Didžiausia meistrų paslaptis: šiame apleistame receptų sąraše slypi legendinės cinamono bandelės

Paskelbė Viktoras Baliulis
Paskelbta

Didžiausia meistrų paslaptis: šiame apleistame receptų sąraše slypi legendinės cinamono bandelės

Jei yra kvapas, labiausiai siejamas su Kalėdų laikotarpiu, tai neabejotinai – cinamonas. Jo aromatas kartu su apelsinais ir gvazdikėliais dažnai laikomas pačiu „kalėdiškiausiu“ kvapu.

Cinamono kvapas taip stipriai siejamas su šventiniu sezonu, kad kai kurie prekybininkai sąmoningai skleidžia jį parduotuvėse, siekdami sukurti jaukią atmosferą ir paskatinti pirkėjus įsigyti daugiau prekių.

Tačiau cinamonas – ne tik malonus prisiminimus žadinantis kvapas. Šis prieskonis, išgaunamas iš cinamono genties medžių žievės, turi ir daug naudingų savybių. Jis gali padėti palaikyti širdies veiklą, teigiamai veikia smegenų sveikatą ir, manoma, padeda apsaugoti nuo įvairių ligų, įskaitant Alzheimerio ir Parkinsono ligas.

Žemiau rasite cinamono bandelių receptą, su kuriuo galėsite ne tik pasimėgauti šio prieskonio skoniu ir nauda, bet ir susikurti jaukią, šventinę nuotaiką savo namuose.

Beveik garsiosios cinamono bandelės

Tešlai

  • 2 ¾ stiklinės kvietinių miltų
  • ¼ stiklinės ir dar ¼ arbatinio šaukštelio cukraus
  • 1 stiklinė riebaus pieno
  • 1 didelis kiaušinio trynys
  • 2 ½ arbatinio šaukštelio sausų mielių
  • 4 valgomi šaukštai ištirpinto nesūdyto sviesto (šiek tiek papildomai – dubeniui patepti)
  • 1 ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • ¾ arbatinio šaukštelio druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto

Įdarui

  • ½ stiklinės cukraus
  • 12 valgomų šaukštų (apie 170 g) suminkštinto nesūdyto sviesto
  • 3 valgomi šaukštai malto cinamono
  • Miltų pabarstymui (kočiojimui)

Glajui

  • 2 stiklinės cukraus pudros
  • 4 valgomi šaukštai ištirpinto nesūdyto sviesto
  • ⅓ stiklinės riebaus grietinėlės

Gaminimas

  1. Supilkite pieną į vidutinio dydžio puodą ir pašildykite ant silpnos ugnies, kol taps šiltas (ne karštas).
  2. Į šiltą pieną suberkite mieles ir ¼ arbatinio šaukštelio cukraus, nemaišykite. Palikite apie 5 minutėms, kol paviršiuje susidarys putos.
  3. Į pieno ir mielių mišinį sudėkite ištirpintą sviestą, kiaušinio trynį ir vanilės ekstraktą, viską išplakite.
  4. Stoviniu maišytuvo dubenyje (arba dideliame dubenyje) sumaišykite miltus, druską, muskato riešutą ir likusį cukrų. Padarykite duobutę viduryje.
  5. Į duobutę supilkite mielių mišinį. Naudodami tešlos kablį, minkykite lėtu greičiu, kol tešla taps tiršta ir lipni. Tada minkykite vidutiniu greičiu, kol tešla susivynios aplink kablį. Jei reikia, įberkite iki 2 valgomų šaukštų papildomų miltų.
  6. Suformuokite iš tešlos rutulį.
  7. Dubenį patepkite sviestu ir sudėkite į jį tešlą, apversdami, kad visa būtų padengta sviestu.
  8. Uždengkite dubenį maistine plėvele ir palikite apie 1 val. 15 min., kol tešla padvigubės.
  9. Darbo paviršių pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 30 x 35 cm (12 x 14 colių) stačiakampį taip, kad ilgoji kraštinė būtų priešais jus.
  10. Tešlą ištepkite suminkštintu sviestu, palikdami apie 1,5 cm kraštelį tolimesnėje kraštinėje. Cukrų sumaišykite su cinamonu ir tolygiai pabarstykite ant sviesto.
  11. Kraštelį, ant kurio nėra sviesto, patepkite vandeniu. Pradėdami nuo artimiausios kraštinės, susukite tešlą į vyniotinį kuo standžiau, susukdami iki nesutepto krašto ir gerai užspausdami, kad užsivertų.
  12. Aštriu peiliu supjaustykite vyniotinį į 6 vienodo dydžio bandeles.
  13. 9 x 13 colių (apie 23 x 33 cm) kepimo skardą ištepkite sviestu. Sudėkite bandeles pjūviu į viršų, palikdami tarpus tarp jų. Uždengkite maistine plėvele ir palikite 40 minučių, kol bandelės dar kartą iškils ir padidės maždaug dvigubai.
  14. Įkaitinkite orkaitę iki 163 °C.
  15. Nukelkite plėvelę ir įdėkite skardą su bandelėmis į orkaitę. Kepkite apie 35 minutes, kol bandelės gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos.
  16. Leiskite bandelėms pravėsti apie 15 minučių. Tuo metu į dubenį persijokite cukraus pudrą.
  17. Į cukraus pudrą supilkite tirpintą sviestą ir grietinėlę, gerai išplakite iki vientisos glajaus konsistencijos.
  18. Perkelkite bandeles ant grotelių ir, kol jos dar šiltos, gausiai aptepkite glajumi.

Cinamono bandelės – tai ne tik gardus desertas, bet ir puikus būdas namuose sukurti šventinę, jaukią atmosferą. Patiekite jas dar šiltas, su puodeliu kavos, kakavos ar arbatos, ir mėgaukitės cinamono skoniu bei aromatu, primenančiu žiemos šventes.

Temos: Kalėdos
Ar patiko šis įrašas?
 

Domiuosi pasaulio aktualijomis ir technologijomis, nes tikiu, kad tik suprasdami šiandieną galime pasiruošti rytojui. Rašydamas siekiu apjungti globalias naujienas su technologijų raida. Ieškau ne tik faktų, bet ir prasmių, kurios padeda skaitytojui geriau orientuotis sparčiai besikeičiančiame pasaulyje.

0 komentarų

Rekomenduojame perskaityti

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas