Močiutės sode augo tyliai, o dabar jas vadina supervaisiais: pasakė, kam iš tikrųjų padeda mirabelės

Ina Jonaitienė , 2025-07-22, 07:55
0
Močiutės sode augo tyliai, o dabar jas vadina supervaisiais: pasakė, kam iš tikrųjų padeda mirabelės

Mirabelės kadaise buvo neatskiriama kiekvieno kaimo sodo dalis. Mūsų močiutės mėgo jas valgyti tiesiai nuo medžio šakų ir gamindavo iš jų įvairiausius skanėstus. Nors šiandien šie vaisiai retai sutinkami parduotuvėse ar net soduose, verta prisiminti jų skonį ir naudą sveikatai. 

Mirabelės, tai ne tik gardus, bet ir vertingas mitybos priedas, kuris gali praturtinti kasdienį racioną. Mirabelė yra slyvų rūšis iš erškėtinių šeimos. Tai medis, galintis užaugti iki šešių ar aštuonių metrų aukščio. 

Pavasarį jis apsipila baltais penkialapiais žiedais, iš kurių vasaros viduryje ar pabaigoje susiformuoja mažučiai, apvalūs vaisiai. Priklausomai nuo veislės, mirabelės būna geltonos arba raudonos spalvos. Populiariausios veislės yra kilusios iš Prancūzijos ir Austrijos, bet jos sėkmingai auga ir mūsų kraštuose.

Maistingumas ir nauda organizmui

Mirabelės stebina savo sudėtimi. Jos turi daug skaidulų, vitaminų, antioksidantų, taninų, polifenolių, antocianinų bei beta-karoteno. Šimtui gramų šių vaisių tenka vos apie 50 kilokalorijų, tad jos puikiai tinka ir tiems, kurie stebi savo mitybą. 

Viena iš didžiausių mirabelių vertybių, stiprus antioksidacinis poveikis. Jos padeda kovoti su oksidaciniu stresu, kuris skatina širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą ir net vėžinius susirgimus.

Be to, mirabelės teigiamai veikia virškinimo sistemą. Dėl jose esančių sorbitolio ir pektinų jos skatina žarnyno veiklą ir padeda kovoti su užkietėjimais. Tačiau svarbu nepadauginti, per didelis kiekis gali sukelti stiprų vidurius laisvinantį poveikį. Kai kurie tyrimai rodo, kad reguliarus mirabelių vartojimas gali sumažinti storosios žarnos vėžio riziką.

Naudingos ir smegenų veiklai

Šie vaisiai taip pat gali būti naudingi nuotaikos svyravimams ir net depresijai. Juose yra chlorogeno rūgšties, kuri veikia kaip stiprus antioksidantas ir teigiamai veikia nervų sistemą. Dėl šios priežasties mirabelės gali būti įtrauktos į mitybą, padedančią sulėtinti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ar Parkinsono, progresavimą.

Ką galima pagaminti iš mirabelių

Mirabelės labai universalios virtuvėje. Jas galima naudoti kompotams, džemams, sirupams, trauktinėms ir net saldiems ar sūriems patiekalams. Kompotas yra vienas paprasčiausių būdų, tereikia vaisius pavirti vandenyje su šiek tiek cukraus. 

Džemai iš mirabelių turi sodrų skonį, o pagardinti cinamonu ar imbieru tampa dar išraiškingesni. Nukošus per sietelį, gaunamas švelnus mirabelių musas, puikiai tinkantis desertams ar blynams. Šie vaisiai puikiai dera pyraguose, ypač tartose, sluoksniuotose bandelėse ar net šaltuose sūrio pyraguose.

Netikėti deriniai ir skonis

Nors įprasta galvoti, kad vaisiai dera tik desertuose, mirabelės puikiai tinka ir prie mėsos. Iš jų galima pasigaminti padažą, kuriuo gardinami paukštienos ar kiaulienos patiekalai. Jie suteikia subtilų saldžiarūgštį prieskonį ir pakylėja skonį į naują lygmenį.

Mirabelės, tai vaisiai, kurie verti sugrįžti į mūsų virtuves. Jos sujungia močiutės sodo nostalgiją ir šiuolaikinės mitybos reikalavimus, o jų skonis ir nauda sveikatai tikrai nustebins.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas