Grįžote iš miško su gausybe grybų? Šios klaidos neatleidžia net močiutės, visas darbas nueis perniek

Lina Snarskienė , 2025-07-08, 17:54
0
Grįžote iš miško su gausybe grybų? Šios klaidos neatleidžia net močiutės, visas darbas nueis perniek

Šviežių grybų kvapas namuose vasarą jau savaime pakelia nuotaiką, o džiovinti – tikras lobis žiemai. Vis dėlto ne vienas entuziastas padaro klaidą, kuri visą derlių gali tiesiog sunaikinti. Jei prieš džiovinimą atliekamas netinkamas veiksmas, grybai beveik garantuotai pradės pelyti, o tada visos pastangos nueina perniek.

Nors daug kas džiovinimą laiko rudens reikalais, vasaros vidurys, ypač po šiltų ir lietingų dienų, atneša netikėtai gausų baravykų, voveraičių, raudonikių ar net lepšių derlių. Tinkamai paruošti šie grybai gali tapti ne tik šventinio stalo pažiba, bet ir kasdieniu ingredientu sriuboms, troškiniams ar net padažams.

Jeigu grįžote iš miško su pilnu krepšiu, pats metas pasiraitoti rankoves – tačiau tik tada, kai įsidėmėsite vieną labai svarbią taisyklę. Padarysite klaidą, ir vietoj kvapnių grybų indelyje rasite drėgmės suėstą, apipelijusį masę.

Niekada to nedarykite prieš džiovinimą – kitaip derlius sunyks

Dažniausia ir viena pavojingiausių klaidų – grybų mirkymas ar plovimas prieš juos džiovinant. Nors natūralu norėti kruopščiai juos išvalyti, drėgmė įsiskverbia giliai į grybo struktūrą, o džiovinimo metu išgaruoja tik išorinis sluoksnis. Tokiu būdu viduje lieka puikios sąlygos pelėsiui formuotis.

Užtenka naudoti sausą šluostę, seną šepetėlį ar specialią grybų valymo kempinėlę. Su šiais įrankiais lengvai pašalinsite smėlį, spyglius ar žolės likučius, o patys grybai išliks sausos struktūros, tinkami džiovinimui.

Jei grybai visgi netyčia buvo sušlapinti, leiskite jiems gerai išdžiūti kambario temperatūroje, kol neliks jokios drėgmės požymių. Kitaip po kelių dienų spintelėje jus pasitiks rūgštokas kvapas ir pilka apnaša.

Neturite džiovyklės? Tinkamų būdų vis tiek netrūksta

Grybų džiovinimui puikiai tinka ir paprasčiausi būdai, nereikalaujantys jokių įmantrių įrenginių. Svarbiausia taisyklė – grybai turi būti supjaustyti plonais griežinėliais, o kai kuriais atvejais verta atskirti kepurėles nuo kotų (ypač baravykų ar raudonikių atveju).

Pirmasis metodas – orkaitė. Įkaitinkite ją iki žemos temperatūros (apie 40–50 laipsnių), palikite dureles praviras, kad išgaruotų drėgmė, ir reguliariai vartykite grybų griežinėlius. Procesas gali trukti kelias valandas, tačiau rezultatas bus patikimas.

Kitas būdas – džiovinimas ant siūlo. Paprasčiausiai suverkite grybų gabaliukus ant tvirto siūlo ir pakabinkite šalia viryklės ar kito šilumos šaltinio. Tai senovinis, bet vis dar efektyvus metodas.

Taip pat galite grybų griežinėlius dėti ant tinklelio ar grotelių ir džiovinti juos saulėje. Svarbu uždengti juos marle ar plonu audiniu, kad nepriskristų vabzdžiai, ir nepamiršti apversti kelis kartus per dieną, kad džiūtų tolygiai.

Susidžiovinote – dabar labai svarbu jų nesugadinti laikant

Net ir tobulai išdžiovinti grybai gali netekti kokybės, jei bus netinkamai laikomi. Jiems reikalinga apsauga nuo drėgmės, šviesos ir oro. Geriausiai tam tinka sandarūs stiklainiai su sandarikliais, metalinės dėžutės ar keraminiai indai su dangteliais.

Į kiekvieną indą verta įdėti lauro lapą – šis padeda atbaidyti maistines kandis ar kitus kenkėjus. Taip pat venkite laikyti grybus šalia viryklės ar kriauklės – tai padidina drėgmės riziką. Geriausiai laikyti vėsioje, tamsioje ir sausai vietoje.

Jei pastebite, kad stiklainyje grybai pradeda keisti spalvą, atsiranda pelėsio kvapas ar išbrinkusių dalelių – nebegalima jų vartoti. Tokiu atveju verta peržiūrėti visą partiją ir pašalinti pažeistus grybus.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Buitis

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas