Įdėkite šio prieskonio į raugintus agurkus: skonis pasikeis neatpažįstamai, svečiai bus sužavėti

Lina Snarskienė , 2025-07-10, 07:14
0
Įdėkite šio prieskonio į raugintus agurkus: skonis pasikeis neatpažįstamai, svečiai bus sužavėti

Rauginti agurkai yra neatsiejama daugelio šeimų vasaros ir rudens stalo dalis. Jie puikiai dera prie pagrindinių patiekalų, tinka į sumuštinius, salotas ar net kaip atskiras užkandis. Dažniausiai naudojamas klasikinis receptas – su krapais, česnaku, krienais ir garstyčių sėklomis. 

Tačiau vos viena maža detalė gali visiškai pakeisti skonių žemėlapį ir suteikti agurkams neįprastą, naują aromatą. Reikia tik vieno prieskonio – estragono, dar vadinamo peletrūnu. Šis priedas virtuvėje dar gana retas, tačiau jis pamažu atranda savo vietą tarp naminių konservavimo receptų. 

Peletrūnas žinomas dėl savo subtilaus anyžiaus poskonio, kuris sukuria malonią žolelių natas raugintų agurkų skonio paletėje. Jei įprasti receptai pabodo, verta pabandyti kažką naujo – šeima ir svečiai tikrai bus nustebinti. Nereikia daug – vos vienas šaukštas estragono lapelių sūryme gali iš esmės pakeisti visos partijos skonį. 

Kodėl verta naudoti peletrūną agurkų rauginimui?

Tie, kurie nori paįvairinti agurkų skonį ir išbandyti kažką kitokio nei įprastas krapų ir česnako duetas, turėtų išmėginti peletrūną. Šis prieskonis ne tik praturtina skonį, bet ir dera su visais tradiciniais ingredientais – nuo krapų ir krienų iki česnako, lauro lapų ir garstyčių sėklų. Rezultatas – ryškesnis, sodresnis ir ne toks įprastas skonis.

Be skonio savybių, peletrūnas taip pat turi teigiamą poveikį sveikatai – veikia priešuždegimiškai, gerina virškinimą, padeda sumažinti pilvo pūtimą. Tai ypač aktualu, kai kalbama apie raugintus produktus, kurių paskirtis ne tik pagardinti maistą, bet ir padėti virškinimo sistemai.

Kada ir kaip tinkamai įdėti peletrūną į rauginamus agurkus?

Geriausia naudoti šviežius peletrūno lapelius. Džiovintas prieskonis gali prarasti dalį savo intensyvumo, o švieži lapeliai fermentacijos metu išskiria savo aromatą palaipsniui, todėl agurkai tampa dar kvapnesni. Lapelius reikia smulkiai supjaustyti – vienas šaukštas vienam litriniam stiklainyje bus optimalus kiekis.

Svarbu, kad peletrūnas būtų dedamas ant viršutinio sluoksnio – virš krapų ar krienų lapų, tačiau vis dar po druskos sūrymu. Tokiu būdu skonis pasklis tolygiai visame inde ir paveiks ne tik pačius agurkus, bet ir visą jų aplinką. Reikia nepamiršti, kad mažiau – geriau. Per didelis kiekis gali užgožti kitų prieskonių skonį.

Kiti būdai panaudoti peletrūną virtuvėje – ne tik agurkams

Peletrūnas puikiai dera su vištiena, kalakutiena, net su kepta žvėriena. Iš jo galima pagaminti subtilų grietinėlės ir česnako padažą, kuris tiks tiek mėsai, tiek keptoms daržovėms. Drobiai supjaustytus šviežius lapelius verta berti į sriubas ar sultinius – jie suteikia žolelių atspalvį, kuris šiek tiek primena provanso virtuvę.

Jis tinka ir gaivioms salotoms, ypač toms, kuriose yra pomidorų ar agurkų. Peletrūnu galima gardinti kiaušinienę, omletus ar net varškės užtepėles. Dar viena puiki idėja – užpilti šviežius peletrūno lapelius actu. Tokį actą vėliau galima naudoti salotų padažams ar marinatams.

Jei norisi dar daugiau naudos – peletrūnas tinka ir arbatai. Tereikia užplikyti kelis lapelius verdančiu vandeniu ir leisti pritraukti apie septynias minutes. Gaunamas lengvas, švelnus, šiek tiek žolelinis gėrimas, puikiai tinkantis vakarui.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas