Velykų stalo karalius be jokių ginčų: paštetas, kuris suvienys mėsėdžius ir veganiškas tetas

Lina Snarskienė , 2025-04-12, 07:54 0

Velykų stalo karalius be jokių ginčų: paštetas, kuris suvienys mėsėdžius ir veganiškas tetas

Šventinis stalas be pašteto? Tikrai ne, jei turi šaukštą, truputį kantrybės ir, svarbiausia, gerą receptą. O Velykoms jis dar ir turi būti ypatingas: toks, kad ir teptųsi švelniai, ir kvepėtų jaukumu, o svečiai klaustų „iš kur čia pirkai?“, o tu galėtum pasimėgaudamas nusišypsoti.

Tikras Velykinis paštetas: receptas, kuris sugrąžina norą tepti duoną. Klasika čia suveikia kaip reikiant. Velykų paštetas turi būti nei per sausas, nei per riebus, su švelnia struktūra ir tuo vos jaučiamu kepenėlių aromatu, kuris dar nepuola į akis, bet maloniai lieka mintyse.

Jeigu gamini pirmą kartą, noriu nuraminti – viskas bus gerai. O jei tai bus penktas kartas, gal šitas variantas gali tapti tavo nauju mėgstamiausiu.

Ko reikės?

  • 300 g vištų kepenėlių
  • 1 didelio svogūno
  • 2–3 skiltelių česnako
  • 100 g sviesto (negailėk, sviestas čia pagrindinė nuotaika)
  • 100 ml grietinėlės
  • Druskos, pipirų, žiupsnelio muskato
  • Šlakelio brendžio arba konjako (ne privaloma, bet labai prideda žavesio)

Kaip daryti?

Kepenėles nuplauk, apžiūrėk ir jei yra gyslų ar labai baltų gabaliukų, jas išmesk. Kuo švaresnė žaliava, tuo geresnis skonis. Keptuvėje ištirpink dalį sviesto. Pirmiausia kepk svogūną, kol pasidarys skaidrus, bet dar nepradės skrusti. Tada įmesk česnaką tik kelioms sekundėms, kad nesudegtų.

Į tą patį keptuvės malonumą dėk kepenėles. Kepk ant vidutinės ugnies apie 5–7 minutes, jos turi būti iškepusios, bet dar sultingos. Jei naudoji alkoholį, tuomet dabar pats laikas: įpilk šlakelį ir leisk nugaruoti. Viską suversk į blenderį arba naudok rankinį smulkintuvą.

Supilk grietinėlę, dar šiek tiek sviesto ir viską sutrink iki glotnios masės. Paskanink druska, pipirais, muskatu, paragauk. Jei norisi, drąsiai įmesk dar truputį sviesto, nes per sviestą Velykose dar niekas nenukentėjo.

Papuošimai ir triukai

Viršų užpilk lydytu sviestu – ne tik gražu, bet ir apsaugo nuo išsausėjimo. Papuošk rozmarino šakele, pipirų grūdeliais ar kapotu kiaušiniu, jei norisi šventiškiau. Padalink į mažesnes formeles – vieną sau, kitą dovanai ar pasiimti į darbą po švenčių.

Su kuo valgyti?

Paštetas myli skrebučius, duoną su sėklomis, ruginį batoną, trapučius, net jei tepsiesi ant margučio puselės ar agurko riekelės, niekas neturės teisės tau prieštarauti. Jis visur tinka. Net šaukštu vienas.

Ir dar

Svarbiausia: neskubėk. Leisk jam šiek tiek pastovėti šaldytuve, geriausiai per naktį. Skoniai susigyvens, susituoks ir ryte bus pasiruošę šokti Velykų šventėje. O tu tikrai pasijusi tikru stalo herojumi. Net jei visa kita bus nupirkta iš parduotuvės.

O dabar padarom augalinę versiją, nes visi turi teisę į šventinį paštetą, net jei kepenėlės jiems skamba kaip siaubo filmo scena. Augalinė versija ne tik skani, bet ir tokia kreminė, kad net tradicinio pašteto gerbėjai žvilgtels į ją su pagarba. 

Neieškok tofu ar kažkokių mistinių ingredientų, kurių rasi tik specializuotoje krautuvėlėje. Čia viskas paprasta, suprantama ir labai skanu. Šis paštetas puikiai tinka ne tik Velykoms, bet ir tiems, kurie nori šventinio varianto be gyvulinės kilmės produktų.

Ko reikės?

  • 1 skardinės virtų avinžirnių (apie 400 g, gerai nuvarvintų)
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 valgomųjų šaukštų tahini (jei neturi, naudok riešutų sviestą)
  • 1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Druskos, pipirų, žiupsnelio kumino
  • Jei turi – šlakelis sojų padažo 

Kaip daryti?

Svogūną ir česnaką pakepink alyvuogių aliejuje, kol taps minkšti ir maloniai kvepiantys. Nereikia skrudinti, nes švelnumas čia labai vertinamas. Į maisto smulkintuvą dėk avinžirnius, keptą svogūną su česnaku, tahini, citrinos sultis, rūkytą papriką, prieskonius.

Viską malk iki vientisos masės. Jei masė labai tiršta gali įpilti šiek tiek vandens ar avinžirnių konservų skysčio. Jei trūksta ryškumo drąsiai pridėk dar citrinos. Jei norisi gilesnio skonio, tuomet šiek tiek sojų padažo padarys stebuklą.

Kaip patiekti?


Ant paskrudintos riekės duonos su šviežiu agurku ir mikrožalumynais – elegancija. Su margintų kiaušinių puselėmis, jeigu nesilaikai griežtai veganiškos dietos, bet ieškai augalinės alternatyvos. Arba tiesiog šalia šventinio stalo, kaip švelnus kontrastas keptai mėsai.

Maža paslaptis

Šis paštetas labai gerai subręsta, tiesiog palik jį per naktį šaldytuve, ir kitą dieną skonis bus dar sodresnis. Pateik jį su šlakeliu alyvuogių aliejaus viršuje ir pabarstyk paprika ir vizualas bus kaip iš maisto tinklaraščio.

Tai va, turi dvi pašteto stovyklas: viena kepa su sviestu ir kepenėlėm, kita mala avinžirnius su paprika. O jeigu pasiryši padaryti abu – pažadu, stalas taps taikos zona, kurioje laimi visi.

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas