Prisijunkite
Prisijunkite
Nauji tyrimai atskleidė įdomų ir praktišką atradimą – suvalgę penkias porcijas vaisių ir daržovių per dieną, vakare galime mėgautis kokybiškesniu miegu. Ir tai ne teorija. Šį ryšį patvirtino objektyvūs moksliniai duomenys.
Tarp daugybės miego gerinimo metodų, nuo avinėlių skaičiavimo iki baltų triukšmų kolonėlių ir sunkių antklodžių – mažai kas įtaria, kad stipriausias sprendimas galėjo slėptis tiesiog tarp obuolių ir brokolių prekybos centre. Čikagos universiteto medicinos mokslininkai kartu su Kolumbijos universitetu nustatė, jog didesnis vaisių ir daržovių suvartojimas dieną yra tiesiogiai susijęs su gilesniu, mažiau pertraukiamu miegu tą pačią naktį.
„Maisto pasirinkimai gali tapti natūraliu, saugiu ir prieinamu būdu pagerinti miego kokybę“, – sako viena iš tyrimo autorių, daktarė Esra Tasali, vadovaujanti Čikagos universiteto Miego centrui.
Anot jos, rezultatai padeda užpildyti iki šiol trūkstamą viešosios sveikatos žinių spragą.
Ankstesni tyrimai rodė, kad per mažai miegantys žmonės dažniau renkasi riebius ar saldžius produktus. Tačiau mažiau žinoma apie tai, kaip dienos maitinimasis veikia naktinį poilsį.
Šis naujas darbas, priešingai nei ankstesnės tik savęs vertinimu grįstos apklausos, pirmą kartą pateikia objektyviai išmatuotą įrodymą, o tai, ką valgome dieną, daro tiesioginę įtaką tam, kaip gerai miegosime naktį.
Tyrime dalyvavo sveiki jaunuoliai, kurie fiksavo dienos valgius specialioje programėlėje ir nešiojo riešinius su miegą registruojančiais sensoriais. Mokslininkai ypatingą dėmesį skyrė miego fragmentacijai – tai yra, kaip dažnai žmogus naktį pabunda arba pereina iš gilaus į lengvą miegą.
Rezultatai kalba patys už save. Kiekvienos dienos mityba turėjo aiškų poveikį nakties miegui. Daugiau vaisių, daržovių ir sveikųjų angliavandenių, tokių kaip viso grūdo produktai, suvartoję dalyviai miegojo giliau, su mažiau trikdžių.
Statistikos modeliai rodo, kad laikantis CDC rekomendacijų – penkios puodelio dydžio porcijos vaisių ir daržovių per dieną, miego kokybė gali pagerėti net 16 proc., palyginti su žmonėmis, kurie visai jų nevalgo.
„Šešiolika procentų – tai labai reikšmingas skirtumas,“ – teigia daktarė Tasali. Pasak jos, tokį aiškų pokytį pavyko užfiksuoti vos per vieną parą.
Mokslininkai planuoja tolesnius tyrimus, kurie padės patikslinti šį ryšį, ištirti skirtingas populiacijas ir paaiškinti, kaip virškinimo, neurologiniai ir medžiagų apykaitos procesai prisideda prie šio efekto. Visgi jau dabar rekomendacija aiški, reguliariai valgant daug augalinės kilmės produktų, miego kokybė neabejotinai pagerėja.
„Žmonės dažnai manęs klausia – ką galėčiau suvalgyti, kad geriau miegočiau? Šis tyrimas rodo, kad net nedideli pokyčiai gali duoti apčiuopiamų rezultatų. Tai įkvepia – jūs turite daugiau kontrolės nei manote,“ – sako kita tyrimo autorė, Kolumbijos universiteto Miego ir cirkadinės tyrimų centro vadovė dr. Marie-Pierre St-Onge.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti