Prisijunkite prie Bilis.lt ir mėgaukitės išskirtinėmis galimybėmis. Registruoti vartotojai mato mažiau reklamų, gali rašyti komentarus bei dalyvauti įvairiuose konkursuose!
Tęsdami prisijungimą soc. tinklais jūs automatiškai sutinkate su privatumo politika ir naudojimosi taisyklėmis, kurias rasite paspaudę čia.
Šie vaisiai yra tikras jaunystės eliksyras: dietologė sako, kad jie lėtina senėjimą, gerina odą ir suteikia energijos
Vaisiai nuo seno laikomi vienu svarbiausių sveikos mitybos elementų, nes jie aprūpina organizmą būtinais vitaminais, mineralais ir skaidulomis. Mitybos specialistai pabrėžia, kad tiek švieži, sezoniniai, tiek šaldyti vaisiai yra vertingi ir turėtų būti vartojami kasdien. Nuo vaikystės girdime posakį, jog obuolys per dieną padeda išvengti gydytojo, o dabar ekspertai detaliai išanalizavo įvairius vaisius, kad išskirtų tuos, kurie suteikia daugiausia naudos sveikatai.
Pasak dietologės Madelyne Beckles, mėlynės yra puikus pasirinkimas. Jų tamsiai mėlyna spalva rodo didelį antioksidantų kiekį, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, sukeliančiais audinių irimą, odos senėjimą, nuovargį bei prastą išvaizdą. Mėlynės gausios vitamino C ir skaidulų, jos padeda virškinimui bei cukraus kiekio kraujyje pusiausvyrai.
Kitas vertingas vaisius, tai braškės. Jos ne tik turi daug antioksidantų, bet ir yra puikus pasirinkimas karštomis vasaros dienomis, nes sudarytos net iš daugiau kaip devyniasdešimties procentų vandens. Dėl to braškės puikiai drėkina organizmą.
Obuoliai, tai vieni mėgstamiausių vaisių daugelyje pasaulio šalių. Jų rūšių įvairovė leidžia kiekvienam atrasti mėgstamą skonį, o tai, kad jie prieinami visus metus, suteikia galimybę mėgautis jų nauda bet kada. Obuoliuose gausu tiek tirpių, tiek netirpių skaidulų, kurios palaiko tinkamą virškinimo sistemos veiklą.
Norint sustiprinti imunitetą, verta rinktis greipfrutą. Jis ne tik prisideda prie bendros sveikatos gerinimo, bet ir palankiai veikia kepenis, kurios, pasak specialistės, yra vienas sunkiausiai dirbančių žmogaus organų. Persikų, nektarinų ir slyvų vartojimas suteikia odai sveiko spindesio, nes šie kaulavaisiai yra puikus vitamino A šaltinis, ypač naudingas odos būklei.
Svarbiausia įvairovė ir saikas
Nors kiekvienas vaisius turi savo unikalių privalumų, mitybos specialistai ragina nepamiršti saiko ir įvairovės. Nereikia iš karto suvalgyti visų rūšių vaisių, kur kas geriau reguliariai įtraukti į mitybą tuos, kurie labiausiai atitinka individualius poreikius.
Norint palaikyti gerą virškinimą, stiprinti imunitetą ir užtikrinti pastovų energijos lygį, vaisius patariama valgyti per visą dieną. Specialistai rekomenduoja juos įtraukti į pusryčius, kad organizmas gautų energijos dienos pradžioje, bei suvalgyti dar šiek tiek po pietų, kai energijos lygis natūraliai krenta.
Vaisių virškinimo laikas priklauso nuo jų rūšies, tačiau dažniausiai tai užtrunka nuo dvidešimties iki keturiasdešimties minučių. Valgymas tuščiu skrandžiu gali paspartinti virškinimą ir sumažinti pilvo pūtimo riziką.
Šaldyti vaisiai, tai ne mažiau naudingi
Plačiai paplitęs mitas, kad šaldyti vaisiai yra mažiau vertingi nei švieži, nepasitvirtina. Pasak Beckles, jie nepraranda savo maistinės vertės, išlieka švieži daug ilgiau ir dažnai kainuoja pigiau. Be to, jie prieinami visus metus, todėl yra puiki alternatyva, kai sezoniniai vaisiai nepasiekiami.
Mokslinių įrodymų, kad vaisių valgymas po aštuonioliktos valandos yra kenksmingas, nėra. Nors kai kuriems žmonėms vėlyvas vaisių vartojimas gali sukelti skrandžio diskomfortą ar sutrikdyti miegą, jei nejaučiate neigiamo poveikio, nėra jokios priežasties vengti jų vakare. Priešingai, tai gali būti puikus būdas praturtinti vakarienę vitaminais.
Mane žavi mokslas ir technologijos – tai sritys, kuriose nuolat gimsta ateitis. Rašydamas apie naujausius atradimus, inovacijas ir technologijų poveikį mūsų gyvenimui, siekiu sudėtingus dalykus paaiškinti paprastai, bet ne paviršutiniškai.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti