Velykos – tai metas, kai ant mūsų stalų karaliauja tradiciniai kepiniai. Tačiau jei norite nustebinti artimuosius kuo nors ypatingu, verta pasižvalgyti į kitas šalis arba į naujausias skanėstų madas. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo išbandyti ir išsisaugoti 3 idėjas, kurios ilgam išliks artimųjų atmintyje – žaismingus zuikučius, karta iš kartos Italijoje kepamą pynę su margučiais ir naujausią mados klyksmą Dubajaus šokolado stiliaus pyragą.
Velykos yra džiaugsmo, spalvų ir skanaus maisto laikas, todėl būtinas šventės elementas yra ir desertai, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Nepasitikintys savo jėgomis ar tiesiog norintys sutaupyti laiko parduotuvėje renkasi konditerių jau paruoštus puošnius tortus, pyragus ir pyragėlius, tačiau populiaru kepimu užsiimti ir namuose.
„Lietuvių orkaitės namuose jau dirba – augantys konditerinių kepimo priedų, sausainių, sviesto, kitų kepiniams reikalingų produktų pardavimai rodo, kad daugelis jau repetuoja velykinius gardėsius namuose. Vieni laikosi tradicijų ir kliaujasi laiko patikrintais receptais, tačiau populiaru išbandyti ir šiuo metu madingus skonio akcentus ar tiesiog įdomesnę techniką.
Pavyzdžiui, pirkėjai išties noriai patys pigiau namuose atkartoja beprotiškai populiarių Dubajaus stiliaus šokoladą su pistacijų pasta ir „kataifi“ tešla. Juk nereikia išleisti daug, kad kepinys atrodytų originaliai. Nuolaidų kepinių priedams netrūksta, tad galima tiesiog pakeisti glajaus spalvą arba įdomiau supinti tradicinę tešlą – ir įprastas pyragas alsuos pavasariu bei Velykomis“, – sako G. Kitovė.
Th. Lauvray pasakoja, kad svarstant, kokiu skanėstu palepinti artimuosius, dažnas atsigręžia į sūrio pyragą, nes jį sugadinti jį labai sunku. Paprasti produktai, nesunki gamyba ir burnoje tirpstantis rezultatas – nieko keisto, kad jis labai mėgstamas kepti namuose ir tiesiog eilinį savaitgalį. Tačiau per Velykas Th. Lauvray siūlo šį skanų kepinį paversti tikru šedevru, kuriam neatsispirs niekas.
„Dubajaus stiliaus šokolado manija apėmusi visą pasaulį ir artimiausiu metu tikrai neatslūgs. Įprastus sūrio pyrago ingredientus papildžius tik 3 priedais – aromatingu pistacijų kremu, traškia „kataifi“ tešla ir sezamų pasta „tahini“, namuose atkartosite pasauliniu fenomenu tapusią tendenciją. Kiekvienas kąsnis bus tikras malonumas, o šventinis stalas suspindės elegancija“, – sako „Iki“ konditeris.
Jeigu norite, kad šventinis kepinys atrodytų išskirtinai efektingai – pasiskolinkite idėją nuo italų Velykų stalo. Pasak Th. Lauvray, ši šventė Italijoje neapsieina be pintos velykinės duonos (Pane di Pasqua), kuri gaminama vos iš kelių visiškai nebrangių ir daugelio namuose turimų produktų.
„Lengva ir puri saldi duona yra puikaus skonio – ji skani viena pati, su puodeliu arbatos ar kavos. Tačiau saldumas nėra viską užgožiantis, todėl riekelę jos galima patepti sviestu su prieskoniais, žolelėmis, ir turėsite pačią skaniausią riekę prie virto kiaušinio. Tačiau neabejotinai itališkos velykinės duonos svarbiausias akcentas – įspūdinga išvaizda, nes tešla apipinami patys margučiai. Galite rinktis – arba daryti individualias pynes kiekvienam margučiui, arba supinti vieną didesnę duoną, kuri bus svarbiausias stalo akcentas“, – pasakoja „Iki“ konditeris.
O jeigu artimieji yra ne tortų, pyragų, o sausainių gerbėjai – paprasčiausius cinamoninius sausainiukus tiesiog susukite kita forma. Mažai išlaidų, kelios gudrybės – ir vaišių stalą papuošite nuotaikingais velykiniais kiškiais.
Madingasis velykinis Dubajaus stiliaus sūrio pyragas
Pagrindui reikės:
- 150 g sausainių,
- 70 g sviesto.
Sūrio masei:
- 1 kg trintos varškės,
- 200 g cukraus,
- 2 šaukštų bulvių krakmolo,
- 4 kiaušinių,
- 2 šaukštelių vanilės ekstrakto,
- 200 ml 30 % grietinėlės.
Dubajaus stiliaus šokoladui:
- 180 g „kataifi“ tešlos,
- 80 g sviesto,
- 200 g pistacijų kremo,
- 150 g pieniško šokolado,
- 2 šaukštų „tahini“ pastos,
- 50 g nesūdytų pistacijų.
Gaminame:
- Paruoškite pagrindą. Smulkiai sutrinkite sausainius, kad jų tekstūra primintų smėlį. Gerai išmaišykite su ištirpintu sviestu ir gauta mase ištepkite 22 cm skersmens tortinės formos dugną ir dalį sienelių. Dėkite skardą į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Ant orkaitės dugno pastatykite nedidelę kepimo formą ir įpilkite į ją verdančio vandens.
- Paruoškite sūrio masę. Į dubenį sudėkite varškę, cukrų ir krakmolą. Maišykite vidutiniu greičiu, kol masė taps vientisa ir vienalytė, maždaug 2 minutes. Tuomet įmuškite po vieną kiaušinį, po kiekvieno įmušimo maišykite apie 30 sekundžių. Supilkite vanilės ekstraktą ir grietinėlę (atidėkite tik 2 šaukštus grietinėlės glajui). Maišykite iki vientisos kreminės masės.
- Supilkite masę ant iš šaldytuvo ištraukto pagrindo ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 1 valandą. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
- Paruoškite Dubajaus stiliaus šokoladą. „Kataifi“ tešlą supjaustykite plonomis ir nelabai ilgomis (apie 5 cm) juostelėmis, kad gijos būtų kaip spagečiai. Didelėje keptuvėje ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite supjaustytą tešlą, išmaišykite ir kepkite iki auksinės spalvos, retkarčiais pamaišydami. Kai apskrus ir paruduos, nukelkite nuo ugnies.
- Sudėkite tešlą į didelį dubenį ir sumaišykite su pistacijų kremu ir „tahini“ pasta. Mišinį dėkite ant sūrio pyrago viršaus, prispauskite ir išlyginkite paviršių.
- Šokoladą ištirpinkite su 2 šaukštais pasiliktos grietinėlės. Užpilkite ant sūrio pyrago viršaus ir papuoškite smulkintomis pistacijomis. Atšaldykite pyragą, tada nuimkite tortinės šonus, kad jis nesudrėktų ir drėgmės perteklius galėtų išgaruoti.
Įspūdinga itališka velykinė pynė su margučiais
Reikės:
- 400 g miltų,
- 4 šaukštų cukraus,
- 1 šaukštelio druskos,
- 7g aktyvių sausų mielių,
- ½ puodelio (150 ml) pieno,
- 2 šaukštų sviesto,
- 2 didelių kambario temperatūros kiaušinių,
- 6 žalių kiaušinių (dažytų arba paprastų),
- 1 kiaušinio,
- 1 šaukšto pieno glazūrai.
Gaminame:
- 125 g miltų, cukrų, druską ir mieles suberkite į dubenį ir gerai išmaišykite. Atidėkite į šalį.
- Pieną ir sviestą puode kaitinkite ant didelės ugnies, kol pienas sušils, o sviestas ištirps.
- Pamažu supilkite pieną į miltų mišinį, nuolat maišykite. Įmaišykite du kiaušinius ir ½ puodelio miltų, gerai išmaišykite. Palaipsniui dėkite likusius miltus, kiekvieną kartą gerai išmaišant.
- Išverskite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto darbo paviršiaus ir gerai minkykite bent 7-10 min., kol pajusite, kad tešla taps elastingesnė, t. y. atsiras glitimo. (Arba naudokite tešlos maišytuvo kablio formos antgalį ir minkykite apie 5-7 minutes).
- Didelį dubenį lengvai patepkite aliejumi, sudėkite tešlą ir apverskite, kad visa pasidengtų aliejumi. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kol tešla padvigubės (apie 1 val.).
- Išverskite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus, padalykite į 2 dalis ir iškočiokite į maždaug 1,5 cm storio „virves“. Jas laisvai susukite, kad suformuotumėte ilgą pynę.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuokite apvalią pynę ir suspauskite galus. Tarp susuktų virvelių įdėkite žalius kiaušinius.
- Glajui išplakite kiaušinį ir pieną. Švelniai aptepkite tešlą (ne kiaušinius), stengdamiesi, kad glajus nesiektų pagrindo, kitaip kepdama duona „prilips“ prie skardos ir kepimo popieriaus.
- Kepkite 20-30 min., kol kepinys taps auksinės spalvos. Išimkite ir palikite atvėsti ant grotelių.
Velykiniai zuikučiai iš šaldytos tešlos
Reikės:
- 1 kg šaldytos sluoksniuotos tešlos,
- 3 šaukštų sviesto,
- 2 šaukštų cukraus,
- 1 šaukštelio malto cinamono,
- 1 šaukšto šalto vandens.
Tepamo sūrio „uodegėlėms“:
- 85 g tepamo kreminio sūrio,
- 2 šaukštų sviesto,
- 115 g cukraus pudros,
- 1 šaukštelio gryno vanilės ekstrakto,
- Žiupsnelio druskos.
Gaminame:
- Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus kiekvieną sluoksniuotos tešlos lakštą iškočiokite iki 25x25 cm dydžio kvadrato. Vieną lakštą patepkite ištirpintu sviestu, palikdami 1-1,5 cm kraštus neapteptus dešinėje ir kairėje pusėje. Dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Apibarstykite sviestu išteptą tešlą, vėlgi palikdami kraštus. Juos patepkite šaltu vandeniu.
- Antrą lakštą taip pat aptepkite sviestu, palikdami kraštelius abiejose pusėse. Uždėkite jį ant cinamonu ir cukrumi pabarstyto lakšto, sviestu patepta puse žemyn. Šiek tiek paspauskite, kad lakštai suliptų. Šakute užspauskite kraštus abiejose pusėse, kad užsidarytų.
- Aštriu peiliu perpjaukite lakštus horizontaliai per pusę nuo užspausto galo iki užspausto galo, kad susidarytų 2 stačiakampiai. Kiekvieną stačiakampį horizontaliai perpjaukite į 8 ilgas juostas. Kiekvieną juostelę sulenkite perpus ir padarykite dvi kilpas – suformuokite „zuikučius“. Galus palikite atskirtus, nesulipdykite – tai bus „ausys“.
- Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir atvėsinkite šaldytuve 15-30 minučių. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepkite „zuikučius“ 15-18 minučių, kol jie bus gražios auksinės spalvos. Palikite atvėsti.
- Paruoškite „uodegėles“. Dubenyje išmaišykite kreminį sūrį ir sviestą, kol masė taps lengva ir puri. Suberkite cukraus pudrą, vanilę, druską ir maišykite, kol visi ingredientai susijungs.
- Mišinį sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždės formos antgaliu. Kiekvieno iš tešlos susukto „zuikučio“ apatinėje kilpoje padarykite po „uodegėlę“.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti