnės. Tai leidžia jas pritaikyti įvairiuose receptuose.

Galutinis pasirinkimas priklauso nuo prioritetų. Norint numesti svorio, geriau rinktis pasukas. Jei tikslas – stiprinti žarnyno mikrobiomą – kefyras vis dar geras sprendimas.

Pasukos virtuvėje – paprasta, bet skanu

Šis kuklus produktas virtuvėje gali sužibėti netikėtai. Pirmiausia – šaltos sriubos. Tiesiog įmaišykite agurką, krapų, ridikėlių ir šiek tiek česnako. Gaunasi puikus vasaros pietų variantas.

Taip pat galima pagaminti vaisinį kokteilį. Tinka tiek bananai, tiek braškės, tiek mėlynės. Pridėjus šiek tiek avižinių dribsnių – išeina sotesnis gėrimas pusryčiams.

Ieškantiems alternatyvos majonezui ar grietinei, pasukos gali tapti pagrindu padažui. Įberkite šiek tiek česnako, druskos ir šviežių žolelių – turėsite puikų pagardą salotoms ar mėsai.

Norite blynų ar apkepų? Pakeiskite įprastą pieną pasukomis – skonis šiek tiek skirsis, bet patiekalas taps švelnesnis, mažiau riebus, o tekstūra – itin puri.

Verta duoti šansą kuklioms pasukoms

Nors kefyras populiarus ir dažnai rekomenduojamas, pasukos siūlo tą patį – kartais net daugiau. Jos lengvesnės, švelnesnės, tinka kone kiekvienai progai ir kiekvienam amžiui.

Jei mityboje siekiama daugiau balanso, mažiau kalorijų ir šiek tiek naujų skonių – metas į pasukas pažvelgti iš naujo. Galbūt tai bus tas gėrimas, kuris pakeis kasdienius įpročius ir padės sveikiau gyventi be pastangų.

Pasukos gali ir atgaivinti, ir pamaitinti, o kartu tapti mažų, bet veiksmingų pokyčių pradžia. Gali būti, kad jau artimiausio apsipirkimo metu norėsis rinktis būtent jas.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas