Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

Pranešimas spaudai , 2025-07-13, 14:54
0
Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

Koks bebūtų oras – vasaros savaitgalius tiesiog privalu leisti ne namuose. Tad ištuštėjusios miestų gatvės ir į gražiausius gamtos kampelius vakarais traukiantys žmonės liudija apie lietuvių norą pasidžiaugti vasaros malonumais. O kad savaitgaliai įsimintų, ir niekam nesugadintų nuotaikos, prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria, ko vertėtų nepamiršti ir į ką piknikautojams atkreipti dėmesį.

Kartais, maistą gabenant ne itin sandariuose talpose, atvykus į vietą, gali laukti nemalonus siurprizas: tarkime, išsipylęs mėsos marinatas. „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika primena viską supakuoti labai sandariai, o greitai gendančius produktus: mėsą, žuvį, pieno produktus dėti į šaltkrepšį. Jei jo neturite, galite panaudoti maišelius su ledu arba iš anksto užšaldyto vandens buteliukus.

„Jei jau piknikauti vykstate be šaltkrepšio, pasistenkite, kad žuvis ir mėsa, ypač paukštiena, kuo trumpiau – iki kol kepsite – būtų šilumoje. Marinuota mėsa išsilaikys ilgiau už nemarinuotą, bet jei skubate ar neturite jos pasiruošę, nusipirkę artimiausiame prekybos centre, vėliau galite jau užkūrę ugnį mėsą supjaustyti gabaliukais ir gerai įtrinti prieskoniais“, – pataria specialistas.

Jis primena, kad norint išvengti apsinuodijimo, nemarinuotos mėsos ir žuvies rekomenduojama nepalikti šilumoje daugiau kaip 2 valandas (arba 1 valandą, jei temperatūra pakilusi iki +30°C). Laikant ilgiau, maiste gali pradėti daugintis bakterijos. Be to, parsivežtus mėsos ir žuvies likučius reikėtų laikyti šaldytuve ir suvartoti per 1-2 dienas.

Neturite grilio, bet norisi kepsnio – ne bėda

Į gamtą su draugais neretai susiruošia ir paaugliai, kurie daug neinvestuodami ir neturėdami grilinimo įgūdžių, nori pasiruošti gardžią vakarienę gamtoje. Kartais ir vyresni iškylautojai, jau nuvažiavę pusę kelio, prisimena, kad pamiršo įsidėti groteles ar iešmus. V. Nadzeika sako, kad visada galima rasti išeitį: „Susiruošę išsikepti kepsnių pirmą kartą, parduotuvėje įsigyti vienkartinių kepsninių (pigiausia nekainuos nė 5 Eur.) arba pradėti ruošti mėsą ant paprasčiausio metalinio stačiakampio. Taip bus galima lengviau reguliuoti temperatūrą, be to naujokai grilintojai susipažins su pagrindiniais kepimo principais“.

Ekspertas pataria, kad iešmus gamtoje gali atstoti ir miške rasti pagaliukai, iš kurių nesunku išdrožti iešmelius, tik prieš kepimą juos reikėtų pamirkyti vandenyje, kad vėliau nedegtų. Juos bus galima sudėti ant storesnių iš pagaliukų sustatytų stovų.

 Marinuodami mėsą, improvizuokite

Net jei nuolat susilaukiate komplimentų už gardžius mėsos kepsnius ir saugote kelis savo firminius receptus, verta išbandyti šį tą naujo ir dar labiau nustebinti artimuosius. Mėgstantiems Azijos maistą mėsos technologas siūlo pasiruošti egzotiškesnio skonio kiaulieną. „Reikės sojų padažo, tarkuoto imbiero, smulkinto česnako, rudojo cukraus, šiek tiek sezamo aliejaus ir trupučio ryžių acto. Marinato ingredientus sumaišykite tarpusavyje, atitaikydami proporcijas pagal savo skonį. Jei esate Viduržemio jūros virtuvės mėgėjas, galite mėsai suteikti tam regionui būdingo žolelių aromato ir skonio. Reikės raudonėlių, bazilikų, petražolių, tarkuotos citrinos žievelės, raudonojo vyno acto, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Taip pamarinuota kiauliena bus aromatinga ir sultinga“.

„Rimi“ atstovas mėsai minkštinti pataria naudoti citrinos sultis arba gazuotus gėrimus. „Tam galima panaudoti netgi kivius – tereikia vos vieno kivio vienam kilogramui mėsos. Tik naudojant kivius mėsos marinatui, nelaikykite jame mėsos labai ilgai, užteks ir poros valandų, kitaip iškepę kepsniai gali būti sausoki“, – įspėja mėsos ekspertas.

Ką palikti ir ką vežtis į gamtą

Tiek vaikai, tiek suaugusieji, laukdami, kol mėsa iškeps, nori paužkandžiauti, o deserto gabalėlis visada praverčia sočių pietų ar vakarienės finalui. Vis tik vasarą į gamtą geriau nesivežti greitai gendančių produktų ar šilumoje išvaizdą prarandančių patiekalų.

 „Neverta ruošti ir vežtis mišrainių su grietine ar majonezu, geriau įsidėti pjaustytų daržovių, salotų, indelių su humusų, daržovių užtepėlėmis, tortilijų suktinukais. Tiks viskas, kas valgoma rankomis – plonos rūkytos dešrelės, plėšomos sūrio lazdelės, trapučiai, riešutai. Tortai, pyragaičiai ar keksiukai su kremu, net jei tai gamtoje švenčiamas gimtadienis, tikrai nėra geras pasirinkimas – kremas šilumoje tirpsta, greitai genda, o kepiniai praranda pirminę išvaizdą. Vietoj jų verta pasiimti vaisių, uogų, sausainių, o tortą gali atstoti net ir arbūzas“, – sako V. Nadzeika. 

Puikus metas pasinaudoti pasiūlymais

„Rimi Lietuva“rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė priduria, kad dabar geras metas pasinaudoti akcijomis ir įsigyti piknikui reikalingų produktų: „Perkant su lojalumo kortele, iki liepos 14 d. kiaulienos mentei be kaulo (1kg, fasuotai vakuume) taikoma net 40 proc. nuolaida. Taip pat galima sutaupyti ir vaisiams bei uogoms: arbūzams taikoma 38 proc., trešnėms – 35 proc., saldiesiems melionams – 42 proc., raudonosioms slyvoms – 30 proc., persikams – 13 proc. nuolaidos. 

Ji primena nepamiršti įsigyti repelentų nuo uodų ir erkių, raminančių odą gelių po įkandimų. Taip pat verta pasinaudoti stovyklavimo priemonėms taikomomis akcijomis ir iki liepos 28 d. pigiau įsigyti palapinių, paplūdimio skėčių, čiužinių, rankšluosčių. 

O norint pigiau apsipirkti kasdien, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa. Jos dalyviaikiekvieną savaitę gali naudotis įvairiais kuponais, „Mano šeimai“ skirtais pasiūlymais, o pirmadieniais senjorai gali apsipirkti pigiau, nes jiems taikoma papildoma 10 proc. nuolaida krepšeliui.

Savaitgalio pietums gamtoje „Rimi“ siūlo išsikepti kiaulienos kepsnį, pamarinuotą su kiviais – mėsa bus minkšta ir švelni. 

Kiaulienos kepsniai, marinuoti su kiviais

Kepsniams reikės:

  • 720 g kiaulienos mentės arba nugarinės;
  • 2 vnt. kivių;
  • 0,25 vnt. citrinos;
  • 1 šaukšto skysto medaus;
  • 1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 šaukštelio raudonėlių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 0,5 šaukštelio pipirų,
  • druskos – pagal skonį. 

Garnyrui reikės:

  • 2 vnt. raudonųjų paprikų;
  • 250 g. vyšninių pomidorų;
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Nulupkite kivių žievę ir susmulkinkite juos. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, išspauskite citrinos sultis, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus. Viską sutrinkite. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu. Padėkite šaltai marinuotis ne ilgiau nei 2 valandas.
  2. Kepsnius kepkite ant vidutinės grilio kaitros po 7–8 minutes iš abiejų pusių. Iškeptus kepsnius pagardinkite druska.
  3. Juos patiekite su daržovėmis. Paprikas perpjaukite į 4 dalis, pašalinkite sėklytes. Paprikas bei pomidorus apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grotelių: pomidorus  2–3 minutes, paprikas – 5–7 minutes.

Skanaus!

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas