Prisijunkite
Prisijunkite
Kai kalba pasisuka apie vaisius, dažniausiai galvojame apie obuolius, kriaušes ar apelsinus. Bet pasaulyje egzistuoja tokie vaisiai, kurių vien pavadinimas skamba tarsi iš kitos planetos – keisti, margi, net bauginantys. Ir visgi, jie žadina smalsumą.
Egzotiniai vaisiai ne tik atrodo kitaip, bet jie dažnai stebina ir skoniu, ir tekstūra. Kai kurie jų saldūs lyg cukrus, kiti yra rūgštūs, net aitrūs, bet visada unikalūs. Kiekvienas iš jų pasakoja savo krašto istoriją.
Dabar, kai keliauti galima ne tik kojomis, bet ir skoniais, šie vaisiai atsiranda mūsų parduotuvių lentynose. Kviečia paragauti, pajusti, išbandyti. Ir ne vien tik dėl skonio – kiekvienas jų turi savo charakterį.
Durijus tikras vaisių karalius
Vaisiu kilęs iš Pietryčių Azijos, pelnė vaisių karaliaus titulą dėl savo dydžio ir maistinės vertės. Tačiau jis taip pat garsėja stipriu kvapu, kuris kai kuriems primena supuvusius svogūnus ar sūrį. Nepaisant to, durijaus minkštimas yra kreminės tekstūros ir saldaus skonio, turtingas vitaminu C ir B grupės vitaminais. Šis vaisius dažnai vartojamas šviežias arba naudojamas desertų gamyboje.
Drakono vaisius itin spalvingas ir gaivus
Drakono vaisius, dar žinomas kaip pitaja, išsiskiria ryškia rožine žievele ir baltu arba raudonu minkštimu su juodomis sėklomis. Jo skonis švelnus, primenantis kivių ir kriaušių derinį. Šis vaisius yra puikus vitamino C šaltinis ir dažnai naudojamas salotose, kokteiliuose ar tiesiog valgomas šviežias.
Rambutano šmaikštus plaukuotas saldumas
Mažas, apvalus vaisius su plaukuota raudona žievele. Po ja slepiasi sultingas, saldus minkštimas, primenantis vynuogę. Šis vaisius yra turtingas vitaminu C ir geležimi, o jo egzotiška išvaizda dažnai puošia vaisių lėkštes.
Mangostanas – tropikų delikatesas
Mangostanas, kilęs iš Pietryčių Azijos, laikomas vienu skaniausių tropinių vaisių. Jo tamsiai violetinė žievelė slepia baltą, sultingą minkštimą, kuris pasižymi saldžiarūgščiu skoniu. Mangostanas yra turtingas antioksidantais ir dažnai irgi vadinamas vaisių karalium nei kiek nenusileidžiantis durijui.
Duonvaisis puikus vegetariškas mėsos pakaitalas
Duonvaisi yra didžiausias valgomasis vaisius pasaulyje, galintis sverti iki 35 kg. Jo minkštimas, kai nevisiškai sunokęs, turi tekstūrą panašią į mėsą, todėl dažnai naudojamas vegetariškuose patiekaluose kaip mėsos pakaitalas. Sunokęs duonvaisi yra saldus ir kvapnus, primenantis ananasų ir bananų mišinį.
Šie penki egzotiniai vaisiai, žinoma, yra tik maža dalis pasaulio vaisių įvairovės. Kiekvienas jų pasižymi unikaliu skoniu, tekstūra ir nauda sveikatai. Jei turite galimybę, nebijokite išbandyti šių gamtos dovanų – galbūt atrasite naują mėgstamą bei sveikatai naudingą skanėstą.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti