Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Prisijunkite
Pranešimas spaudai
Paskelbta
Čia pat – paskutinis ilgasis vasaros savaitgalis. Jį dovanoja Žolinė, tad norisi jį leisti su kuo daugiau gaivos, šviežumo, o laiką skirti gamtoje bendraujant su artimaisiais užuot triūsius virtuvėje. Tai visai paprasta, įsitikinęs prie „Iki“ komandos prisijungęs žymus virtuvės šefas Dainius Špakauskas. Jis išduoda kelias savo amato gudrybes ir dalijasi paprastais, bet nepaprastai skaniais receptais.
„Vasara neatsiejama nuo draugų, artimųjų susibūrimų – kai dalijamasi ne tik gera nuotaika, bet ir gardžiu maistu. Todėl kaskart prieš šventines dienas pirkėjai ieško ne tik šviežios mėsos, jau marinuotų gaminių, bet ir įvairių užkandžių: marinuotų alyvuogių, tradicinių bei gurmaniškų salotų, sumuštinių, dairosi įdomybių, tokių kaip mini čeburekai ar suktinukai „spring rolls“.Lietuviams ypatingos progos ir skanėstai – lyg sinonimai“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Jai antrina ir D. Špakauskas. Kaip ir daugeliui lietuvių, jam laikas gamtoje, piknike ar paprasčiausiai terasoje su šeima, bičiuliais dažniausiai siejasi su grilyje čirškinamu maistu – vištiena, jautiena, kiauliena, o ypač jis mėgsta šviežią žuvį. „Tai tampa pagrindiniu akcentu, o dėl kitko tikrai nebūtina verstis per galvą“, – tikina virtuvės profesionalas ir dalijasi naudingais patarimais.
Nepersistenkite su daržovėmis – šviežios jos ir taip skanios. Dabar tas metas, kada uogos, vaisiai, daržovės – prinokę, saldūs, skanūs ir geros kainos. Pasak D. Špakausko, sezoninėms gėrybėms skaniai paruošti nieko daug nereikia – papjaustykite pomidorų, agurkų, paskaninkite sultingais svogūnų laiškais, kitais šviežiais žalumynais, pagardinkite trupučiu prieskonių ir alyvuogių aliejaus, pagrilinkite baklažaną, cukiniją. Jeigu norisi šiek tiek šventiškiau – užsukite į sūrių skyrių ir prie jų pridėkite, pavyzdžiui, mocarelos, buratos ar ožkos sūrio. Čia lengva eksperimentuoti ir sunku suklysti.
Nevarkite su viskuo patys. „Maistas mano aistra, todėl viską stengiuosi ne tik pats gaminti, bet ir padėti kitiems su savo patirtimi, žiniomis. Bet tikrai ne visi turi tam noro, laiko, o gal ir kantrybės. Tikrai ne kiekvienas turi tapti namų šefu – neverta savęs apkrauti nereikalingais darbais, kad svečius pasitiktumėte nuvargę ir suirzę“, – ramina restorano šefas.
Todėl jo patarimas – neapkraukite savęs papildomais rūpesčiais. Koncentruokitės į pagrindinį patiekalą, o įvairių priedų galima nusipirkti. „Užkandžių pasirinkimas šiais laikais tikrai gausus, tad lengva pritaikyti prie savo mitybos stiliaus. Galima rinktis jau paruoštus, taip pat ir kliautis klasikų klasika – nusipirkti šviežios duonos kepalą (savo mylimos ar įmantresnės, tokios kaip fokačija) ir patiekti su užtepėle – humusu, adžika ir kitu mėgstamu pagardu“, – pataria D. Špakauskas.
Slaptas ingredientas gali būti ir medus. D. Špakauskas išduoda ir dar vieną gudrybę, kuri gali pagerinti įvairių patiekalų skonį. Tikras natūralus lobis – medus – gelbsti ne tik saldinant arbatą ar desertus. „Tai puikus priedas norint subalansuoti skonį. Jei daržovės per rūgščios – įdedu šaukštelį medaus. Jei marinuoju šviežią mėsą, vištieną, žuvį – keliauja net keli šaukštai. Tuomet mėsa, žuvis labai gražiai karamelizuojasi, atsiranda papildomų skonio natų“, – pataria virtuvės profesionalas.
Jis siūlo ir tris receptus, kuriems reikės visai paprastų ingredientų, mažai darbo, o įspūdžio nepalikti jie tiesiog negali.
Vienas marinatas griliui – ir skaniai žuviai, ir baklažanams
Reikės: šviežios išdarinėtos žuvies, alyvuogių aliejaus, česnako, druskos, medaus, sojų padažo, saujos šviežių žalumynų (krapų, kalendrų, čiobrelių, raudonėlių ir pan.), citrusų sulčių (apelsinų, greipfrutų ar žaliosios citrinos), citrinos, greipfruto arba apelsino skiltelių. Garnyrui: baklažanų.
Gaminkime:
Šviežio avokado salotos prie žuvies
Reikės: avokadų, svogūnų, kalendrų, pomidoro, druskos, pipirų, medaus, alyvuogių aliejaus.
Gaminkime:
Šalia žuvies dažnai gaminu gvakamolę arba tiesiog šviežias avokado salotas. Sutrinu gerai prinokusius avokadus, sukapoju saujelę kalendrų, kubeliais supjaustau pomidorą. Įdedu smulkinto svogūno ir svogūnų laiškų. Druska, pipirai, šaukštelis medaus ir alyvuogių aliejaus – tiek prieskonių tereikia. Spalvinga ir labai gardu.
Gaivi vasariška alyvuogių užtepėlė
Reikės: stiklainio alyvuogių be kauliukų, 200 – 300 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio pipirų, 100 g bazilikų, 1 česnako skiltelės, 2 šaukštelių acto, 3 šaukštų medaus, 250 g vyšninių pomidorų.
Gaminkime:
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti