Prisijunkite
Prisijunkite
Slyvos jau seniai žinomos kaip virškinimą gerinantis produktas, tačiau nauji mokslininkų tyrimai rodo, kad šis paprastas vaisius gali turėti daug platesnį poveikį žmogaus sveikatai. Ypač tai svarbu moterims po menopauzės, kai padidėja rizika susirgti osteoporoze. Kaulų silpnėjimas šiame gyvenimo etape tampa itin aktualia problema, todėl natūralūs sprendimai vis dažniau domina tiek gydytojus, tiek pačias moteris.
Pensilvanijos universiteto mokslininkų komanda atliko plataus masto tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau kaip du šimtai moterų po menopauzės. Šiame tyrime siekta išsiaiškinti, ar reguliarus slyvų vartojimas gali padėti apsaugoti kaulinį audinį.
Dalyvės buvo suskirstytos į tris grupes, tai vienos visai nevartojo slyvų, kitos kasdien valgė keturias ar šešias džiovintas slyvas, o trečioji grupė, net dešimt ar dvylika vaisių per dieną. Tyrimas truko dvylika mėnesių, o jo metu buvo naudojamos pažangios trimačio vaizdavimo technologijos, leidžiančios tiksliai įvertinti kaulų struktūrą ir stiprumą.
Kaulo kokybė svarbi ne mažiau nei kiekis
Tradiciniai kaulų tankio tyrimai dažniausiai apsiriboja tuo, kiek mineralų yra kauliniame audinyje. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad vien kaulo kiekis dar neatskleidžia jo kokybės. Trimatė analizė leidžia įvertinti kaulo mikrostruktūrą, formą ir pasipriešinimą mechaniniam krūviui. Būtent tokio tipo tyrimas parodė, kad moterys, kurios valgė slyvas, išsaugojo stipresnius ir atsparesnius kaulus nei tos, kurios vaisių nevartojo.
Svarbiausia, kad teigiamas poveikis buvo pastebėtas blauzdos srityje, kur kaulas turi atlaikyti kūno svorį. Šios srities stiprumas yra vienas svarbiausių veiksnių, padedančių išvengti pavojingų lūžių.
Kodėl slyvos veikia?
Slyvos yra ne tik saldus užkandis, bet ir turtingas įvairių biologiškai aktyvių junginių šaltinis. Jose gausu polifenolių, kurie gali slopinti uždegiminius procesus organizme. Būtent lėtinis uždegimas yra vienas iš veiksnių, skatinančių kaulų retėjimą, ypač vyresniame amžiuje. Slyvose taip pat yra kitų svarbių medžiagų, tokių kaip kalis ir vitaminas K, kurie prisideda prie kaulinio audinio išsaugojimo.
Dar vienas privalumas yra tas, kad slyvos yra natūralus produktas, lengvai įtraukiamas į kasdienę mitybą. Nereikia jokių drastiškų pokyčių ar sudėtingų dietų, tiesiog pakanka keturių ar šešių vaisių per dieną, kad organizmas gautų naudą.
Praktinis patarimas kasdienai
Tyrime pastebėta, kad moterys, kurios kasdien valgė nedidelį kiekį slyvų, galėjo išsaugoti kaulų tankį be jokių papildomų vaistų ar gydymo priemonių. Tuo tarpu tos, kurios stengėsi suvartoti didesnį kiekį, dažniau nutraukdavo dalyvavimą tyrime, nes pavargdavo nuo kasdienio vienodo maisto. Tai rodo, kad mažesnis kiekis slyvų yra ne tik veiksmingas, bet ir labiau pritaikomas prie įprastos mitybos.
Net ir nedidelis, bet reguliarus slyvų kiekis gali padėti palaikyti sveikus kaulus, sumažinti lūžių riziką ir pagerinti bendrą savijautą. Tai puikus pavyzdys, kaip paprastas maisto produktas gali tapti natūraliu sąjungininku ilgalaikėje sveikatos priežiūroje.
Ateities tyrimų kryptys
Tyrimo autoriai planuoja toliau gilintis į slyvų poveikį organizmui. Anksčiau jie jau buvo pastebėję, kad slyvos teigiamai veikia klubo kaulo tankį. Dabar mokslininkai domisi, kaip šis vaisius veikia žarnyno mikrobiomą, o tai taip pat gali turėti reikšmės kaulų sveikatai. Tyrimai šioje srityje tęsiasi, tačiau jau dabar slyvos gali būti laikomos vertinga priemone siekiant stipresnių kaulų ir geresnės senatvės kokybės.
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti