Šios salotos pavergė svečius: ypatingas ingredientas, kuris iš pradžių suglumina, bet po to sužavi

Lina Snarskienė , 2025-07-10, 12:59
0
Šios salotos pavergė svečius: ypatingas ingredientas, kuris iš pradžių suglumina, bet po to sužavi

Kai šias salotas patiekiu ant stalo, net skeptiškiausi svečiai prašo pakartoti porciją. Ir nors iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo paprasta – kelios žalios salotos, vaisiai ir užpilas – vienas ingredientas viską apverčia aukštyn kojomis. Trešnės trumpai paskrudintos ant grotelių, tampa tikra staigmena. Jos ne tik suteikia desertinę saldumo užuominą, bet ir puikiai dera su sūriais bei šaltais mėsos gabaliukais.

Jeigu salotos jums dažnai skamba kaip nuobodaus užkandžio sinonimas, šis derinys tikrai privers pakeisti nuomonę. Karštomis dienomis, kai norisi lengvo, bet sotaus maisto, šios salotos tampa išsigelbėjimu. Jas galima ruošti tiek šeimos vakarienei, tiek svečių stalui – efektas garantuotas.

Daugelis susimąsto – trešnės salotose? Dar ir keptos? Skamba netikėtai, tačiau toks paruošimo būdas leidžia atskleisti visą šio vaisiaus saldumą ir tekstūrą. Minkštas vidus, vos karamelizuotas paviršius, o šalia – švelni burrata, traškūs riešutai, šviežios žolelės ir vytinta mėsa. Skaniau būti negali.

Ką dar galima pagaminti iš trešnių ir kodėl jas verta kepti?

Trešnės – daugiafunkciai vaisiai. Iš jų verdami uogienės, ruošiami kompotai, jos dedamos į pyragus, džiovinamos ir net verčiamos natūraliais vaisių traškučiais. Tačiau viena iš nepelnytai retai naudojamų jų savybių – gebėjimas puikiai susijungti su pikantiškais ingredientais. 

Štai keptos trešnės, pagardintos medumi ar alyvuogių aliejumi, puikiai dera su rūgštesne rukola, sūriu feta ar net švelnia vištiena. Keptų trešnių skonis išryškėja, kai vaisiai trumpai kaitinami – ant grotelių, keptuvėje ar net orkaitėje. 

Tokiu būdu jų cukrūs pradeda šiek tiek karamelizuotis, paviršius tampa traškesnis, o vidus išlieka minkštas ir sultingas. Svarbiausia – naudoti dar tvirtas, nepernokusias trešnes, kad jos išlaikytų formą ir nepavirstų tyre.

Receptas: salotos su keptomis trešnėmis, burata ir parmos kumpiu

Norint pagaminti šį patiekalą dviem ar keturiems asmenims, prireiks šių produktų:

  • 6 sunokusių, bet tvirtų trešnių be kauliukų, perpjautų pusiau
  • 2 saujos šviežių salotų mišinio: rukola, špinatų lapeliai, salota ar cikorija
  • 2 šaukštai pakepintų kedro riešutų
  • Pusė raudonojo svogūno, supjaustyto plonais pusžiedžiais
  • 100 g plonai pjaustyto parmos kumpio
  • 125 g burratos arba mocarelos, suplėšytos į mažus gabalėlius
  • Kelios šakelės šviežio čiobrelio
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas šviežiai spaustų laimo sulčių
  • Žiupsnelis jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų

Pirmiausia kruopščiai nuplaukite salotas ir nusausinkite, kad jos išliktų traškios. Geriausiai tai daryti naudojant salotų suktuvą ar tiesiog popierinį rankšluostį. Kedro riešutus lengvai pakepinkite sausoje keptuvėje, kol ims skleistis riešutų kvapas ir pasikeis spalva. Nepalikite jų be priežiūros – labai lengva sudeginti. Trešnes aptepkite alyvuogių aliejumi arba medumi ir dėkite ant įkaitintų grotelių minkšta puse žemyn. 

Kepkite po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kol paviršius taps šiek tiek rusvas, bet vaisius išliks tvirtas. Didelėje lėkštėje paskleiskite salotų pagrindą, ant jų sudėkite svogūno pusžiedžius, išdėliokite kumpį, trešnes ir buratos gabaliukus. Užbarstykite riešutus, čiobrelių lapelius. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir šviežiai spaustomis laimo sultimis, lengvai pasūdykite ir pabarstykite pipirais.

Maistingumas ir nauda: skanu ir sveika

Šios salotos ne tik skanios, bet ir maistingos. Keptos trešnės – puikus antioksidantų šaltinis. Jose gausu vitamino A, C, E, o taip pat beta karoteno. Riešutai aprūpina organizmą naudingais riebalais ir vitaminu E, o burrata suteikia kremiškumo, kartu su baltymais.

Žaliosios salotos suteikia vitaminų ir skaidulų, o laimo sultys sustiprina šviežumą ir prisideda prie vitaminų įsisavinimo. Tai patiekalas, kuris ir pasotina, ir džiugina akį – o desertui net nebereikia vietos.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Temos: Receptai

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas