Prisijunkite
Prisijunkite
Atnešus iš turgaus ar miško pintinę šviežių šilauogių, dažnas iš įpročio jas nuplauna, sudeda į plastikinį indą, uždaro dangtį ir įstato į šaldytuvą. Deja, po kelių valandų pradeda rastis pelėsis, o po paros – vaisius tenka išmesti.
Pasirodo, vienas automatiškai daromas žingsnis trumpina jų šviežumo laiką perpus. Laimei, klaidą lengva ištaisyti – tereikia žinoti, kas gadina uogas. Daugeliui neaišku, kodėl šilauogės taip greitai genda, nors šaldytuve temperatūra tinkama, o indas švarus. Svarbiausia priežastis slypi jų natūralioje apsaugoje – vos matomoje vaško plėvelėje.
Šis švelnus sluoksnis saugo uogų paviršių nuo drėgmės praradimo ir mikroorganizmų dauginimosi. Vos tik šilauogės plaunamos po tekančiu vandeniu, ši apsauga nusiplauna, o jei dar įdedamos į uždarą indą – drėgmė lieka viduje. Rezultatas – ideali terpė pelėsiui.
Pagrindinė klaida – plauti uogas iš karto
Plaunant šilauoges ir dedant jas į indą dar drėgnas, susidaro daugiau nei 90 proc. oro drėgmė, o tai puikios sąlygos pelėsiui plisti. Uogų paviršiuje kaupiasi kondensatas, kuris sparčiai skatina grybelių vystymąsi. Todėl pirmoji taisyklė – šilauogių neplauti iki pat valgymo momento. Jeigu vis dėlto reikia jas nuplauti, būtina labai kruopščiai jas nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Nevalia jų trinti – reikia tik švelniai spausti ar palikti nudžiūti ant popieriaus. Kita klaida – šilauogių sudėjimas į gilų indą. Apatinės uogos spaudžiamos viršutinių svorio, jų odelės plyšta, išbėga sultys, o tai tik dar labiau paspartina puvimą. Vos vienas pažeistas vaisius – ir po nakties visas indas bus sugedęs. Dėl to rekomenduojama uogas laikyti plokščioje formoje, vienu sluoksniu.
Kaip laikyti šilauoges, kad nesugestų?
Vos tik parnešus uogas iš parduotuvės ar turgavietės, svarbiausia jas peržiūrėti – pašalinkite suminkštėjusias, pažeistas ar pradėjusias pelyti. Likusias geriausia išskleisti ant padėklo ar lėkštės, išklotos sausu popieriniu rankšluosčiu. Drėgmė iš aplinkos susigeria į popierių, o uogos lieka sausos. Tokį padėklą reikėtų laikyti šaldytuve, o popierių keisti kas porą dienų. Taip šilauogės išliks tinkamos vartoti net iki savaitės.
Uogas galima nuvalyti sausu šepetėliu arba minkštu popieriumi. Jei jos atrodo švarios – plauti nebūtina. Tai padės išsaugoti apsauginę dangą, kuri stabdo drėgmės praradimą ir pelėsio augimą. Laikykite uogas atvirame arba tik šiek tiek uždengtame inde, kad cirkuliuotų oras.
Kai uogų per daug – ką daryti?
Jeigu šilauogių turite daugiau nei suvalgysite per savaitę, geriausia išeitis – šaldyti. Iš pradžių jas išdėliokite ant kepimo popieriaus taip, kad nesiliestų viena su kita, ir įdėkite į šaldiklį valandai. Kai sušals, suberkite į sandarius maišelius ar dėžutes ir laikykite šaldiklyje.
Taip jos išliks tinkamos vartoti net iki metų, nors geriausia suvartoti per devynis mėnesius. Neturintiems šaldiklio tiks konservavimas su cukrumi. Šilauogės supilamos į stiklainius, apibarstomos cukrumi ir pašildomos iki pasterizacijos temperatūros. Taip išsilaikys kelis mėnesius net be šaldymo – uogos liks skanios ir aromatingos.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti