Šiurpiai skanūs receptai, kuriuos reikia išbandyti: Helovynui tinkantys užkandžiai, kuriuos lengva pasigaminti

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Šiurpiai skanūs receptai, kuriuos reikia išbandyti: Helovynui tinkantys užkandžiai, kuriuos lengva pasigaminti

Kiekvienais metais spalio pabaigoje Lietuvoje ima ryškėti vis dažnesni ginčai: ar verta minėti Helovyną? Vieniems ši šventė atrodo svetima, keista ar net bauginanti, kitiems – tai kūrybingas, spalvingas, džiugus metas, ypač vaikams ir visiems, kurie nori bent trumpam pabėgti nuo kasdienybės. 

Nedaugelis žino, kad Helovyno ištakos yra labai gilios ir turinčios prasmingą pagrindą. Ši šventė kilo iš senovės keltų, kurie tikėjo, jog šiuo metų laiku pasaulio ir anapusybės ribos tampa plonesnės, o mirusiųjų dvasios grįžta į žemę. Gyvenimas susideda iš švenčių, prisiminimų ir mažų akimirkų, kurios leidžia mums pajusti bendrystę, džiaugsmą ar tiesiog pasimėgauti kūrybingumu. 

Ir nors Helovynas gali atrodyti keistas ar net ne mūsų, jis suteikia progą išreikšti save, įtraukti vaikus į smagias veiklas, pabūti kartu ir net pasiruošti žiemai su šypsena. Ir kodėl gi nepažymėjus ir vienos tamsesnės, bet spalvingos šventės su žvakių šviesa, moliūgais ir, žinoma, bauginančiai gardžiais patiekalais?

Raganos pirštai 

Ingredientai:

  • 140 g cukraus pudros
  • 200 g sviesto (minkšto)
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis migdolų ekstrakto
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 5-6 lašai žalių maistinių dažų
  • 330 g miltų
  • 1 šaukštelis druskos
  • 70g smulkintų pistacijų + trupučiai dekoravimui
  • 85 g migdolų riekelių
  • 135 g uogienės (vyšnių, aviečių arba braškių)

Mikseriu išplakite cukraus pudrą su sviestu iki purios masės. Įmaišykite kiaušinį, ekstraktus ir dažus. Įberkite miltus, druską, pistacijas – sumaišykite tešlą. Padėkite ją į šaldytuvą 30 min.

Išimkite ketvirtadalį tešlos, formuokite „pirštus“ – apie 7 cm ilgio, siaurus volelius. Įspauskite migdolo riekelę – kaip nagą, peiliu pažymėkite raukšles, įspauskite „karpas“ iš pistacijų.

Pirštus šaldykite 30 min., tuomet kepkite 180 °C apie 8 min.

Šiek tiek atvėsinkite, nuimkite „nagus“, po jais įdėkite truputį uogienės ir grąžinkite – kraupus efektas garantuotas!

Mumijos dešrelės 

Ingredientai:

  • 1 pakelis sluoksniuotos tešlos
  • 3 riekelės amerikietiško sūrio
  • 12 dešrelių
  • 2 šaukštai sviesto (ištirpinto)
  • Dižono garstyčios

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Supjaustykite tešlą juostelėmis. Kiekvieną dešrelę apvyniokite sūriu, tada – 4 tešlos juostelėmis, imituojant tvarsčius.

Sudėkite ant kepimo popieriaus, patepkite sviestu. Kepkite 12-15 min.

Kai atvės, su dantų krapštuku užlašinkite garstyčių – padarykite „akis“.

Velniški moliūgų kiaušiniai 

Ingredientai:

  • 12 kiaušinių
  • 1/2 stiklinės majonezo
  • 1/2 citrinos sultys
  • 1 1/2 šaukštelio Dižono garstyčių
  • Druska, pipirai
  • 2 šaukšteliai paprikos miltelių
  • 4 laiškiniai česnakai

Kiaušinius išvirkite, nulupkite, perpjaukite pusiau. Išimkite trynius, sutrinkite juos su majonezu, garstyčiomis ir citrinos sultimis.

Pripildykite baltymus mišiniu, apibarstykite paprika.

Peiliu perbraukite viršų – imituokite moliūgo griovelius. Užbaikite – įsmeikite laiškinio česnako kotelį.

Mumijos sūris Brie 

Ingredientai:

  • Miltai (kočiojimui)
  • 1 lakštas sluoksniuotos tešlos
  • 1 apvalus Brie sūris (apie 200 g)
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštas pieno
  • 2 aitrojo pipiro gabalėliai
  • 2 alyvuogių griežinėliai

Tešlą supjaustykite juostelėmis ir apvyniokite aplink sūrį kaip mumiją.

Kiaušinį išplakite su pienu, patepkite tešlą. Kepkite 200 °C 20 min.

Ant viršaus uždėkite alyvuogių bei pipirų derinį – akims. Patiekite su traškučiais ar krekeriais.

Moliūgo veido kesadilijos 

Ingredientai:

  • 8 vidutinės tortilijos
  • 300 g virtos vištienos (plėšytos)
  • 1/2 laimo sultys
  • 1/2 šaukštelio čili miltelių
  • 1/2 šaukštelio česnako miltelių
  • 85 g čederio ir
  • 85 g fermentinio sūrio
  • Aliejus
  • Aitriųjų padažas (patiekimui)

Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Sumaišykite vištieną su prieskoniais ir laimo sultimis.

4 tortilijas dekoruokite moliūgo veidukais (iškirpkite akis, burną).

Ant likusių 4 tortilijų dėkite vištieną, sūrį, o viršų – su moliūgo veidu.

Aptepkite aliejumi, kepkite apie 15 min. Patiekite su aštriu padažu.

Temos: Receptai
Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas