Šis kasdienis produktas gali kelti kraujospūdį: pasakė, kodėl sviestą vertėtų vartoti labai saikingai

Lina Snarskienė , 2025-07-12, 08:59
0
Šis kasdienis produktas gali kelti kraujospūdį: pasakė, kodėl sviestą vertėtų vartoti labai saikingai

Daugumai atrodo, kad sviestas – nekenksmingas kasdienis produktas, kuris dažnai patenka į pusryčių ar vakarienės lėkštę. Vis dėlto žmonėms, kurie susiduria su aukštu kraujospūdžiu, vertėtų peržiūrėti jo vartojimą. Nors jis neturi būti visiškai išbrauktas iš raciono, per didelis kiekis gali turėti rimtų pasekmių.

Problema slypi ne tik pačiame svieste, bet ir kiekio nejautroje. Nesunku pritrinti papildomą arbatinį šaukštelį ant duonos, šalia bulvių ar keptuvėje. Toks įprotis ilgainiui prisideda prie cholesterolio šuolių, svorio augimo ir uždegiminių procesų kraujagyslėse.

Kaip pažymi mitybos ekspertai, esant hipertenzijai, svarbu laikytis ne tik vaistinių nurodymų, bet ir gerai subalansuoto mitybos plano. Tam tikri riebalai, tarp jų – svieste esantys, gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Sviesto poveikis kraujospūdžiui

Sviestas sudarytas iš daugiau kaip pusės prisotintų riebalų. Būtent šie riebalai laikomi pagrindiniu blogojo cholesterolio šaltiniu. Kai jo kraujyje daugėja, didėja aterosklerozinių plokštelių formavimosi rizika – tai susiaurina arterijas ir kelia kraujospūdį.

Be to, sviesto kaloringumas gana aukštas. Reguliarus vartojimas dideliais kiekiais prisideda prie kūno masės padidėjimo, o tai vėlgi didina spaudimą kraujagyslėse. Tačiau išbraukti sviesto visiškai iš meniu nereikia – raktas slypi saikingume.

Optimalus kiekis žmonėms su aukštu kraujospūdžiu – iki vieno arbatinio šaukštelio per dieną (maždaug 5 gramai). Šis kiekis nekenkia, jei visas kitas racionas turtingas skaidulomis, omega-3 rūgštimis, kaliu bei neperdirbtu maistu.

Kuo galima keisti sviestą?

Renkantis alternatyvas verta atkreipti dėmesį į augalinius aliejus. Alyvuogių aliejus – puikus pasirinkimas, nes turi priešuždegiminių savybių, taip pat prisideda prie kraujospūdžio normalizavimo. Tinka ir linų sėmenų ar avokadų aliejus.

Be aliejų, naudingų riebalų galima gauti iš natūralių šaltinių – avokadų, riešutų, sėklų. Šie produktai turi ne tik sveikųjų riebalų, bet ir mineralų bei vitaminų, reikalingų širdies veiklai.

Svarbu prisiminti, kad sviestas kepimui netinka. Jis greitai dega, ypač aukštoje temperatūroje, ir išskiria kenksmingas medžiagas. Jei keptuvė būtina – rinkitės alyvuogių aliejų ar kitą tam tinkamą produktą.

Ką reikėtų apriboti sergant hipertenzija?

Pirmiausia – druską. Natrio perteklius verčia organizmą sulaikyti vandenį, o tai tiesiogiai kelia spaudimą kraujyje. Daugiausia druskos yra dešrose, konservuose, traškučiuose, sūriuose bei fasuotuose padažuose. Kasdieninis kiekis turėtų būti ne didesnis nei vienas arbatinis šaukštelis.

Antras pavojus – riebus, keptas maistas. Toks maistas skatina aterosklerozės vystymąsi. Čia patenka greitas maistas, kepta bulvytė, lašiniai ir riebūs mėsos produktai. Verta vengti jų kasdieniame racione arba apriboti iki ypatingų progų.

Perteklinis cukrus taip pat netinka, nes jis didina svorį, o svorio augimas neatskiriamai susijęs su spaudimo kilimu. Saldi soda, pyragaičiai, desertai bei saldinti jogurtai – viskas, ką patariama keisti natūraliu vaisiumi ar nesaldintais produktais.

Ir galiausiai – kava. Jos perteklius gali sukelti laikiną kraujospūdžio šuolį, todėl rekomenduojama ją vartoti ribotai. Vienas puodelis per dieną dažniausiai nekenkia, bet jautresniems žmonėms verta rinktis kavą be kofeino arba žolelių arbatas.

Kaip atrodo širdžiai palankus mitybos planas?

Pirmiausia, jis turėtų būti paremtas šviežiais produktais – vaisiais, daržovėmis, pilno grūdo gaminiais, ankštiniais, riešutais ir sėklomis. Verta rinktis augalinius aliejus, liesą žuvį bei raugintus pieno produktus be pridėtinio cukraus.

Svarbu atsisakyti arba gerokai sumažinti perdirbtų produktų – saldintų gėrimų, rūkytų mėsos gaminių, perdirbtų užkandžių. Taip pat – vengti rūkymo, sumažinti alkoholio vartojimą, palaikyti fizinį aktyvumą.

Vartodami sviestą su saiku ir protu, galite išlaikyti skonį ir sveikatą. Svarbiausia – ne kiek kartą suvalgysite sviesto, o kokiame kontekste jis atsiras jūsų lėkštėje. Racionalūs pasirinkimai kiekvieną dieną ilgainiui tampa didžiuliu pokyčiu geresnės savijautos link.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas