Prisijunkite
Prisijunkite
Tai valymo priemonė, kurią rasime kone kiekvienuose namuose ir kurią kone kiekvienas naudojame praktiškai kasdien. Tačiau ar galite įsivaizduoti, kad kempinėlėse aptinkama per 360 rūšių mikroorganizmų, o vos viename porėtame kubiniame centimetre gyvena net 6,5 karto daugiau bakterijų nei yra gyventojų žemėje? „Tai – tikras mikrobiologinis rojaus kampelis,“ – sako „Hila“ Šeimos medicinos centro gydytoja Agnė Šimonienė, kuris pasak jos, gali sukelti ir netikėtus sveikatos negalavimus.
Pasak šeimos gydytojos, virtuvės kempinėlėse galima aptikti tokių patogeninių mikroorganizmų kaip Enterobacteriaceae, Salmonella, E. coli, Klebsiella spp. (net karbapenema atsparūs atvejai) ar Staphylococcus spp.
„Įprastai šiuos mikroorganizmus aptiksime neapdorotame maiste, pavyzdžiui, salmonelės aptinkamos ant žalios mėsos, ypač, paukštienos, taip pat kiaušinių ar gerai nenuplautų daržovių. Kampilobakterijos dažnai sutinkamos termiškai neapdorotoje mėsoje, o ypač laikomoje vakuuminėse pakuotėse, o E. Coli bakterijos plinta per nešvarias rankas ir paviršius, užterštą maistą, – pasakoja gydytoja ir priduria – nuolat drėgnose vietose, tarp kita ko ir šaldytuvuose galima aptikti listerijų – šios bakterijos itin pavojingos besilaukiančioms, taip pat mažiems vaikams ir senjorams“.
Pasak gydytojos, virtuvėje šie ir kiti mikroorganizmai nesunkiai patenka ant įrankių, kuriais ruošiame maistą, pjaustymo lentelių, stalviršių ir jau minėtų virtuvės kempinėlių. Patekusios į žmogaus organizmą šios bakterijos sukelia apsinuodijimo maistu simptomus: viduriavimą, pykinimą, vėmimo epizodus, pilvo skausmą, taip pat karščiavimą.
Paklausta, ar tiesa, kad nešvarioje virtuvės kempinėlėje bakterijų galima aptikti daugiau nei ant klozeto dangčio, gydytoja sako, kad tai rodo moksliniai tyrimai. Iš tiesų, 2017 m. Scientific Reports publikuotas tyrimas atskleidė, kad viename kempinėlės kubiniame centimetre gyvena kur kas daugiau bakterijų nei ant tualeto sėdynės. „Mikroorganizmai geriausiai tarpsta tamsiose, drėgnose ir šiltose vietose, kuriose daug maisto likučių. Virtuvės kempinėlėse rasime visas šias sąlygas, bet to, kitaip nei tualetų, jų nevalome agresyviomis dezinfekcinėmis priemonėmis“, – šypsosi gydytoja A. Šimonienė.
Indų ploviklis bakterijų nesunaikina
Natūraliai kyla klausimas, kodėl kempinėlėse veisiasi ištisos bakterijų kolonijos, jei dažniausiai jas naudojame kartu su indų plovikliu, laikomu viena toksiškiausių buitinės chemijos priemonių?
Anot gydytojos, svarbu suprasti, kad pagrindinė indų ploviklio paskirtis – šalinti riebalus ir purvą. Jis nėra stiprus dezinfektantas, nebent tai būtų speciali antibakterinė priemonė. Taigi įprastas indų ploviklis, bakterijų nesunaikina, tik jas nuplauna, ir tai tokiu atveju, jei indus plaunate kruopščiai ir karštu vandeniu.
„Dėl porėtos struktūros, tai labai patogi ir palanki vieta kauptis bakterijoms. Per kempinėles šios ir vėl gali patekti ant indų, virtuvės įrankių ar paviršių, net ir naudojant antibakterinį ploviklį,“ - atkreipia dėmesį gydytoja.
Maistą teršia ir mikroplastikas
Dar viena aktuali problema – mikroplastikas. Virtuvės šluostės, kempinės gaminamos iš sintetinių medžiagų – plastiko, kuris veikiamas intensyvaus trynimo, šveitimo mikroskopinėmis dalelėmis nusėda mūsų aplinkoje ir, deja, nesunkiai patenka į mūsų kvėpavimo takus, virškinamąjį traktą ir kaupiasi organizme. Tai ypač pasakytina apie dažnai liaupsinamas kempines-trintukus, kurios šiurkščiau valant tiesiog susitrina.
„Yra žinoma, kad patekęs į žmogaus organizmą, mikroplastikas skatina uždegiminius procesus, gali trikdyti hormoninės sistemos veiklą, turi neigiamos įtakos imunitetui, medžiagų apykaitai ir net vaisingumui. Be to, šios mikroskopinės dalelės linkusios kauptis organizme,“ – atkreipia dėmesį gydytoja A. Šimonienė.
Kaip sumažinti infekcijos pavojų namų virtuvėje?
Paklausta, ar yra būdų sumažinti galimos infekcijos riziką savo namų virtuvėje, šeimos gydytoja sako, kad tam padeda elementarios higienos taisyklės, kurias, deja, ne visada prisimename:
Vengiantiems naudoti cheminius valiklius gydytoja primena, kad yra ir natūralių priemonių, padedančių palaikyti švarą. Tai – actas, kuris per 5–10 min. gali sunaikinti iki 85 proc. patogeniškų mikroorganizmų, neutralizuoti blogus kvapus. Citrinos sulčių ir druskos mišinys turi antibakterinių savybių, be to ir šveičiamąjį poveikį. Dar viena natūrali riebalų šalinimo ir dezinfekavimo priemonė bei kvapų šalinimo priemonė – soda. Taip pat karštas vanduo, arbatmedžio aliejus.
Pasak gydytojos, mūsų aplinkoje ir net mūsų pačių organizme apstu įvairiausių bakterijų. Ne visos jos yra pavojingos ar pridaro žalos, tačiau apsisaugoti nuo infekcijas sukeliančių mikroorganizmų visada padeda tinkama kūno ir aplinkos higiena.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti