Prisijunkite
Prisijunkite
Vos tik turguje pasirodo šviežios pupos, joms sunku atsispirti. Šilta vasaros diena, šiek tiek sviesto, druskos ir lėkštė ką tik išvirtų pupelių – klasika. Tačiau neretai šį malonumą temdo nemaloni pasekmė – pūtimas, skausmas ar sunkumo jausmas.
Pasirodo, problema slypi ne pačioje pupelėje, o dažnai netinkamame jų paruošime. Vienas paprastas žingsnis virtuvėje gali padėti šio nemalonaus pojūčio išvengti. Tai ne magija, o išbandytas, seniai žinomas triukas.
Jei iki šiol galvojote, kad pakanka pupeles išvirti sūdytame vandenyje – klystate. Yra gudresnis būdas, kuris ne tik palengvins virškinimą, bet ir pagerins skonį. Kaip jį pritaikyti praktiškai?
Kodėl po pupų kyla nemalonumų?
Pupos, kaip ir daugelis ankštinių augalų, gausus baltymų bei skaidulų. Tačiau šiose pupelėse taip pat slypi oligosacharidai – sudėtiniai cukrūs, kurie mūsų virškinimo sistemoje sunkiai pasisavinami.
Jie keliauja į storąją žarną, kur tampa bakterijų puota. Būtent šio proceso metu išsiskiria dujos, kurios sukelia nemalonų pilvo pūtimą. Kuo daugiau pupų suvalgote be tinkamo paruošimo, tuo didesnė rizika, kad pilvas primins būgną.
Tą patvirtino ir tyrimai: net apie pusę dujų kaupimosi po pupelių vartojimo nulemia būtent šie sudėtiniai cukrūs. Tad logiška: jei galime jų kiekį sumažinti, galime ir pagerinti pojūtį po valgio.
Paprastas paruošimas, kuris keičia viską
Pirmas žingsnis – pamirkyti pupas prieš verdant. Užpilkite jas karštu vandeniu ir palikite bent valandai. Šis paprastas veiksmas leidžia sumažinti oligosacharidų kiekį net iki pusės. Po mirkymo vandenį būtina išpilti – su juo išeina ir didžioji dalis problemų.
Antras triukas – virimo metu į puodą įdėkite krapų šakelę arba pankolio. Šios žolelės nuo seno žinomos kaip padedančios virškinimui, mažinančios dujų kaupimąsi. Eteriniai aliejai, kuriuos jos išskiria, padeda žarnynui švelniau susidoroti su ankštinių sudėtingais cukrumis.
Norite dar daugiau pagalbos? Galite virti pupeles gausiame vandens kiekyje, kad dalis likusių cukrų tiesiog pasišalintų. Jei turite, į puodą įmeskite ir jūros dumblių kombu gabalėlį – jis natūraliai padeda skaidyti sunkiai virškinamus angliavandenius.
Kada ir kaip berti druskos bei kiek virti?
Druską į vandenį pilkite tik jau baigiant virti. Priešingu atveju pupos gali tapti kietos, o jų odelė – pernelyg standi. Pabaigoje pasūdykite, kai norite išgauti švelniausią skonį.
Virimo laikas priklauso nuo pupelių šviežumo ir dydžio. Jaunos pupos suminkštėja vos per aštuonias dešimtis minučių. Kiek senesnėms gali prireikti iki penkiolikos minučių. Svarbiausia – nepersistengti, kad jos neprarastų natūralaus traškumo.
Jei norite nulupti odelę (o tai labai rekomenduojama jautresniam skrandžiui), virkite šiek tiek trumpiau. Taip odelė lengviau nusilups, o vidinė dalis liks minkšta.
Ar verta lupti odelę?
Teoriškai pupos odelė valgoma. Tačiau praktikoje ji dažnai apsunkina virškinimą. Ypač tiems, kurie ir taip linkę jausti diskomfortą po pupelių. Jei norite visiškai lengvai virškinamo užkandžio, odelę verčiau pašalinti.
Be to, nuluptas pupas dažnai būna dar švelnesnio skonio – puikiai tinka tiek kaip užkandis, tiek kaip priedas prie kitų patiekalų.
Ką verta prisiminti?
Jei iki šiol po pupų jautėtės apsunkę – problema buvo ne pačiose pupose, o jų paruošimas. Pamirkykite, virkite su krapais, berkite druską tinkamu metu ir galėsite mėgautis skaniu užkandžiu be jokių pasekmių.
Paprasta, greita, patikrinta. O geriausia, kad dabar pupas galėsite valgyti dažniau, be baimės dėl nemalonių pojūčių. Taigi, metas virti teisingai.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti