Grybavimo sezonas įgauna pagreitį: ekspertai įspėja kiekvieną grybautoją, gali turėti katastrofinių padarinių

Lina Snarskienė , 2025-07-01, 07:54 (atnaujinta 2025-07-01, 14:49)
0
Grybavimo sezonas įgauna pagreitį: ekspertai įspėja kiekvieną grybautoją, gali turėti katastrofinių padarinių

Nuo pat pirmųjų vasaros lietų miškai prisipildo gyvybės – tarp samanų ir medžių šaknų jau dygsta pirmieji grybai. Ir tada daugelis iš jūsų net nesusimąstę griebia krepšius, peiliukus ir leidžiasi į paieškas. Grybavimas – viena iš maloniausių vasaros pramogų. Tačiau kartu tai ir veikla, kuri gali baigtis labai nemaloniai, jeigu elgiamasi neatsargiai.

Gal ir jums teko matyti, kaip socialiniuose tinkluose vis dažniau atsiranda nuotraukų su didžiuliais laimikiais – baravykais, voveraitėmis, raudonikiais. Tačiau viskas, kas atrodo patraukliai, ne visada yra saugu. Dalis žmonių, apsvaigę nuo entuziazmo, sugrįžę iš miško nė nesusimąsto, kokius grybus parsinešė ir, ar tikrai visi jie valgomi.

Šiuo metu medikai ir toksikologai jau fiksuoja pirmuosius apsinuodijimų atvejus. Kai kurie žmonės mano, kad jei grybas atrodo normaliai, tai jis tinkamas valgymui. Deja, tai pavojinga klaida. Grybų sezonas tik prasideda, o jau turime rimtų priminimų, kaip elgtis, kad netektų atsidurti ligoninėje.

Kodėl kiekvienas grybautojas turėtų būti atsargesnis?

Grybai – ne daržovės. Jie gali atrodyti skaniai, tačiau net ir vienas klaidingas pasirinkimas gali kainuoti sveikatą. Yra rūšių, kurios vizualiai labai panašios į valgomus grybus, tačiau iš tikrųjų yra pavojingos. Jeigu nesate visiškai tikri, ką radote – verčiau palikite miške.

Dažniausios klaidos – painiojamos voveraitės su netikrais „dvyniais“, nepatyrę grybautojai maišo žalsvąją musmirę su žalsvaja guotene. Rezultatas – stiprūs skausmai, vėmimas, o kai kuriais atvejais netgi kepenų pažeidimai, kuriems reikia ilgalaikio gydymo arba tiesiog mirtis.

Medikai pabrėžia, kad jei grybas atrodo neįprastai, neturi įprasto kvapo ar spalvos – jo valgyti negalima. Nereikia rizikuoti. Net jeigu per visą gyvenimą rinkote grybus ir nebuvo problemų – kiekvienas sezonas skirtingas, o klaidos kaina išties per didelė.

Kiek laiko galima laikyti surinktus grybus?

Vienas svarbiausių dalykų – šviežumas. Grybai labai greitai genda, todėl juos reikia apdoroti kuo greičiau – geriausia tą pačią dieną. Jeigu parnešate pilną krepšį ir paliekate rytojui – rizikuojate sveikata. Grybuose labai greitai dauginasi bakterijos, ypač jei laikote šiltoje vietoje ar maiše.

Jeigu neturite galimybės gaminti tą pačią dieną – bent jau nedelsiant grybus išrūšiuokite, nuvalykite, padėkite į vėsią vietą. Tačiau net ir taip išsaugoti grybus ilgiau nei parą – rizikinga. Tinkamiausia išeitis – tuoj pat pasikepti, išvirti ar bent jau paruošti konservavimui.

Virtuvėje būtina tvarka – grybai neturi liestis su nešvariais įrankiais, o jau išvirtus grybus reikia greitai suvalgyti arba laikyti šaldytuve. Šldyti tuos pačius grybus keletą kartų – taip pat nerekomenduojama. Tai dažna apsinuodijimo priežastis.

Kaip išvengti apsinuodijimo?

Svarbiausia – niekada nerinkite grybų, kurių nežinote šimtu procentu. Net jei kas nors tvirtina, kad tai tikrai valgomas, jūsų sveikata svarbesnė. Naudokite patikimas grybų atpažinimo programėles arba vadovus, o geriausia – eikite į mišką su žmogumi, kuris turi daug patirties.

Antras dalykas – niekada nelaikykite grybų plastiko maišeliuose. Jie pradeda garuoti, sušyla, ima irti – taip sukuriama terpė pavojingoms bakterijoms. Geriausia naudoti pintinę arba atvirą indą.

Trečias punktas – nebandykite eksperimentuoti su nepažįstamomis rūšimis. Net jei kažkas giria jų skonį, išskirtinumą ar kvapą – to nepakanka. Kiekvienas grybautojas turėtų laikytis auksinės taisyklės: jei abejoji – mesk lauk.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas