Prisijunkite
Prisijunkite
Garuojantis balandėlių puodas dar vaikystėje prišaukdavo namo iš kiemo, traškios kopūstų salotos paprastai pirmos dingsta nuo stalo, o raugintų kopūstų stiklainį rasime kone kiekvienuose namuose.
Kopūstą valgome karta iš kartos, todėl nieko keisto, kad ši pigi daržovė yra viena perkamiausių, ypač pasirodžius šviežiam lietuviškam derliui, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Kopūsto privalumas – ne tik kaina, bet ir universalumas. Su minimaliomis išlaidomis ir pastangomis lengva gauti efektingą rezultatą.
„Lietuviai yra uolūs daržininkai, tačiau kopūstas – ne pati lengviausiai namuose užauginama daržovė. Todėl daugelis nenori apsisunkinti ir šviežio lietuviško kopūstų derliaus ieško parduotuvėse. Juolab, kad tai neapsunkina ir kišenės – kopūsto kilogramas per akcijas nekainuoja nė euro. Tokį daugelio pasirinkimą liudija ir faktas, kad ši daržovė nuolat sukasi populiariausiųjų topuose – šalia tokių gėrybių kaip bulvės, pomidorai, agurkai“, – sako G. Kitovė.
Kopūstas lietuviams – puikiai pažįstamas, bet ši kukli, nebrangi daržovė gali ir gerokai nustebinti virtuvėje. Vis populiarėja receptai, kurie padeda skanių patiekalų pasigaminti greičiau ir lengviau – „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška siūlo šį savaitgalį pagaliau išbandyti tai, kas jau kurį laiką traukia tūkstančius reakcijų internete.
„TikTok“ žvaigžde tapusios japoniškos kopūstų salotos
„Kopūstas – mėgstamas ir valgomas ne tik Lietuvoje, bet ir kone visame pasaulyje. Ir šiemet japoniškas receptas tiesiog užvaldė socialinius tinklus. Geriausiai šia salotas apibūdina jų pavadinimas – „yamitsuki“, ką galime išversti kaip „užkrečiančios“ arba „sukeliančios priklausomybę“. Žinoma, tik gerąja prasme – vos per kelias minutes paruošiamos salotos yra sveikos, nebrangios ir išties be galo skanios“, – patikina E. Semaška.
Porcijos: 2-3
Gaminimo laikas: 5 min.
Reikės: 400 g šviežio kopūsto, ½ šaukštelio druskos, ½ šaukštelio sutrupinto daržovių arba vištienos sultinio, 2 šaukštų skrudintų baltų sezamo sėklų, 2 šaukštų skrudinto sezamų aliejaus, 2 skiltelių česnako.
Gaminame:
„Balandėliai“ orkaitėje – be vyniojimo ir troškinimo puode
Balandėliai neabejotinai yra lietuvių kulinarijos meno klasika, ypač mėgstama pasirodžius šviežio derliaus kopūstams. Šį kartą „Iki“ kulinarijos šefė E. Semaška kviečia šiek tiek nukrypti nuo tradicijų – atkartoti kopūstų, smulkintos mėsos ir pomidorų padažo derinį, tačiau vos su 15 minučių darbo.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 60 min. (15 min. paruošti ir 45 min. kepti)
Reikės: 1-2 šviežių kopūstų, druskos, pipirų, 0,5 kg smulkintos šviežios kiaulienos, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 100-200 g tiršto pomidorų padažo, 1-2 šaukštelių Provanso žolelių, ½ šaukštelio maltos saldžiosios paprikos.
Gaminame:
Grilintas kopūstas su jogurto ir mėtų padažu
„Vargu ar kas galėtų ginčytis, kad traškios šviežio kopūsto salotos yra vienas skaniausių priedų prie grilio patiekalų. Tačiau jeigu dar nebandėte kepti paties kopūsto – pats metas pasekti šia mada. Kai kopūstai kepami ant grotelių, jų subtilus saldumas išryškėja, jie įgauna dūmo skonio ir kvapo, o tekstūra tampa minkšta, švelni – jis galės būti tiek garnyru, tiek pagrindiniu patiekalu. Galite naudoti kokius tik norite prieskonius – net įtrinti tokiais, kuriuos naudojate barbekiu patiekalams. Taip pat labai skanu bebaigiant kepti apibarstyti parmezanu ar net kepta šonine – kopūstas iškart įgaus rafinuotumo“, – pasakoja E. Semaška ir kviečia pagrilinti.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 1-2 šviežių kopūstų, 240 ml graikiško jogurto, 2 šaukštų citrinos sulčių, 60 ml alyvuogių aliejaus, 2 česnako skiltelių, saujos šviežių mėtų lapelių, saujos šviežių petražolių, druskos, pipirų.
Gaminame:
0 komentarų
Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!
Prašome prisijungti