Šis gėrimas laikomas itin sveiku, bet ne visiems jis tinka: atskleidė, kam griežtai draudžiama gerti kombučą

Lina Snarskienė , 2025-07-12, 19:54
0
Šis gėrimas laikomas itin sveiku, bet ne visiems jis tinka: atskleidė, kam griežtai draudžiama gerti kombučą

Fermentuotas gėrimas, vadinamas kombučia, sparčiai populiarėja tarp žmonių, ieškančių natūralių būdų stiprinti žarnyną, imunitetą ir pagerinti savijautą. Dėl jame esančių probiotikų bei antioksidantų jis neretai prilyginamas supermaistui. 

Tačiau specialistai įspėja: šis gėrimas ne visiems yra tinkamas ir kai kuriems jis gali net rimtai pakenkti. Apie tai viešai pranešė mitybos specialistai.

Pasak jų, kombučia turi akivaizdžių privalumų, tačiau tam tikrais atvejais jos vartojimas yra rizikingas, kai kuriais atvejais net pavojingas. Prieš pilant šį „gyvąjį gėrimą“ į stiklinę, verta patikrinti, ar nesate vienas iš tų, kuriems jis gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Kokia kombučos nauda, kas ją daro tokia ypatinga?

Kombučia yra fermentuotas arbatos gėrimas, gaminamas naudojant cukrų ir vadinamąjį „arbatos grybą“, kuris yra simbiozė iš bakterijų ir mielių. Dėl natūralios fermentacijos proceso jis praturtinamas naudingomis medžiagomis, kurios teigiamai veikia organizmą. Pirmiausia – probiotikai. 

Kombučoje gausu gerųjų bakterijų, kurios padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, o kartu ir stiprina imuninę sistemą. Taip pat šis gėrimas turi lengvą detoksikuojantį poveikį – veikia kaip lengvas diuretikas ir padeda kepenų veiklai. Antroji didelė nauda – antioksidantai, ypač jei kombučia pagaminta iš žaliosios arba juodosios arbatos. 

Jie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, lėtina senėjimo procesus ir stiprina ląsteles. Mitybos ekspertai pastebi ir dar vieną įdomų aspektą – gamyba gana paprasta, o daugumą žaliavų galima rasti namuose. Tačiau nepaisant to, kiekvienam tokia arbata nėra tinkama.

Kaip gaminama kombučia?

Norint pasigaminti kombučios namuose, reikia tik kelių ingredientų: arbatos, cukraus, švaraus vandens ir jau paruošto „arbatos grybo“. 500 ml vandens užplikoma su 4–5 arbatiniais šaukšteliais arbatos, leidžiama atvėsti, tada įmaišoma 5-7 šaukštai cukraus. Viskas supilama į stiklainį ir paliekama šiltoje vietoje maždaug 2 mėnesiams fermentuotis.

Pasak sveikatos specialisto, nors kombučia ruošiama su cukrumi, šis vėliau beveik visiškai sunaudojamas fermentacijos metu – jį perdirba bakterijos ir mielės, tad baigtinis gėrimas nėra saldus. Tačiau tai nereiškia, kad jis visiškai nekenksmingas visiems, priešingai, kai kuriems žmonėms jis gali būti rizikos šaltinis.

Kam gerti kombučią griežtai draudžiama?

Pasak specialisto, pirmiausia reikėtų atsisakyti kombučios tiems, kurie turi grybelinių infekcijų arba viršutinės žarnos disbalansą. Tai gali būti kandidozė, spuogai, pienligė, dažnas pilvo pūtimas, dujų kaupimasis ar įvairūs bėrimai. Šiems žmonėms kombučia gali dar labiau pabloginti savijautą, nes skatina mikrofloros pokyčius, kurie tokiu atveju nėra naudingi.

Tiems, kurių žarnyne vyrauja per didelis mieliagrybių kiekis, kombučia gali veikti ne kaip pagalba, o kaip papildomas „kuras“ netinkamai florai. Specialistas pataria: „Pirmiausia reikia normalizuoti žarnyno būklę, sumažinti patogeninių grybelių augimą ir tik tuomet galima pradėti įvesti probiotikus, tokius kaip kombučia“.

Taip pat kombučios nerekomenduojama žmonėms, sergantiems skrandžio opalige ar turintiems padidėjusį rūgštingumą. Dėl natūralaus rūgštumo gėrimas gali dar labiau sudirginti skrandžio gleivinę ir sukelti nemalonius pojūčius – rėmenį, deginimą, net spazmus.

Kombučia nėra universali, nors ir naudinga

Nors kombučia dažnai pateikiama kaip stebuklingas gėrimas, verta prisiminti, kad kiekvieno organizmas reaguoja skirtingai. Jeigu nėra aiškių kontraindikacijų, ją galima vartoti saikingai, tačiau jei turite sveikatos problemų, ypač susijusių su virškinimu ar mikroflora, verta pasitarti su gydytoju ar dietologu.

Kombučia gali būti puikus probiotikų šaltinis, padedantis žarnynui ir stiprinantis imunitetą. Bet tik tada, kai vartojama sąmoningai ir tinkamu metu. Kitaip tariant, šis gėrimas naudingas, bet ne visiems. Ir tai svarbu prisiminti prieš kiekvieną gurkšnį.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas