Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Svečius pribloškiantis receptas: kremiška sriuba su grikių pienu, kurią verta ragauti visiems
Šiuolaikinė virtuvė vis dažniau atsigręžia į augalinės kilmės produktus ir siūlo alternatyvas tradiciniams patiekalams. Ypač tai aktualu tiems, kurie vengia gyvūninės kilmės maisto dėl etinių įsitikinimų, sveikatos priežasčių ar religinių įsipareigojimų. Vienas iš tokių sprendimų ši sriuba.
Kartais tenka iššūkis paruošti ką nors įdomaus ir neįprasto, tačiau tuo pačiu greito, nebrangaus ir tinkamo visiems svečiams – tiek veganams, tiek netoleruojantiems laktozės, tiek paprasčiausiai ieškantiems naujų skonių.
Kremiška bulvių sriuba su grikių pienu gali tapti būtent tuo pasirinkimu, kuris džiugins visus be išimties. Šis patiekalas demonstruoja ne tik virtuvės įgūdžius, bet ir kūrybišką požiūrį į paprastus ingredientus ir paprastas būdas parodyti, kaip iš nedaug produktų galima sukurti tikrą skonio šventę.
Reikės šių ingredientų
800 g bulvių
200 g svogūnų
10 g česnako
100 g grikių pieno (ar kito augalinio: migdolų, sojų)
druskos pagal skonį
šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
šviežių žolelių (krapų, petražolių ar svogūnų laiškų)
norint – skrudintų duonos kubelių patiekimui
Pirmiausia reikia pasiruošti daržoves. Svogūnus ir česnakus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Juos pakepinkite storadugniame puode, kol taps permatomi ir švelniai apskrus. Tai suteiks patiekalui papildomo skonio gylio.
Tada nulupkite bulves ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Suberkite jas į tą patį puodą, kuriame kepė svogūnai, ir užpilkite vandeniu arba daržovių sultiniu – tiek, kad apsemtų bulves. Virkite ant vidutinės ugnies, kol bulvės visiškai suminkštės.
Kai bulvės bus minkštos, nuimkite puodą nuo ugnies ir atsargiai pertrinkite sriubą iki vientisos masės – galite naudoti panardinamą trintuvą arba virtuvinį kombainą. Jei reikia, įpilkite dar šiek tiek skysčio, kad pasiektumėte norimą tirštumą.
Tuomet į trintą masę supilkite grikių pieną. Šis ingredientas ne tik suteikia subtilų riešutinį poskonį, bet ir padeda sukurti švelnią, kremišką tekstūrą be gyvūninės kilmės produktų. Vietoje grikių galima naudoti ir kitą augalinį pieną – sojų, migdolų ar net avižų.
Sriubą dar kartą užvirkite, o tada pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Labai svarbu – neragaukite sriubos tol, kol nesupylėte pieno, nes jo skonis gali reikšmingai pakeisti bendrą skonio balansą.
Kaip patiekti, kad nustebintumėte visus
Patiekdami sriubą, apibarstykite ją šviežiomis žolelėmis – tai suteiks ne tik aromato, bet ir estetinį išbaigtumą. Norėdami pridėti traškumo, galite ant viršaus užberti skrudintų duonos kubelių. Šis akcentas ypač patiks vaikams ar tiems, kurie nori sodresnės tekstūros.
Ši sriuba idealiai tinka šaltuoju metų laiku – ji šildo, sotina ir tuo pačiu neturi sunkių ingredientų, kurie apsunkintų skrandį. Kadangi naudojamas augalinis pienas, patiekalas tinka tiek pasninko metu, tiek veganams ar žmonėms, netoleruojantiems laktozės.
Ką verta žinoti apie grikių pieną
Grikių pienas – vis dar mažai pažįstamas produktas mūsų virtuvėje, tačiau tai viena iš maistingiausių ir sveikiausių augalinio pieno rūšių. Jis gaminamas sumaišant grikius su vandeniu ir pertrynus iki skystos konsistencijos. Turi daug baltymų, mineralų ir nėra saldus, todėl puikiai tinka ne tik desertams, bet ir sriuboms ar padažams.
Ši sriuba – įrodymas, kad skonis neprivalo būti paaukotas dėl sveikatos ar įsitikinimų. Ją galima virti net ir tiems, kurie paprastai skeptiškai žiūri į augalinę virtuvę – dažnai svečiai net nepastebi, kad valgo be mėsos ar pieno produktų paruoštą patiekalą.
Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“
privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.
0 komentarų
Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.