Sužinokite, kaip džiovinti grybus be brangių prietaisų, kad aromatas būtų dar stipresnis

Lina Snarskienė , 2025-07-14, 16:34
0
Sužinokite, kaip džiovinti grybus be brangių prietaisų, kad aromatas būtų dar stipresnis

Rudenį ar vasaros pabaigoje miškų takais vis dažniau vaikšto žmonės su pintinėmis, pilnomis grybų. Jei orai buvo palankūs, grybų būna tiek, kad jų net neįmanoma visų iš karto sunaudoti. Vienas iš geriausių būdų pasiruošti žiemai – džiovinti. Tokie grybai tinka sriuboms, troškiniams ar įvairiems patiekalams gardinti.

Ir visai nereikia specialios džiovyklės – yra kitų, paprastų metodų, kurie ne tik veiksmingi, bet ir išlaiko grybų kvapą bei skonį. Šiuolaikiniai žmonės dažnai renkasi patogius prietaisus, bet senesni, natūralūs būdai taip pat puikiai atlieka darbą. Net jei niekada to nedarėte, verta išbandyti. 

Rezultatas džiugins virtuvėje dar ilgai, o kvapas privers prisiminti rudens pasivaikščiojimus po mišką. Ne visi metodai tinka visiems metų laikams ar oro sąlygoms. Kai kurie reikalauja kantrybės, kiti leidžia viską atlikti greičiau. Todėl verta žinoti, kokie būdai yra patikimiausi ir kaip pritaikyti juos pagal turimas sąlygas.

Kaip džiovinti grybus orkaitėje

Orkaitė – prietaisas, kurį turi beveik kiekvienas. Tad jei nėra džiovyklės, galima drąsiai pasitelkti būtent ją. Grybus pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti, apžiūrėti, kad nebūtų kirminų, ir supjaustyti plonais griežinėliais. Tada sudėlioti ant skardos vienu sluoksniu, kad nesiliestų tarpusavyje.

Orkaitę reikia įkaitinti iki maždaug 50 laipsnių Celsijaus, geriau be karšto oro cirkuliacijos. Duris verta palikti truputį praviros, kad drėgmė lengviau pasišalintų. Kas pusvalandį grybus patartina apversti. Priklausomai nuo rūšies ir gabalėlių storio, procesas gali užtrukti nuo trijų iki šešių valandų.

Nors kai kurie bando džiovinti grybus mikrobangų krosnelėje, šis būdas nėra labai rekomenduojamas. Jis dažnai atima natūralų skonį ir kvapą, o pats procesas tampa sudėtingesnis bei ilgesnis.

Kaip džiovinti grybus saulėje ar ant siūlo

Natūralus būdas, žinomas dar nuo senelių laikų, yra džiovinimas saulėje. Šis metodas leidžia išsaugoti ne tik kvapą, bet ir skonį. Svarbiausia – tinkamas oras. Jei lauke šviečia saulė, o oras sausas, toks būdas gali būti itin veiksmingas. 

Grybus reikia nuvalyti, supjaustyti plonais griežinėliais ir išdėlioti ant popieriaus ar medinės lentos. Juos verta laikyti saulėje, pavyzdžiui, terasoje, kasdien apverčiant. Po kelių dienų grybai natūraliai išdžius. Svarbu naktį juos perkelti į vidų, kad nesudrėktų nuo rasos.

Dar vienas senovinis metodas – džiovinimas ant siūlo. Grybai veriami ant storesnio siūlo, o galai užtvirtinami, kad neslystų. Tokie vėriniai kabinami ten, kur yra skersvėjis ir daug saulės šviesos. Trūkumas tas pats kaip ir saulėje – viskas priklauso nuo oro. Bet vasarą tokia galimybė dažnai būna ideali.

Kokie dar būdai gali būti naudingi

Rudens laikotarpiu nemažai žmonių renkasi džiovinimą ant radiatoriaus. Ant popieriaus padėti grybai, patalpinti ant šilto radiatoriaus, po kelių dienų tampa tinkami laikymui. Tačiau šiltuoju metų laiku toks metodas netinka.

Kai kurie pasirenka kiek netikėtą, bet įmanomą būdą – džiovinimą šaldytuve. Grybai išdėliojami ant popieriaus taip, kad nesiliestų tarpusavyje ir neliestų sienelių. Taip pat būtina įdėti drėgmės surinkėją. Tačiau šis metodas reikalauja daug laiko, o be to, grybus gali persmelkti šaldytuvo kvapai, kurie vėliau pereis ir į kitus produktus.

Ką dar verta prisiminti prieš pradedant džiovinimą

Kad ir kokį būdą pasirinktumėte, svarbiausia yra grybus paruošti tinkamai. Jie turi būti sveiki, be kirminų, be didelių pažeidimų. Nuvalyti sausu šepečiu, o jei reikia, labai švelniai sudrėkinti, tačiau jokiu būdu nemirkyti.

Teisingai išdžiovinti grybai nepraras aromato net po kelių mėnesių. Svarbu juos laikyti sausoje vietoje, sandariame inde, kad nepritrauktų drėgmės. Tinkamai išdžiovinti jie tampa vertinga atsarga žiemai ir padeda praturtinti kasdienius patiekalus kvapniu miško prisilietimu.

Rekomenduojame perskaityti ir šiuos tekstus:

Pasidalinkite šiuo įrašu

Ar patiko šis įrašas?
 

0 komentarų

Komentuoti ir diskutuoti gali tik registruoti portalo lankytojai. Kviečiame prisijungti prie mūsų bendruomenės ir prisijungti prie diskusijų!

Prašome prisijungti

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas