Skonis, kuris keičia viską: koks riebalas padaro kiaušinius lengvais, aromatingais ir sveikais?

Paskelbė Lina Snarskienė
Paskelbta

Skonis, kuris keičia viską: koks riebalas padaro kiaušinius lengvais, aromatingais ir sveikais?

Kiaušiniai laikomi vienu paprasčiausių ir greičiausių patiekalų, tačiau dauguma žmonių nė neįtaria, kad jų skonis ir maistinė vertė tiesiogiai priklauso nuo pasirenkamo riebalo. 

Žmonės dažnai vadovaujasi įpročiais ir renkasi tuos riebalus, kurie tiesiog pirmi pasitaiko virtuvėje. Tačiau toks sprendimas neretai kainuoja ne tik skonį, bet ir sveikatą. 

Dalis įprastų riebalų yra per daug sotūs, turi žemą degimo tašką arba kaitinant išskiria junginius, kurie kenkia širdžiai ir skatina uždegimus organizme. Todėl verta suprasti, kokie riebalai yra tinkamiausi būtent kiaušinių kepimui.

Kodėl tinkamas riebalų pasirinkimas toks svarbus

Dauguma žmonių žino, kad kiaušiniai yra vertingi dėl baltymų, vitaminų ir mineralų. Tačiau mažai kas pagalvoja, kad netinkami riebalai gali panaikinti didžiąją šių privalumų dalį. 

Jei riebalai pasižymi per dideliu kiekiu sočiųjų riebalų ar yra lengvai degūs, jie patiekalui suteiks ne tik prastą skonį, bet ir gali tapti sveikatos rizika.

Svarbu žinoti, kad sriubos ar virti kiaušiniai išlieka sveikiausiu pasirinkimu, tačiau jei norite pasigaminti kiaušinienę ar keptą kiaušinį, riebalų pasirinkimas įgauna didelę reikšmę. 

Kai kurie riebalai per greitai perdega, o degėsiai keičia patiekalo skonį ir sudaro kenksmingus junginius. Todėl prieš įkaitinant keptuvę verta žinoti, kokius riebalus galite laikyti saugiais.

Kokie riebalai tinkamiausi kiaušinių kepimui

Mitybos specialistai sutaria, kad kiaušiniams kepti geriausi yra riebalai, turintys aukštą degimo tašką ir palankią riebalų rūgščių sudėtį. 

Tai leidžia jiems išlikti stabiliais kaitinimo metu, nesutepti patiekalo degėsių poskoniu ir neprarasti maistinės vertės. Pirmasis rekomenduojamas pasirinkimas yra rapsų aliejus. Jis pasižymi subalansuota omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių sudėtimi ir neutralia skonių palete.

Toks aliejus nepakeičia patiekalo aromato, todėl tinka tiek tradicinei kiaušinienei, tiek sudėtingesniems pusryčių patiekalams. Be to, rapsų aliejaus degimo taškas pakankamai aukštas ir leidžia gaminti saugiai.

Antroji puiki alternatyva yra alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus pasižymi antioksidantais ir vieno nesočiųjų riebalų gausa, kuri naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai. Jis suteikia patiekalui lengvą, malonų aromatą, todėl tinka tiems, kurie mėgsta išraiškingesnį skonį. Svarbu tik nepersistengti su kaitra, nes alyvuogių aliejus jautresnis nei rapsų.

Jei vieno ar kito riebalo naudojate nedaug, kiaušiniai nepraras savo lengvumo. Svarbiausia nepilti riebalų į keptuvę per daug, kad jie nesusigeria į patiekalą ir jo neapkrautų kalorijomis.

Kokius riebalus kiaušiniams kepti reikėtų pamiršti

Yra riebalų, kurių naudojimas kiaušinių kepimui gali atrodyti įprastas, tačiau iš tiesų sukelia kur kas daugiau žalos nei naudos. Vienas iš tokių pasirinkimų yra kokosų aliejus. Nors jis populiarus tarp tam tikrų mitybos tendencijų šalininkų, jo sudėtyje labai daug sočiųjų riebalų, galinčių daryti neigiamą poveikį cholesterolio kiekiui.

Kitas riebalas, kurio reikėtų vengti, yra kiaulės taukai ar kiti gyvuliniai riebalai, turintys didelį sočiųjų riebalų kiekį. Jie suteikia patiekalui sunkumo, o nuolatinis jų vartojimas gali tapti rizikos veiksniu širdies ir kraujagyslių sistemai.

Nors daugelis žmonių įpratę kepti kiaušinius ant sviesto, tai nėra geriausias pasirinkimas. Sviestas greitai dega, nes turi žemą degimo tašką. Degdamas jis išskiria junginius, kurie kenkia ir skoniui, ir sveikatai. Vis dėlto, jei sviesto naudojama tik minimaliai ir trumpai, pavyzdžiui, ruošiant greitai iškepamą kiaušinienę, tai gali būti kompromisinis sprendimas.

Kaip išsirinkti tinkamiausią variantą kasdienai

Riebalus reikėtų rinktis atsižvelgiant į savo mitybos įpročius, sveikatos būklę ir pageidaujamą skonį. Jei jums rūpi sumažinti kalorijų kiekį ir išlaikyti lengvumą, rapsų aliejus yra vienas saugiausių pasirinkimų. Jei mėgstate ryškesnius aromatus, alyvuogių aliejus suteiks patiekalui papildomo žavesio.

Svarbu atsiminti, kad net ir sveikiausi riebalai neturėtų būti naudojami per dideliais kiekiais. Siekiant išlaikyti pusiausvyrą, užtenka plonos riebalų plėvelės, kuri neleis kiaušiniams prilipti prie keptuvės ir suteiks malonų skonį.

Ką dar verta žinoti ruošiant kiaušinius

Svarbu ne tik riebalų pasirinkimas, bet ir temperatūra. Per didelė kaitra greitai sudegina riebalus, todėl verta kiaušinius kepti ant vidutinės ugnies. Tai apsaugo nuo degėsių susidarymo ir leidžia patiekalui išlikti sultingesniam.

Visada geriau rinktis nepridegančią keptuvę, nes tuomet riebalų reikės dar mažiau. Be to, tai sumažina tikimybę, kad kiaušiniai prilips ar perkeps.

Ar patiko šis įrašas?
 

Rašau apie sodininkystę, gamtą ir gyvenimą. Tai temos, kurios man artimos širdžiai ir šaknims. Tikiu, kad augalai moko mus kantrybės, cikliškumo ir ryšio su pasauliu, todėl savo tekstais stengiuosi ne tik dalintis žiniomis, bet ir įkvėpti gyventi lėčiau, sąmoningiau, arčiau žemės.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas